Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Dýchací soustava - opakování
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Dýchací soustava.
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Dýchací soustava člověka
Dýchací soustava.
Dýchací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava II.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Dýchací soustava 1.
Soustava dýchací Text: Reprodukce nálevníků.
Dýchací soustava. dýchací soustava plíceplíce (pulmo) –pravá - 3 laloky, levá - 2 laloky –plicní váčky složeny z plicních sklípků (alveol) opletené kapilárami,
Dýchání Filip Bordovský.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Dýchací soustava 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
46.1 Člověk – dýchací soustava
Soustava dýchací Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Plíce (řecky pneumon, latinsky pulmones)
DÝCHACÍ SYSTÉM.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dýchací soustava člověka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/13 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
Dýchací soustava
Plíce * Jsou párovým orgánem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
3. Plíce.
Obr. 2 Dýchací systém.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava
Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie Ročník 4.4. Datum vytvoření Anotace Výklad nové látky -Dýchací soustava - Prezentace Metodický pokyn prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Dýchací soustava

Hlavní funkce zajišťuje výměnu plynů mezi plícemi a vnějším prostředím = plicní ventilace výměna plynů mezi krví a tkáněmi = tkáňové dýchání

Rozdělení dýchacích cest 1) horní cesty dýchací dutina nosní, hosohltan 2) dolní cesty dýchací hrtan, průdušnice, průdušky, plíce

Horní cesty dýchací Dutina nosní  sliznice dutiny nosní je bohatě prokrvena, čímž je zajištěno zvlhčení a ohřátí vdechovaného vzduchu  dále obsahuje drobné chloupky a řasinkový epitel, který zachycuje prachové nečistoty a jiné škodlivé částečky Nosohltan  horní část hltanu  je propojen Eustachovou trubicí se středním uchem

Dolní cesty dýchací Hrtan chrupavčitá část tvoří ho několik chrupavek : štítná, prstencová, hlasivková mezi chrupavkami jsou napnuty hlasivkové vazy, které tvoří hlas hrtanová příklopka (epiglottis) – odděluje hltan a hrtan, zabraňuje vniknutí sousta do dýchacích cest Průdušnice 12 cm dlouhá trubice zpevněna podkovovitými chrupavkami ve sliznici je velké množství hlenových žlázek + řasinkový epitel Průdušky 2 chrupavčité trubice, které se větví v plicích na průdušinky

Plíce mají kuželovitý tvar, jsou uloženy v dutině hrudní a rozděleny na pravou a levou pravá je větší a dělí se na tři laloky, levá menší (kvůli srdci) a má dva laloky jsou pokryty tenkou vazivovou blánou – poplicnice vazivová blána vystýlá i dutinu hrudní – pohrudnice prostor mezi poplicnicí a pohrudnicí je vyplněn tekutinou (udržuje podtlak) při poranění pohrudniční dutiny dochází k narušení podtlaku a plíce se smrští (pneumothorax – poranění pohrudniční dutiny)

Plicní ventilace, dýchací svaly plicní ventilace se uskutečňuje pomocí dýchacích svalů  bránice  mezižeberní svaly Vdech – aktivní proces (vzduch je nasáván, plíce se roztahují, bránice se pohybuje směrem dolů) Výdech – pasivní proces (vzduch je vypuzován, plíce se smršťují, bránice směrem nahoru) při aktivním výdechu jsou zapojovány i svaly břišní

Dechové veličiny dechový objem = objem vzduchu, který se vymění při každém vdechu (cca 0,5 litru v klidu) minutový dechový objem = objem vzduchu vyměněný za minutu (cca 8 litrů = 0,5 litru × 16 dechů) vitální kapacita plic = maximální množství vzduchu, které můžeme vydechnout po největším možném nádechu (cca 4 litry)  měří se na spirometru reziduální plicní objem = objem vzduchu, který není možné z plic vydechnout (0,5–1 litr)

Nemoci rýma: alergická nebo infekční, zvýšená tvorba hlenu chřipka: virus, kapénková infekce angína: zánět mandlí (hnisavá, spálová) zápal: plic, průdušnice, průdušek astma: křeče hladkého svalstva, zúžení průdušek a zvýšená produkce hlenu tuberkulóza: vede k rozpadu infekční tkáně rakovina plic: nádorové onemocnění často spjaté s kouřením

Pojmy kyslíkový dluh = vzniká po usilovné činnosti, kdy živiny obsažené v buňkách svalu neoxidují kyslíkem až na oxid uhličitý a vodu, ale pouze na kys. mléčnou (laktát) – tento laktát způsobuje ztuhlost a bolest svalů  po takovéto činnosti musíme zhluboka dýchat, aby došlo k odbourání kys. mléčné hypoxie = snížené zásobování buněk kyslíkem (průvodní jevy - modrání kůže a rtů) anoxie = úplná absence kyslíku apnoe = bezdeší (inspirační a. – zadržení dechu po nádechu, expirační a. – zadržení dechu po výdechu)