Energie Slunce Realizace fotovoltaických elektráren.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Fotovoltaické elektrárny
Připojení fotovoltaických elektráren
Snižování energetické náročnosti staveb
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Název materiálu: ELEKTRICKÝ VÝKON – výklad učiva.
Transformátory (Učebnice strana 42 – 44)
„Zelená energie“ Skupiny ČEZ
Solární systémy pro aktivní topení
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Výroba a distribuce elektrické energie
• Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule 2010 Září Zdeněk HERMAN Předávací.
Fotovoltaika.
CZ / GE / Březen 2008 GE Consumer & Industrial. CZ / GE / Březen 2008 GE Consumer & Industrial.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
FOTOVOLTAIKA - PRO A PROTI
Tepelné čerpadlo 3.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Fotovoltaické systémy A5M13VSO-6. Základními prvky fotovoltaických systémů jsou Fotovoltaické články a moduly Měniče Pomocná zařizení (BOS)
Využití solární energie A5M13VSO soubor přednášek
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
VLASTNÍ ELEKTRICKÁ ENERGIE ZE SLUNCE
Energie Slunce Připojení fotovoltaických elektráren.
Obnovitelné zdroje elektrické energie – fotovoltaické elektrárny
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Nadpis do sešitu Transformátory V-2-95.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Zákon o podporovaných zdrojích energie
V roce 1839 pozoroval Edmond Becquerel (Fr) vznik elektrického napětí mezi osvětlenými elektrodami,jistě si nebyl vědom pozdějšího celosvětoveho významu.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Oddělení vodíkových technologií
Úspora elektrické energie
Klastr je geograficky blízké seskupení vzájemně provázaných firem, specializovaných dodavatelů, poskytovatelů služeb a souvisejících institucí v konkrétním.
Větrná energie.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Stavba transformátoru Transformace proudu a napětí
Transformátor VÝPOČTY.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
„Zelená energie“ Skupiny ČEZ ČEZ Prodej, s.r.o. Rada Zelené energie SVÍTIDLO NEZÁVISLÉ NA NAPÁJENÍ Z ELEKTRICKÉ SÍTĚ Parametry:  Větrná elektrárna – asynchronní.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Fotovoltaické systémy pro výrobu elektrické energie Autonomní systémy A5M13FVS-5.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v polovodičích. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají využití dalších.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Trunkát Tadeáš, 1.U. -nevyčerpatelnost -ekologičnost.
Elektrická energie Alžběta Hrušková, I.A.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE PETR VACULÍK ENET ENERGETICKÉ JEDNOTKY PRO VYUŽITÍ NETRADIČNÍCH ZDROJŮ ENERGIE VŠB.
Bod v mapě – areál Otevřená zahrada Tomáš Růžička výkonný ředitel Nadace Partnerství.
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
A PLIKACE OZE NA SPŠ A VOŠ, P ÍSEK, K ARLA Č APKA 402 Ing. Jiří Uhlík Ing. Miroslav Paul.
Solární energie včera, dnes, zítra Aleš Spáčil, jednatel.
Vysoká škola technická a ekonomická České Budějovice Návratnost investic do fotovoltaických panelů rodinného domku Autor práce: Renata Tomšovicová Vedoucí.
Přímá (i nepřímá) výroba elektrické energie
Vytápění Plynové kotelny
Vytápění Dálkové vytápění
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
Operační program životní prostředí
Měniče napětí.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Přímá (i nepřímá) výroba elektrické energie
Indikativní Nabídka Data instalace: Rodinný dům Aku do vody
Indikativní Nabídka Data instalace: Rodinný dům Aku do vody
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Energie Slunce Realizace fotovoltaických elektráren

Ostrovní systém (off – grid) S přímým napájením -napájení letního čerpadla -letní atrakce, ohřev -nabíjení akumulátorů Systém s akumulací -dopravní značky, obytné karavany, malé meteorologické stanice, odlehlé chaty, zahradní svítidla, světelné reklamy, … Hybridní systém s akumulací -velké odlehlé stanice pro různé účely

Ostrovní systém grid-off *Výhodné zejména v místech, kde není přímé připojení k soustavě a zhotovení přípojky by bylo nákladné *v nejjednodušších aplikacích není třeba další přídavné zařízení, jinak nutný speciální akumulátor s regulátorem nabíjení *investiční náklady – (230 – 300) Kč/W P (z roku 2009) *v případě potřeby lze kombinovat s dalšími nezávislými zdroji

Ekonomika - příklad (zdroj: Alter – eko) OSTROVNÍ SYSTÉM Os 1200 Sestava je určena pro místa bez elektrické přípojky, lodě, karavany a mnoho dalších autonomních aplikací Panel FTV 230 Wp TRINA SOLAR 24V ,- Kč 2x Aku 100 Ah12.824,- Kč Regulátor CX ,- Kč Měnič napětí 24V/230V SP 1200 W 5.796,- Kč Celkem ,- Kč s DPH Takto navržená sestava zajistí napájení pro osvětlení, televizi, notebook, nabíječky mobilů, čerpadlo pro plnění zdrojové nádrže vody, menší elektrické ruční nářadí, ale i např. rychlovarnou konvici 800W.

Síťové systémy (on–grid) Systém je propojen s rozvodnou soustavou Možnosti realizace: *výroba z fotovoltaických panelů slouží i pro samotný objekt -zelený bonus *výroba z fotovoltaických panelů jde přímo do rozvodné soustavy -výkupní cena

Systémy na síť grid-on a)jsou součástí budovy a přednostně napájí objekt, přebytečná část vyrobené energie je dodána do sítě b) tvoří samostatný celek, dodávají energii přímo do sítě *podmínkou je střídač s dostatečným výkonem (zhruba o 10% více než je výkon panelů) *spínání řídí střídač *náklady – (100 – 150) Kč/W P (údaj z roku 2009)

Fotovoltaika integrovaná do budov Fotovoltaika je integrována do pláště budovy (střecha, fasáda). Využití je zejména v USA, Japonsku, západní země EU. U nás se používají „fotovoltaické fólie“ pro rovné střechy.

Příklady realizace fotovoltaické panely ve škole Fotovoltaické články:12 x FV panel RADIX72 maximální výkon1,117 kW celkové náklady Kč Parametry jednoho panelu: výkon100,6 W napětí naprázdno21,4 V napětí při maximálním výkonu16,6 V účinnost11,5 % Dosažené hodnoty: maximální výkon1,075 kW vyhodnocená doba provozu5/2001 – 4/2011 celková vyrobená energie11 307,7 kWh

Olmedila, Španělsko – 60 MW (2008) Puertoliano, Španělsko – 47 MW (2008)

FVE Ralsko – 4 dílčí elektrárny, celkem 38,24 MW ( ) Vepřek, okres Mělník – 35,1 MW (2010). investice 2,7 mld. Kč