Kosmonautika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj poznání vesmíru 1. Geocentrický (zeměstředný) názor
Advertisements

MĚSÍC.
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
ZEMĚ A VESMÍR.
HISTORIE DOBÝVÁNÍ KOSMU
Historie lidského poznávání
VZHŮRU DO VESMÍRU.
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Výzkum kosmu současnost.
Poslední mise raketoplánu Discovery nesla označení STS-133
VESMÍR A HVĚZDY.
OBJEVOVÁNÍ VESMÍRU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Země a zeměpis.
Rozmach vědy a techniky Kosmický výzkum
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vesmír a lidé.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_359
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s počátky výzkumu kosmu, obsahuje.
HISTORIE DOBÝVÁNÍ VESMÍRU
Metody výzkumu vesmíru. Dalekohled Dalekohled Zvyšuje rozlišovací schopnost Zvyšuje rozlišovací schopnost Soustředí do ohniska mnohem více světla Soustředí.
PLANETA ZEMĚ.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_199_Družice AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 9.,
Geostacionární družice
Výzkum Vesmíru pozorování pouhým okem
Vesmír (Space).
Vesmírná technologie 2 Její vývoj a historie..
Dobývání vesmíru.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru
VY_32_INOVACE_3D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Družice Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Slavné vesmírné mise Václav Košař.
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 19 TÉMA: Astronomická technika.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
60. let 20. století Indie má na oběžné dráze desítky komunikačních a meteorologických družic výstavba vlastních raketových nosičů, vysílání telekomunikačních.
Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
 Matěj Kytka  IX.A ISS  Základní informace  Historie  Lidé na ISS  Věda a výzkum  Shrnutí  Zdroje MIR  Základní informace  Plánovaný vývoj.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
První lety do vesmíru Vaše jméno. První let do vesmíru 4. října 1957 SSSR – kosmodrom Bajkonur raketa R-7 vynesla družici Sputnik 1.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.18_Mereni_vzdálenosti_ve_vesmiru_Ziskavani_.
VÝZKUM VESMÍRU VY_32_INOVACE_XVII-C-11. VÝZKUM VESMÍRU VY_32_INOVACE_XIII-A-04.
ZVÍŘATA VE VESMÍRU. LAJKA Před 55 lety vzlétla do vesmíru první živá bytost - fenka Lajka. Nejen psi, ale i jiná zvířata byla od počátku součástí vesmírných.
2. Kolo.
Let člověka do kosmu Jaký je přínos kosmonautiky pro dnešní život?
Markéta Hanzalová Náprstková N20 Výpravy do vesmíru
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
LIDÉ VE VESMÍRU Vypracovala: Dominika Lochmanová 6.C.
Vesmírné závody.
Umělá kosmická tělesa.
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Kosmonautika

Co to je kosmonautika? oblast vědy a techniky, která se zabývá cestováním mimo zemskou atmosféru

PRVNÍ ŽIVÝ TVOR VE VESMÍRU fenka LAJKA (SSSR) 3. listopad 1957 první oběť v dobývání vesmíru

První let člověka do vesmíru Jurij Alexejevič Gagarin Sovětský kosmonaut Odstartoval 12. 4. 1961 v lodi Vostok 1 Obletěl Zemi a přistál po 108 minutách

První Čech ve vesmíru Vladimír Remek Odstartoval 2.3.1978 Přistál 10.3.1978 na lodi Sojuz 28 Nyní poslanec Evropského parlamentu 87. kosmonaut světa

První člověk na Měsíci Neil Alden Armstrong Odstartoval 16.7.1969 Přistál 20.7.1969 v lodi Apolo11 bývalý americký pilot a astronaut

První žena ve vesmíru Valentina Těreškovová (SSSR) 10. kosmonaut světa Odstartovala 16.6.1963 na lodi Vostok 6 Přistála 19.6.1963

Co to je družice? (satelit) objekt pohybující se po oběžné dráze kolem jiného hmotnějšího kosmického tělesa přirozené družice - měsíce planet Dělení umělé družice – umělá kos. tělesa

První umělá družice Sovětský SPUTNIK 1 Vypuštěna 4.10.1957 Byla to hladká kovová koule o průměru 58 cm se čtyřmi anténami

Využití kosmických družic Spojovací družice (telefonní spojení, televizní signály, počítačová data) Navigační družice (určování přesné polohy : lodí, letadel, automobilů) Meteorologické družice (předpověď počasí) některé -> dálkový průzkum Země (pravidelné snímky povrchu)

Vědecké družice (vědecké účely, pozorují vesmír v infračerveném záření) Zpravodajské (špionážní) družice (kontrolují dodržování mezistátních dohod)

Co to je sonda? Umělé těleso určeno k výzkumu vesmíru Zkoumá planety, komety, asteroidy, jiná vesmírná tělesa a útvary Př. Sond : Voyager 1, Voyager 2, Galileo…

Co to je vesmírná stanice? Zařízení určené pro pobyt lidí ve vesmíru Slouží jako laboratoř, pozorovatelna Země s lidskou posádkou nebo jako základna pro další lety do Sluneční soustavy

Mezinárodní kosmická stanice jediná trvale obydlená vesmírná stanice Dvoučlenná posádka -> každých 6 měsíců se obměňuje Stanice je umístěna na nízké oběžné dráze Země Mezinárodní vesmírná stanice je společným projektem 5 kosmických agentur : NASA Ruská kosmická agentura Japonská kosmická agentura  Kanadská kosmická agentura  Evropská kosmická agentura 

Co to je kosmodrom? místo se souborem pozemních zařízení potřebné ke startu kosmických raket Př. Kennedyho kosmické středisko, Bajkonur, Kourou

Slavní kosmonauti Jurij Gagarin (první člověk v kosmickém prostoru) Neil Amstrong (první člověk na Měsíci) Valentina Těreškovová (první kosmonautka)

Zdroje Wikipedie.cz Kosmo.cz Kosmonautika.cz Oxford encyklopedie

Vypracovaly RENATA VOCÁSKOVÁ KATEŘINA KREBSOVÁ

DĚKUJEME ZA POZORNOST!!! 