Proč krása vládne světu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čas Karel Kovář.
Advertisements

PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Společenské úlohy oděvů aneb
Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
LIDSKÉ RASY.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Nač jsou muži ? Evoluce mužských rolí Bc. Kateřina Vlčková 1. NR. Bi - Z.
Kompozice, zlatý obdélník a zlatý řez
Zdraví a krása Chlapci i děvčata 8. ročníků o tom něco vědí. V rodinné výchově na toto téma tvořili koláž a komentovali svoje dílo.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Fraktální geometrie Obdivuhodné a krásné vzory - neuvěřiitelné!
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Čím se lišíme od zvířat a v čem jsme stejný
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
VĚDECKO-TECHNICKÝ JARMARK uprostřed města 17. června 2014 od 9 hodin na Pernštýnském náměstí v Pardubicích Univerzita Pardubice.
Etnická antropologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Jak v přírodě rozbřesk, dny a noci plynou – tak i v životě člověka po narození pokračuje dětství, mládí, dospělost a stáří. Připrav se na to!
Krása v proměnách času.
Kánon hlavy (Unface) Základní pravidla pro kresbu portrétu
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
Nová identita 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova.
Psychologie štíhlé postavy
FRAKTÁLNÍ GEOMETRIE Obdivuhodné a krásné vzory - neuvěřitelné!
Rozdíly mezi osobnostmi
Dvoření a sexuální atraktivita
Krása, spokojenost a štěstí Z knihy Proč krása vládne světu (Nancy Etcoff) Kapitoly Krása jako lákadlo a Potěšení z krásy.
ČLOVĚK odlišnosti od ostatních savců.
LIDSKÁ POSTAVA základní pravidla kresby
KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých.
Kristýna Augustinová Evoluční psychologie
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE. 2 NĚCO O KOMPOZICI Kompozice, nebo-li česky skladba, je souhrn všech opatření, která děláme, aby snímek byl přehledný,
Kompozice snímku aneb Naučte se vidět kreativně
Člověk jako přírodní a společenská bytost
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Interpersonální přitažlivost
Modely uživatelských preferencí. Obsah Jak se vyjadřují preference Modely preferencí a jejich učení Model založený na atributech Kolaborativní filtrování.
Evoluce ženské menopauzy aneb k čemu všemu jsou nám užitečné babičky
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V OBDOBÍ RENESANCE
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Venkovská sídla Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
PROFIL (pohled na hlavu ze strany)
Portrét - anfas Název školy
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výškováhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
POSTAVA ( z boku).
Úvod do estetiky estetika.
Kodexy Výtvarná dílaSochy & plastiky Věda & vynálezy ČLOVĚK - VYNÁLEZCE - GÉNIUS „Mezi malířstvím a sochařstvím neshledávám jiný rozdíl, nežli že sochař.
Definice, základní pojmy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
 narodil se ve Shrewsbury v Anglii 1809  přírodovědec a zakladatel evoluční biologie  vystudoval teologii na University of Cambridge  plánoval navštívit.
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
LIDSKÉ RASY.
HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Znaky života člověka Průběh lidského života
TVORBA PROPAGAČNÍCH PROSTŘEDKŮ
Výtvarné aktivizační činnosti
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Starověké Řecko Autor: Mgr. et Bc. Dagmar Klásková
Název Česká literatura Název projektu: OP VK
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
Co je to zdravá výživa ?
Lidská přitažlivost.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Transkript prezentace:

Proč krása vládne světu Dá se krása definovat, určit nebo změřit? Co je a není krásné? Mají blondýny v životě více legrace? Jak vypadá nejkrásnější osoba, kterou jste v životě viděli? Vypracoval: Ondřej Dluhí, žurnalistika, 2. ročník, Olomouc 2014

Krása - názory na pojem se utvářely dlouho, v každé době byl ideál krásy jiný V Oxfordském slovníku je slovo krása definováno jako  "Dokonalý půvab, vrozený šarm a další kvality, které potěší oko a vyvolají obdiv:  a) k lidské tváři nebo postavě b) k dalším objektům."  Druhá definice uvádí, že v hovorové řeči je toto slovo často používáno pro cokoli, co má člověk velmi rád. 

Historické náhledy na krásu Zlatý řez Renesanční pravidla o proporcích obličeje Řecká Kalokagathia Vitruviánský muž

Evoluční zdůvodnění krásy: Výhoda pro lepší šanci na reprodukci Například symetrie - Důvod, proč nás přitahují symetrické tváře i symetrická těla, je podle sociobiologů zřejmý: V přírodě znamená souměrnost zdraví, kdežto odchylky obvykle souvisí s nemocemi. „Různé druhy hmyzu i ptactva si prokazatelně vybírají partnery podle souměrnosti tělesných partií a podobně je tomu i u savců,“ píše MATT RIDLEY v knize Červená královna. Souměrnost ukazuje na dobré geny a kvalitní výživu v dětství. Podle výzkumu vědců z Aberdeenské univerzity ve Skotsku považují lidé za nejatraktivnější hlasy a tváře ty průměrné (pokusy ukázaly, že nejlépe jsou hodnocené rysy průměrné (sestavené zprůměrováním fotografií mnoha osob)

Vnímání krásy Na vnímání atraktivity má vliv výška a tvar postavy, poměr mezi šířkou boků a pasu u žen (známé 90 60 90, 0,666 je hodnocen jako nejpřitažlivější), obličejové partie apod. Vliv má i stáří, ovulace, délka prohlížení osoby, chování apod.

Co je tedy krásné? „Představte si, že jste změřili podle vás nejkrásnější osobě vzdálenost mezi očima, délku nosu, tloušťku rtů, tvar brady atd. Pokud byste tyto rozměry porovnaly s rozměry méně atraktivní osoby, zjistíte, že rozdíly jsou nepatrné. Pro mimozemšťana by dvě lidské bytosti byly nerozlišitelné, stejně jako by pro nás bylo složité rozlišit přitažlivé a méně přitažlivé mimozemšťany. Ale právě malé odlišnosti uvnitř vlastního druhu mají velký vliv na náš mozek. Ten je stvořený k tomu, aby zvládl úkoly výběru partnera a jeho hledání.“ David Eagleman – Inkognito aneb Tajný život mozku

Zdroje: Etcoffová N. (2002): Proč krása vládne světu. Nevšední kniha o tom, co vlastně je a jak působí lidská krása. Columbus, Praha Eagleman D. (2012): Inkognito aneb Tajný život mozku. Dybbuk, Praha http://www.vitalia.cz/clanky/krasa-spociva-v-prumernosti/