VY_32_INOVACE_06-03 Arabská říše

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

Vpád Arabů do Evropy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Arabská říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Arabská říše … vznik a vývoj.
Arabská expanze Rozpad arabské říše
Mekka a medina Hudba.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Arabská říše stol. Rothbauerová Jana.
Vznik Španělska.
Vznik španělského království
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Vývoj Evropy v období vrcholného a pozdního středověku
Arabové a jejich výboje
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Arabové a Islám Raný středověk.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Islám Arabové.
Vyhnání Arabů z Pyrenejského poloostrova
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Islám Arabové.
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Arabská říše Islám.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: Arabská.
Islám Arabská říše.
RISK Náboženství.
Středověk Arabská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0107.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Světová náboženství – islám
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Jeruzalém – město 3 náboženství
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Arabové a Turci, islám uč
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Muhammad Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_07 TÉMA: Arabská říše.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
kaligrafie architektura vitráže arabesky Ká´ba v Mekce představuje počátek islámské architektury je pokračování předislámské architektury Po smrti Muhammada.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
ISLÁM.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola Městec Králové
Křesťanství a středověká Evropa
Digitální učební materiál
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Arabové, Turci, islám Označení materiálu:
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Arabská říše.
Arabská říše.
Arabové a islám.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_06-03 Arabská říše Arabové a jejich náboženství, Córdobský chalífát, přínos Arabů evropské kultuře

Vznik islámu Arabský poloostrov – polyteismus, karavany, křižovatky obchodních cest. Město Mekka, kolem roku 570 se narodil Muhammad. Prosazoval novou monoteistickou víru islám, uznával jen Alláha, sám se označil za proroka, který má lidem zvěstovat boží slova (prostřednictvím ústně podávaných súr). Vyznavači islámu se nazývají muslimové, posvátná kniha korán (písemně až 653 po Muhammadově smrti). Islámský chrám – mešita, u nich vysoké věže minarety.

Posvátná kniha korán Arabsky psaná kniha, konečné znění z roku 653, písemné záznamy ústně podávaných súr Muhammada. Předepsaný počet modliteb, čelo k Mekce, období půstu ramadán, zákaz pití alkoholu, povoleno mnohoženství, zákaz vepřového masa, jednou za život vykonat pouť do Mekky. Islám projevuje snášenlivost k jiným náboženstvím, ale od muslimů vyžaduje bezpodmínečnou oddanost a povinnost šířit islám i mečem – džihád.

Hidžra = odchod z Mekky do Mediny Muhammad potíže se zastánci starých kultů, musel odejít z Mekky do města Medina. Tento okamžik odchodu = hidžry roku 622 dodnes počátkem muslimského letopočtu. V Medině první náboženská obec muslimů, ti 629 muslimskou pouť do Mekky. Od tohoto roku Mekka nejvýznamnějším poutním místem muslimů. 7 krát obejít černý kámen kaabu. Pouť asi 3 miliony muslimů.

Kaaba Zděná stavba 15 m vysoká, 10 m široká a 12 m dlouhá, přikrytá hedvábnými černými látkami, ty se každý rok mění. Do východního rohu fasády svatyně Kaaby je vložen posvátný černý kámen (meteorit ?), obklopený stříbrným rámem. Muslimové doufají, že se budou moci dotknout černého kamene, který je umístěn v jednom z rohů velké krychle. Nemuslimové vstup zakázán.

Kaaba v mešitě, Mekka Autor:Aiman titi, Název:Kaaba2.JPG Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kaaba2.JPG

Mekka, kaaba, velká mešita Autor:Ali Mansuri, Název:Supplicating Pilgrim at Masjid Al Haram. Mecca, Saudi Arabia.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Supplicating_Pilgrim_at_Masjid_Al_Haram._Mecca,_Saudi_Arabia.jpg

Vznik Arabské říše roku 632 Nová víra sjednotila arabské kmeny, po smrti Muhammada roku 632 se vydala muslimská vojska na vítězná tažení. Cílem učinit islám vládcem nad co největším územím. Vzniká 632 stát chalífát, když se Abú Bakr stal prvním chalífou a převzal Muhammadovy pravomoci. Chalífát zanikl 1258 dobytím Bagdádu mongolskými vojsky. V polovině 8. století (největší územní rozmach) sahal chalífát od Pyrenejského poloostrova přes severní Afriku až k řece Indu.

Rozsah Arabského chalífátu v letech 623 - 750 Auto:rUnited States of America federal government:, Název:Age of Caliphs.png Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Age_of_Caliphs.png

Arabská expanze do Evropy Roku 711 přes Gibraltar pronikli do Evropy, porazili obyvatelstvo v Hispánii, výboje dál. Zastaveni až roku 732 porážkou u Poitiers Karlem Martelem. Zpět do Hispánie. Největší rozpětí za vlády chalífy Hárúna ar-Rašída, vláda 786-809, současník Karla Velikého, Pohádky tisíce a jedné noci. Postupně se chalífát drolil, rozpadl se na několik emirátů (9. – 10. stol.).

Córdobský emirát - roku 929 samostatný chalífát 9. – 10. stol. skoro celý Pyrenejský pol. ovládán emirátem, od roku 929 samostatným Córdobským chalífátem. V období arabské nadvlády město jedním z nejbohatších, bylo duchovním a kulturním centrem islámu. Okolo roku 1000 Córdoba jedním z největších měst na světě; žilo tu asi 500 000 obyvatel. Veřejné knihovny, univerzity, nemocnice, dlážděné ulice, veřejné osvětlení. V této době vznikla i známá Mezquita – Velká mešita (dnes křesťanská katedrála).

Mezquita - Córdoba Autor:Timor Espallargas, Název:Mosque Cordoba.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mosque_Cordoba.jpg

Interiér Mezquity, zdobení arabeskami (zákaz zobrazovat postavy) Autor:Hans Peter Schaefer:, Název:Cordoba moschee innen5 dome.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cordoba_moschee_innen5_dome.jpg

Rozpad Córdobského chalífátu Córdobský chalífát se roku 1031 rozpadl na malá muslimská království, tzv. taifas. Tlak reconquisty (znovunavrácení území křesťanům). Posledním z těchto samostatných knížectví Granada, kterou dobyla křesťanská vojska až roku 1492, padla do rukou katolických králů Isabely Kastilské a Ferdinanda Aragonského.

Córdobský chalífát se rozpadl na taifas (malá království) Autor:Falconaumanni, Název:Taifas2.gif Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Taifas2.gif

Ukázka architektury z dob taifských království (konec 11. století) Autor:ecelan , Název:La Aljafería - Palacio taifa 01.JPG Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:La_Aljafería_-_Palacio_taifa_01.JPG

Přínos Arabů evropské kultuře Muslimská nadvláda znamenala pro řadu oblastí z hospodářského i kulturního hlediska vzestup. Zdatní obchodníci na souši i na moři, do Evropy nové plodiny (mák, rýže, bavlník, citrusové plody, broskve). Nové způsoby hospodaření, zavlažovací systémy, znalí goniometrických funkcí, větrné mlýny. Usilovným studiem muslimští učenci vynikají v matematice, astronomii, zeměpise, lékařství. Avicenna (neboli Ibn Síná) považován za „otce moderní medicíny“ – kniha roku 1030 – sbírka řecko-arabské lékařské moudrosti.

Nejznámější stavby A) Velká mešita v Córdobě. B) Skalní dóm v Jeruzalémě - byl postaven mezi lety 687 až 691, mylně nazývána Omarova mešita (ta je na jiném místě). Nejznámější stavba Jeruzaléma.

Skalní dóm, Jeruzalém Autor:Kriplozoik's brother, Název:Dome of the Rock 3.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dome_of_the_Rock_3.jpg

Fasáda Skalního dómu, Jeruzalém Autor:Kriplozoik, Název:Dome of Rock Fasade.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dome_of_Rock_Fasade.jpg

Skalní dóm na Chrámové hoře, Jeruzalém Autor:Berthold Werner , Název :Jerusalem Dome of the rock BW 3.JPG Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jerusalem_Dome_of_the_rock_BW_3.JPG

Autor DUM: Mgr. Drahomíra Gajdošíková Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Drahomíra Gajdošíková