VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výpočty z chemických rovnic
Pokročilé výpočty s hmotnostním zlomkem
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
PH Vypočítejte pH roztoku kyseliny chlorovodíkové o látkové koncentraci 0,01 mol.dm-3. Řešení: –    úplná disociace HCl + H2O  H3O+ + Cl- –    z reakční.
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Hmotnostní zlomek a koncentrace roztoku
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Typy chemických reakcí
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Výpočty z chemických rovnic
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
SLOŽENÍ ROZTOKŮ A VÝPOČTOVÉ ÚLOHY K TEMATICE ROZTOKŮ VE VÝUCE CHEMIE
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Výpočet procentového složení sloučenin
Neutralizace Vznik solí
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Složení roztoků Chemické výpočty
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák vyčíslí správně základní.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
III. SLOŽENÍ VÍCESLOŽKOVÝCH SOUSTAV
odměrná analýza – volumetrie
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Chemické výpočty III.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství a molární hmotnost
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Zjednodušené sestavování a dopočítávání chemických rovnic.
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Výpočty v chemii RZ
Chemické výpočty II.
Molární koncentrace Mgr. Jakub JaníčekVY_32_INOVACE_Ch1r0113.
Molární hmotnost - důležitá charakteristika prvků a sloučenin (nalezneme ji v chemických tabulkách) (Vyjadřuje vlastně, kolik gramů váží 1 mol určité.
Vyčíslování chemických rovnic
Molární hmotnost, molární objem
Chemické výpočty RZ
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ Vypočítejte látkové množství oxidu uhelnatého, ve kterém je 9, molekul tohoto plynu. Řešení: - pro výpočet použijeme vztah n.
Výpočtové úlohy v chemii
Výpočty z chemických rovnic
Výpočet procentového složení sloučenin Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Hmotnostní zlomek kontrola úkolu. K 31/3 Kolik gramů 5% roztoku CuSO 4 můžeme připravit z 25 g CuSO 4.5H 2 O. Kolik g vody na přípravu tohoto roztoku.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Molární koncentrace Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s molární koncentrace roztoku a jejím výpočtem. Obsahuje.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Avogadrův zákon.
Neutralizace Vznik solí
Výpočty rezistorů 1. příklad: Vypočítej výsledný odpor rezistorů zapojených za sebou. R1 R2 R3 R4 R7 R6 R5 R1 = 100 Ω R2 = 50 Ω R3 = 25 Ω R4 = 75 Ω R5.
Látková koncentrace.
Látková koncentrace.
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
Výpočty z chemických rovnic
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Výpočty z chemických rovnic
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Výpočty z chemických rovnic
Látkové množství, molární hmotnost
Transkript prezentace:

VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC

Výpočty z chemických rovnic příklady je možné řešit pomocí vzorce nebo trojčlenkou vzorec: m(B) = b/a . M(B)/M(A) . m(A) A… látka, jejíž hmotnost znám B… látka, jejíž hmotnost počítám a… koeficient látky A (číslo před vzorcem) b… koeficient látky B (číslo před vzorcem) m… hmotnost M… molární hmotnost

Postup při řešení Napiš a správně vyčísli chemickou rovnici popisující daný děj. Podtrhni v rovnici vzorce 2 látek: jejichž hmotnost je dána a jejichž hmotnost počítáš. Urči molární hmotnosti podtržených látek. a) Dosaď do vzorce. nebo b) Sestav a vyřeš trojčlenku.

1. Napiš a správně vyčísli chemickou rovnici popisující daný děj. 2 1.Napiš a správně vyčísli chemickou rovnici popisující daný děj. 2. Podtrhni v rovnici vzorce 2 látek: jejichž hmotnost je dána a jejichž hmotnost počítáš. 3. Urči molární hmotnosti podtržených látek. 4. Sestav a vyřeš trojčlenku. Kolik gramů hydroxidu sodného je třeba na neutralizaci 15 g koncentrované kyseliny sírové? Pro zjednodušení předpokládej, že koncentrace kyseliny je 100%. NaOH + H2SO4 → H2O + Na2SO4 M(NaOH)= M(H2SO4) =

----------------------- 2 molekuly NaOH reagují s 1 molekulou H2SO4. NaOH + H2SO4 → H2O + Na2SO4 M(NaOH)= M(H2SO4) = ----------------------- 2 molekuly NaOH reagují s 1 molekulou H2SO4. 2 moly molekul NaOH reagují s 1 molem molekul H2SO4. ------------------------------- g NaOH ……………………. g H2SO4. g NaOH ……………………. g H2SO4

----------------------------------------------------------------- NaOH + H2SO4 → H2O + Na2SO4 M(NaOH)= M(H2SO4) = ----------------------------------------------------------------- A ……. a = …….. m(A) = ………. B ……. b = …….. m(B) = ………. ------------------------------------------------------------------------------------- m(B) = b/a . M(B)/M(A) . m(A) m(B) =