Politický kontext a řízení rizik v rámci PPP Školení na řízení rizik v projektech PPP 26. 5. 2008 Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Mikko AJ Ramstedt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Upozornění Tato prezentace je poskytována bez záruky a to jak implicitně dané nebo předpokládané. Prezentovaná řešení jsou sestavena z různých produktů.
Metodika projektového investování - Případová studie Petra Wendelová Jim Wheeler Libor Cupal David Koudela 2. a Tato zakázka je financována Evropskou.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Telefónica O 2 Business Solutions Your Reliable ICT Partner Projektový management ve státní správě Miroslav Vaverka (prezentace pro projektový.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Řízení poradců ze soukromého sektoru Školení na řízení plánování a procesů PPP Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Mikko AJ Ramstedt Senior.
Mikko AJ Ramstedt Senior Project Adviser Financial Partnerships Unit
Audit IT procesů ve FNOL
Strategické plánování rozvoje obcí Dubovice 2010 " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje venkova ČR pro období "
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
X13PMT 2. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Politická scéna a komunikace Maarten Groothuis. Proč projektová komunikace? Bez efektivní komunikace se může stát, že klíčové zúčastněné strany přijdou.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Nastavení vhodného institucionálního rámce pro řízení rizik v projektech PPP Školení na řízení rizik v projektech PPP Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04.
Běžné chyby při řízení procesů PPP Maarten Groothuis.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
InSITE - between you and information Hynek Rais, ředitel pro poradenské služby inSITE, s.r.o. Cyklus workshopů v rámci HR živě „Jak si správně vybrat“
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Stipendijní informační portál - Zakládací listina projektu.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Práce s mezinárodními dodavateli Školení na řízení plánování a procesů PPP Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Mikko AJ Ramstedt Senior Project.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Partnerství veřejného a soukromého sektoru v ČR Zavedení vhodného systému řízení rizik na projektové úrovni Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Školicí.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
„Dopady spuštění základních registrů na subjekty veřejné správy“
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém manažerského sledování a řízení projektů Představení možností, přínosů a řešení Done, s.r.o. Na Krčské stráni 1434/ Praha 4 Tel.: Fax:
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Vratislav Paulík ředitel projektů
Několik námětů a otázek k zamyšlení a výběru
Projektový management Risk management
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
I. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ 25. Ledna 2016.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Strategie regionu, obce
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Intenzivní podpora škol
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Transkript prezentace:

Politický kontext a řízení rizik v rámci PPP Školení na řízení rizik v projektech PPP Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Mikko AJ Ramstedt Senior Project Adviser Financial Partnerships Unit

Úvod Obecné informace Řízení rizik v politickém kontextu Zvládání nerealistického časového tlaku Vytváření rezerv pro rizika veřejného sektoru

Obecné informace OTÁZKA: –Jaká rizika obvykle spadají do rizik veřejného sektoru?

Obecné informace – politická rizika Problémy se často mohou stát nepřekonatelnou překážkou Je těžké je předvídat a řídit Zvyšují se s počtem zapojených úřadů/orgánů

Řízení rizik v politickém prostředí 1 Konzultativní vedení průběhu projektu Jasné stanovení přínosu/výsledků Aktivní řízení kontroverzních aspektů Vytvoření jasně definovaných a srozumitelných právních parametrů by mělo být dohodnuto před uzavřením smlouvy Registr rizik a strategie řízení by měly být dohodnuty před uzavřením smlouvy

Řízení rizik v politickém prostředí 2 Stanovení jasných schvalovacích postupů –Zodpovědnost za rizika na úrovni vedoucích pracovníků –Pravidelná & strukturovaná spolupráce na politické úrovni Dohodnutý formát & periodicita reportingu Povědomí o klíčových rizikách –Průběžná opatření v rámci řízení projektu Proaktivní řízení rizik

Zvládání nerealistických časových tlaků 1 Kvalita CenaČas

Zvládání nerealistických časových tlaků 2 Smlouvy na 30 let – je potřeba ji vypracovat dobře! Jasně stanovený časový harmonogram & kritická cesta Řídicí role projektové rady / řídicí skupiny

Vytváření rezerv pro rizika veřejného sektoru 1 Rizika = čas & peníze Plánování neúspěchů – tendence být příliš optimistický! Sdílený časový harmonogram Citlivosti – Stanovte tzv. kritickou cestu a faktory ovlivňující náklady Realistický přístup k nákladům

Vytváření rezerv pro rizika veřejného sektoru 2 Zmírnění: Podnikněte preventivní kroky! Nezačněte se zadávacím procesem příliš brzy Definujte & odsouhlaste si procesy se všemi zúčastněnými stranami z veřejného sektoru Připravte řídicí strategii pro finanční dostupnost

Shrnutí Rizika veřejného sektoru musí být jasně pochopena všemi zúčastněnými subjekty Registr rizik a řídicí strategie musí být odsouhlaseny na úrovni řídicí skupiny Vztah mezi časem, kvalitou & cenou Vytváření rezerv je o tom být připraven zvládnout i ty nejhorší případy

Mikko AJ Ramstedt Otázky?