?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léky jako nejjednodušší východisko
Advertisements

ESTERY.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
:: portál Lékařské fakulty MU :: Anestezie a laktace Autor: Mannová J. Intenzivní medicína.
Nejčastější lékové interakce v ORL oboru
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Návykové látky, závislosti
Antibiotika.
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Antibiotika a Rezistence
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Léčiva a struktury některých léčiv PaedDr. Jiřina Ustohalová
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám
Léky expirace, rychlost nástupu účinků, často používaná léčiva a jejich indikace,
[1] Léčiva.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_165.
3.ročník technické lyceum
Deriváty karboxylových kyselin
Chemie pro člověka.
Bolest a primární péče MUDr.Bohumil Skála,PhD Praktický lékař pro dospělé SVL ČLS JEP Ústav soc.lékařství LF UK Hradec Králové.
Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
Autor: Andrea Šimánková Zaměstnání: distribuce léků
Léčiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Žijí s námi plísně Štěpán Borka.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Domácí Školní Autolékárničky
Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Léčiva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Léčiva. Léčiva jsou látky, které slouží k léčení a předcházení nemocí člověka i zvířat. Díky nim se podařilo úspěšně léčit nakažlivé choroby, které byly.
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Stanovení citlivosti mikroorganismů k ATB Mgr. Petra Straková Podzim 2014 Cvičení z obecné mikrobiologie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_10_20_léky. Lék je léčivo, které se podává pacientovi (člověku nebo zvířeti) např. ve formě tablet, kapslí, roztoku.
Sir Alexander Fleming (6. srpna 1881 – 11. března 1955)
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: TÉMATICKÝ OKRUH: TÉMA: DOPORUČENO.
Zásady léčby antibiotiky, analgetiky Jitka Pokorná.
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice,
Těkavé látky.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Vypracoval: JAN HRUBAN
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_11
Vřed je defekt na sliznici v trávicí trubici
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Revmatická horečka  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Organická chemie v průmyslu
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Lékové interakce v praxi
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

?

Léčiva Eliška Brabencová

Léčiva Co to jsou léčiva a k čemu slouží? látky, které slouží k: prevenci diagnóze léčení zmírnění průběhu choroby léčivá látka - léčivý přípravek - lék LÉČIVA

Léčiva léčivá látka = vlastní účinná látka léčivý přípravek = léčivá látka + pomocné látky - upraven do lékové formy (tablety, injekce, mast, kapky, čípky..) lék = léčivé látky a léčivé přípravky upravené do definitivní podoby, ve které se podávají pacientovi

kyselina acetylsalicylová léčivá látka kyselina acetylsalicylová léčivý přípravek léčivá látka + pomocné látky, v lékové formě (zde tablety) lék - Aspirin

Rozdělení léčiv podle účinku Jaká léčiva se používají před chirurgickým zákrokem? Jaká pro tlumení bolesti? Co předepíše lékař pacientovi na uklidnění/spánek? Jaká léčiva jsou toxická proti zdroji infekce (např. proti bakteriím)? anestetika analgetika hypnotika a sedativa chemoterapeutika

Anestetika lokální: drobné chirurgické zákroky – zubařství látky se znecitlivujícím účinkem (působí na CNS) lokální: drobné chirurgické zákroky – zubařství prokain ethylchlorid zapište vzorcem CH3CH2Cl

Anestetika celková: rozsáhlé chirurgické zákroky dočasně tlumí činnost CNS stav bezvědomí – ztráta vnímání bolesti diethylether, halotan, oxid dusný (rajský plyn) zkuste zapsat vzorce těchto látek CH3CH2-O-CH2CH3 CF3CHClBr N2O diethylether halotan oxid dusný

Analgetika látky, které tlumí bolest často i antipyretické účinky = snižují tělesnou teplotu nebo protizánětlivé účinky kyselina acetylsalicylová - v Acylpyrinu, Aspirinu, Anopyrinu snižuje srážlivost krve prevence infarktu, mrtvice zvýšené riziko krvácení

Analgetika paracetamol - v Paralenu, Panadolu ! ve vysokých dávkách a v kombinaci s alkoholem toxický pro játra ibuprofen - v Ibalginu, Brufenu, Dolgitu

Analgetika alkaloid morfin a látky jemu příbuzné (např. kodein) - k tišení silné bolesti - nebezpečí závislosti

Hypnotika a sedativa tlumí činnost CNS velké dávky stav podobný spánku = hypnotika v malých dávkách uklidnění = sedativa dříve barbituráty - deriváty kyseliny barbiturové - nebezpečí závislosti benzodiazepiny rohypnol – užíval se na spaní dnes už se nevyrábí zneužíván při znásilnění, okrádání

Chemoterapeutika látky, které jsou toxické vůči zdroji infekce – bakteriím,virům, plísním.. antibiotika - hlavně proti bakteriím důležitý objev medicíny! Kdo objevil antibiotika? 1929 Alexander Fleming objevil penicilin v plísni Penicillium notatum penicilin, tetracyklin, streptomycin

Rezistence na antibiotika antibiotika: přírodní látky produkované mikroorganismy, syntetické látky velký problém – rezistence na antibiotika nutné vytvářet stále nová antibiotika Kdo může za vznik rezistence? samy bakterie : geneticky proměnlivé, vytváří si odolnost lidé : přílišné nasazování antibiotik + chybná diagnóza nesprávné užívání ze strany pacientů (nedobírání léků, nedodržení dávek)

Závěrem… neužívat léky zbytečně důležité - správně zvolený lék přečíst si příbalový leták a dodržovat pokyny nekombinovat léky s alkoholem !!!

Opakování Co jsou léčiva a k čemu slouží Jak rozdělujeme léky podle jejich účinku? Co jste si zapamatovali o jednotlivých skupinách? Jak se nazývají účinné látky Paralenu, Aspirinu a Ibalginu? Kdo se zasloužil o objev penicilinu? Jaký pro nás mají antibiotika význam? Co je to rezistence na antibiotika? Čím je způsobena?