Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN 01 6910 z roku 2007) 2008 O. Kánský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tématická oblastOdborné předměty – Dopisy a tabulky podle ČSN.
Advertisements

Tabulky ve Wordu a Excelu
VY_32_INOVACE_08_PEK_439_Kop
Vzdělávací oblast: Informatika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Normalizovaná úprava obchodního dopisu
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
HyperText Markup Language
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Stránka je základní pracovní plochou, na kterou tvoříme dokument – píšeme text, vkládáme objekty… Možnosti nastavení vzhledu stránky jsou široké – okraje.
Formátování dokumentu O. Kánský 2011 Vyberte svůj textový editor Writer OpenOffice.org Word XP Microsoft Office Word Microsoft Office.
Písmo.
Školení autorů distančních opor Inovace kombinovaného studia.
Nastavení zarážek tabulátoru WORD
Textový editor 11 Styly.
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Tabulky v MS Excel Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
XHTML – tabulky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Word – Zásady psaní textu
Textový procesor (MS Word)
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Word – Struktura dokumentu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tabulky — dokončení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK238.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Formátování tabulek n postupné formátování tabulek n automatické formátování tabulek Vypracovala: Veronika Nováková, 4. B 2.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Cvičení, 3.4. Matematická soutěž Mařík Petr zpracováno pro výuku na ZŠ Mařík Petr zpracováno pro výuku na ZŠ.
ZIHB – MS Word dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
Textový procesor (MS Word)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Úprava tabulek Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PUK.OA2.903.
Praktické pokyny pro psaní tabulky Hodně štěstí při studiu.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Vlastnosti stránky VY_32_INOVACE_10_2_11_AP.
Cvičení 3 - Řešení příkladu na oddíly Zadání viz: cv3_samostatne_oddily.doc.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
ROZHOVOR úterý 13: :15 učebna informatiky. Úkol: pořízený rozhovor zpracujeme do elektronické podoby Zpracování rozhovoru.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Tabulky v textu VY_32_INOVACE_10_2_15_AP.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK235.
Obchodní korespondence
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK234.
Zvláštní úpravy a obsah obchodního dopisu Odstavce Podle obsahu se text člení do odstavců. Mezi odstavci se vynechává jeden řádek Ivana Francová, SOU Liběchov.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
P OKYNY KE STÁTNÍ ZKOUŠCE 10minutový opis, dopis, tabulka.
Tabulky Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Informatika – Tabulka v Excelu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-15
Pro rychlý způsob formátování textů a následné vytváření obsahu
Word – textový editor.
VY_32_INOVACE_VJ40.
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Jméno Příjmení, další jména Ústav konstruování
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Úprava rozsáhlého dokumentu
Transkript prezentace:

Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN 01 6910 z roku 2007) 2008 O. Kánský

Části tabulky Nadpis a podnadpis Záhlaví a podzáhlaví sloupců Obsah tabulky Poznámka V některých tabulkách lze hovořit i o záhlaví řádek Někdy se vyskytuje i zápatí sloupců (Celkem apod.)

Celkový vzhled tabulky vhodné písmo je bezpatkové (Arial 11) je-li tabulka samostatně na stránce, umísťujeme ji na střed vodorovně i svisle

Rámování – ohraničení tabulky celá tabulka musí mít vnější ohraničení sloupce musí být odděleny čarou řádky mohou, ale nemusí být odděleny čarou záhlaví musí být odděleno čarou, (v případě ohraničování řádek, čarou zvýrazněnou – dvojitou nebo tlustou) v případě víceřádkového záhlaví musí být řádky ohraničeny vyjma čáry pod záhlavím jsou všechny čáry stejně tlusté (tenké)

Nadpis a podnadpis nadpis se umísťuje nad tabulku na její střed mezi nadpisem a tabulkou jsou dva volné řádky nadpis je stejným typem písma jako obsah tabulky nadpis se zvýrazňuje pouze tučně nebo podtržením (nikoliv změnou velikosti nebo typu písma) podnadpis je písmem normálním (netučným) jednotky a řády se uvádějí buď přímo v nadpisu nebo jako podnadpis v závorce

Poznámka levý okraj poznámky začíná s levým okrajem tabulky svisle je poznámka vzdálena půl řádku od tabulky v případě víceřádkové poznámky, začínají další řádky v úrovni textu za dvojtečkou

Záhlaví sloupců záhlaví je stejným písmem jako obsah tabulky a začíná velkým písmenem podzáhlaví začíná malým písmenem záhlaví se volí úsporně, často společné pro více sloupců jednotky se uvádějí v textu záhlaví s přeložkou nebo na samostatném řádku v závorce (v celé tabulce jednotně) záhlaví je zarovnáno na střed horizontálně i vertikálně

Sloupce sloupce musí mít přiměřenou šířku (ne zbytečně široké) sloupce s obdobným obsahem mají mít šířku stejnou texty v buňkách jsou zarovnány vlevo s odsazením, šířka sloupce by měla být taková, aby za nejdelším textem byla opět stejná mezera čísla v buňkách jsou zarovnána doprava (na desetinnou čárku), ale zarovnána tak, aby se nejdelší číslo jevilo uprostřed sloupce

Řádky řádky musí být přiměřeně vysoké všechny řádky (včetně záhlaví) musí být stejně vysoké zarovnání textu v řádce je vertikálně centrované víceřádkové texty musejí být vhodně rozděleny (pozor na předložky) druhý řádek by neměl být delší než řádek první (obdobně i v nadpise)

Doporučený postup Vyplň tabulku Ulož Naformátuj sloupce Naformátuj řádky Naformátuj záhlaví sloupců Naformátuj nadpis a podnadpis Naformátuj poznámku Naformátuj rámování tabulky Naformátuj stránku a umístění tabulky na stránce Ulož, vytiskni (V případě samostatné tvorby tabulky v pořadí: - obsah, záhlaví sloupců, nadpis, poznámka.)