Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

XHTML – tabulky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "XHTML – tabulky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu."— Transkript prezentace:

1 XHTML – tabulky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 XHTML – tabulky Vstup 250 Kč (předprodej) jinak 280 Kč Vstup 250 Kč (předprodej) jinak 280 Kč

3 XHTML – tabulky (značky) Značka table  Vytvoření tabulky.  Veškeré dále uvedené značky lze využít jen uvnitř značky table. Značka caption  Definuje nadpis (titulek) tabulky.  Správně by měla tabulka obsahovat právě jednou značku caption bezprostředně za table. V praxi se tato značka často nepoužívá.

4 XHTML – tabulky (značky) Značka tr  Vytvoření řádku tabulky.  Řádek tabulky obsahuje jednotlivé buňky tabulky. Značka th  Definuje buňku záhlaví tabulky.  Obsah záhlaví je zobrazen tučným písmem a zarovnán na střed. Značka td  Definuje běžnou buňku tabulky.

5 XHTML – tabulky Vytvoř tabulku dle obrázku a ulož ji do souboru tabulky.html. Dvakrát tabulku zkopíruj. Kopie naformátuj pomocí atributů.

6 XHTML – tabulky (atributy) Atribut border  Značka: table  Síla orámování tabulky v pixelech Atribut align  Značka: table, caption, tr, td, th  Vodorovné zarovnání Atribut bgcolor  Značka: table, tr, td, th  Barva pozadí

7 XHTML – tabulky (atributy) Atribut height  Značka: table, tr, td, th  Výška prvku Atribut width  Značka: table, td, th  Šířka prvku Atribut valign  Značka: tr, td, th  Svislé zarovnání textu

8 XHTML – tabulky (slučování buněk) Rodiče Máma Táta Rodiče MámaTáta

9 XHTML – tabulky (slučování buněk) Rodiče Máma Táta Rodiče Máma Táta

10 XHTML – tabulky Vytvoř soubor opakovani.html, který bude obsahovat tabulku s přehledem veškerých XHTML značek, které jsme se učili. Jak zapsat správně špičaté závorky, které mají být zobrazeny na stránce najdeš na adrese http://www.jakpsatweb.cz/html/entity-vsechny.html Až na atribut border nepoužívej při tvorbě atributy.

11 XHTML – tabulky Tabulku udělej dle předlohy na obrázku.


Stáhnout ppt "XHTML – tabulky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google