Cvičení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

Pro začátek něco lehčího
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Programování v C jazyku - SEMINÁŘ
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Pascal - příklady.
Programování funkcí v Excelu
Základní pojmy v jazyce C
Základy jazyka C.
Algoritmy I Cvičení č. 2. Cíl hodiny Datové typy a přetypování (int, float, double, bool, char, long, short) Konstanty – Celočíselné Desítkové – 15, 0,
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
Algoritmizace a programování Operátory a příkazy v Delphi - 07
C# pro začátečníky Mgr. Jaromír Osčádal
Cvičení 2 Proměnné(jednoduché a složené) a konstanty První program Zápis výrazů.
If-else, do-while, switch, operátory
Algoritmy I Cvičení č. 4.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
Algoritmizace a programování
Druhé cvičení Vytváření identifikátorů Datové typy
Skriptový jazyk, který se používá při tvorbě stránek.
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
Příklady z Matlabu 4 Příklady na řídící příkazy , IF , SWITCH , FOR , WHILE , příkazy vstupu a výstupu INPUT a DISP.
MATLAB® ( část 3 - scripty).
Operátory (1. část) 3 A1PRG - Programování – Seminář
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Datové typy 6 A1PRG - Programování – Seminář
Informatika I 3. přednáška
Procedury a funkce Základní charakteristika a použití v programu.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro práci se soubory 13 Verze
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
OSNOVA: a) Řetězce v C b) Funkce stdio.h pro řetězce c) Funkce string.h pro řetězce d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
Jednoduché datové typy
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Operátory (2. část) 4 Verze
Informatika I 4. přednáška
Proměnné v PHP Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každý programovací jazyk.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Vstupy a výstupy znaků a) Terminálový vstup a výstup ( getchar(), putchar() ) Přečtěte znak pomocí systémové funkce getchar() a vypište ho pomocí putchar().
Datové typy a struktury
Programovací jazyk PASCAL
Příklady v jazyku C – část 3
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Napište program v C pro výpočet plochy obdélníka se stranami A=3 a B=2. Výsledek vytiskněte s patřičným komentářem na obrazovku formátovým příkazem printf.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Řízení běhu programu 5 Verze
Začínáme vážně programovat Řídící struktury Přetypování Vstupně výstupní operace Vlastní tvorba programů.
Základy ALgoritmizace 6. cvičení. Program cvičení Kontrolní bod 1 zakončení grafického zápisu algoritmů - vývojových diagramů –identifikátory a proměnné.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES CYKLY V PHP.
STRING A UKAZATELE. Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li.
PŘÍKAZ CYKLU S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU
Příklady v jazyku C – část 1. Výstupy pomocí printf. printf(" Tisk textu \n v apostrofech \n ") ; p=10; printf("%d\n", p) ; /* tisk konstanty */ printf("Tisk.
Datové typy a operátory. Co jsou datové typy  Charakterizují proměnnou nebo konstantu – jaká data obsahuje  Data jsou v počítači ukládána jako skupiny.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
Příklady v jazyku C – část 2
Podprogramy (subroutines) Pojmenované kousky programu, které –tvoří logicky ucelené části –se v programu opakují Jsou zapsány na jednom místě a v případě.
Úvod do programování2 Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák Web: xjv.webnode.cz.
Programování KONSTANTY, ČTENÍ PO JEDNOM ZNAKU GETCHAR() FORMÁTOVANÝ VÝSTUP POMOCÍ PRINTF, VÝVOJOVÉ DIAGRAMY, CYKLY.
Programovací jazyk C# 2. část. Datové typy C# rozeznává dva druhy datových typů, hodnotové a referenční. Hodnotové datové typy Proměnné hodnotového datového.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Datové typy a operátory Základní programové.
Programování ÚVOD, PROMĚNNÉ, OPERÁTORY A PODMÍNĚNÝ PŘÍKAZ ERIK KRÁL.
Programovací jazyk C# 4. část - cykly.
Programovací jazyk C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Algoritmizace a programování
Funkce výstupu (2) Funkce printf: deklarována v: stdio.h
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Typ pole (1) Proměnná typu pole představuje kolekci proměnných stejného datového typu, které mohou být označovány společným jménem (identifikátorem) Pole.
Opakování ze 3. cvičení deklarace proměnných výpis na monitor (výstup)
Proměnné (1) Proměnná: Definice proměnných:
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Transkript prezentace:

Cvičení

Jak se jmenuje způsob zobrazení záporného čísla v exponentu u desetinného čísla v exponenciálním tvaru ? Z čeho může být složeno tělo programu a čím je ohraničeno? Pomocí jakého standardního datového typu nadefinujeme číselnou proměnnou na délku 8 bytů , kterou použijeme pro uložení desetinných čísel ? Jaký je rozdíl mezi = = a = ? a co znamenají ? Co znamenají klíčová slova signed a unsigned , které uvozující celočíselné typy proměnných ? Jak se nazývá nejpoužívanější znaková sada (kódová tabulka znaků ) na PC ? Pomocí jakých znaků uvozujeme , respektive ukončujeme v jazyku C ( ANSI C ) komentář ? Co je to složený příkaz a čím je ohraničen ? Jak vypadá hlavička hlavního programu , jak se hlavní program musí jmenovat a jaké může mít parametry ?

Jak se jmenuje standardní datový typ , pomocí něhož nadefinujeme proměnnou typu znak ? Co znamená relační operátor vyjádřený dvojznakem != ? Jakými písmeny (tj. malými nebo velkými) musíme v jazylu C psát klíčová slova, aby byly překladačem jako klíčová slova chápány ? Napište , jak se jmenují příkazy pro formátovaný vstup a výstup ? Napište , jak se jmenují příkazy pro tzv. terminálový vstup a výstup ( kde vstup=klávesnice , výstup=obrazovka) ? Jaký je rozdíl mezi složeným příkazem a blokem ? Kde je něco navíc oproti druhému a co ? Pomocí jakého standardního typu nadefinujeme celočíselnou proměnnou ? Existuje v jazyku C standardní typ pro definici logické proměnné ?

Pomocí jakého typu nadefinujeme proměnnou v pohyblivé řádové čárce jednoduché přesnosti (obsahující desetinné číslo) Do jakého typu proměnné v jazyce C můžeme uložit logickou hodnotu ? Co představuje v jazyce C logickou hodnotu „pravda“ a „nepravda“ ? Pomocí jakého typu nadefinujeme proměnnou v pohyblivé řádové čárce dvojnásobné přesnosti (obsahující desetinné číslo) Pomocí jakého typu nadefinujeme znakovou proměnnou Jakými znaky je ohraničena znaková konstanta ? Uveďte příklad. Jak je definován v jazyce C řetězec znaků ? Co musí být v posledním bytu řetězce znaků, aby byla v jazyce C posloupnost znaků chápána jako řetězec?

Jakou matematickou operaci realizujeme pomocí operátoru % ? Mále nadefinovánu proměnnou int c=6; Jaké hodnoty nabude proměnná c po provedení příkazu a) c <<= 1 b) c >>= 1 a) c += 2 b) c *= 3 Jaké znaky může obsahovat identifikátor proměnné a je omezena jeho maximálně možná délka ? Realizujte v jazyce C matlabovský příkaz i=input('Požadavek'); Načítejte v nekonečném cyklu pomocí scanf() čísla z klávesnice a přinásobujte je k proměnné součin. Přečtete-li 0 , cyklus načítání skončí a vytiskněte výsledný součin. Načítejte v nekonečném cyklu pomocí scanf() čísla z klávesnice a přičítejte je k proměnné součet. Přečtete-li 0 , cyklus načítání skončí a vytiskněte výsledný součet.

Jak se nazývá součást překladače C-jazyka, která předzpracovává zdrojový text a je ovládána příkazy , které začínají znakem # ? Pokud proměnná p nabývala před následující operací hodnoty 1, jaký je rozdíl v hodnotách proměnné x po přiřazení x = ++p oproti přiřazení x = p++ Jsou následující 2 identifikátory proměnných shodné a proč ? pole Pole Vyjmenujte , jaké znáte 3 druhy příkazů cyklu v jazyku C ? Popište syntaxi příkazu for ! Popište syntaxi příkazu while ! Popište syntaxi příkazu do while ! Jaký je hlavní rozdíl mezi příkazy cyklu while a do while ? Jak se jmenuje příkaz pomocí něhož můžeme přerušit provádění příkazu cyklu ? Jaký význam má uvnitř cyklů v jazyku C příkaz continue ?

Přepište následující cyklus while na cyklus for : int i = 0 ; while ( i < 5 ) { printf ( " Cislo %d \n " , i+1 ) ; i++ ; } Jak přečtete pomocí terminálového vstupu znak z klávesnice do proměnné c ? Jak zapíšete pomocí terminálového výstupu znak na obrazovku ? Jak se nazývá součást překladače C-jazyka, která předzpracovává zdrojový text a je ovládána příkazy , které začínají znakem # ? Jak se slovně jmenují relace (potažmo relační operátory) c < a c > a a == b c < a a <= b a != b

Napište program s příkazem cyklu for nebo while , který vytiskne v cyklu čísla 1 až 10 s  krokem 1 na každou řádku jedno číslo Jakým znakem ukončujeme v jazyce C každý příkaz ? Pokud s=4 a máme podmíněný příkaz if (s >= 3) x=1; else x=2; jaká bude výsledná hodnota x a přepište if na ternární operátor ! Jakou činnost provede speciální znak \n umístěný v řetězci příkazu printf při výstupu znaku na obrazovku ? Co provede terminálový výstup putchar(' \n '); Co udělá terminálový výstup putchar(' \007 '); Je-li float x = 6.23 , jakou hodnotu bude mít y po provedení operace y = (int) x

Co bude obsahem proměnné z po provedení následující části programu ? int z=2 , k=4 , i=2 ; j = 2 + ( i+2 > k) ? 3 : 4 ; z += j; Co se vytiskne po provedení následující části programu ? int i = 5 , j = 6 , k ; k = ( i + 7) / j ; printf(" Výsledek %d je %s cislo \n" , k%2 = = 0 ? "sudé " : " liché" ); Co dělají přiřazovací operátory += a -= na následujícím příkladu. Jaké hodnoty budou nabývat proměnné i a j pro provedení sekvence příkladů ? int i=5 , j=6 ; i += 2; j -=1;