1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU 8. 4. 2005. 2 Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Public Private Partnership – PPP 2004 Možnosti získání příspěvků z fondů EU při realizaci PPP projektů v ČR  Ing. Olga Pokorná (Ministerstvo dopravy ČR)
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Konference „Pětiletka ROP Jihovýchod – A jak dál po roce 2013“ Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Víceletý finanční rámec EU.
Cesta domů a její hospodaření v roce 2011 Valná hromada
1 Strukturální fondy a Fond koheze VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 P1 –
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
1 VŠFS – kombinované studium bakalářské – Základy práva ES/EU Regionální a strukturální politika EU
1 VŠFS – kombinované magisterské studium Prameny práva ES – právo EU Dodatky k politikám EU Regionální a strukturální politika EU
Rozpočty územních samosprávných celků
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
1.1. Prof. PhDr. Vladimír Čechák, CSc Prof. PhDr. Vladimír Čechák, CSC., :: ROZPOČET EU.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Společná obchodní politika EU
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
FONDY EU Programové období
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Ve ř ejná ekonomika 2 Soustava ve ř ejných rozpočt ů Evropský rozpočet.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Příjmy a výdaje SR.
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočet Evropské unie
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Úvod do finanční vědy a financí
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Úvod do finanční vědy a financí
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Veřejné finance Rozpočet EU
Rozpočtové právo 3. května 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
Transkript prezentace:

1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU

2 Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu EU 3. Výdaje společného rozpočtu EU

3 ad 1 – Obecná charakteristika společného rozpočtu EU Politiky EU a administrativní výdaje institucí EU jsou financovány společným rozpočtem EU. Operace prováděné na základě Pařížské smlouvy z r a podpora obchodu s rozvojovými zeměmi byly a jsou financovány zvláštními rozpočty:

4 ad 1 – 1. pokračování rozpočtem ESUO a Evropským rozvojovým fondem. Na základě konvence podepsané 1975 v Lomé mezi ES a 46 RZ Afriky, Karibské oblasti a Pacifiku vznikl Evropský rozvojový fond. Je určen na financování hospodářského a kulturního rozvoje těchto zemí.

5 ad 1 – 2. pokračování Specifika SREU oproti veřejným rozpočtům jednotlivých států. SREU musí být vyrovnaný, nepřipouští se deficitní financování, SREU nemůže plnit funkci nástroje anticyklické politiky. Specifický rozsah: výdaje SREU nemohou překročit 1,27 % celkového HDP EU.

6 ad 1 – 3. pokračování Podstatná část výdajů obligatorní – SREU oproti národním rozpočtům je méně flexibilní.

7 ad 2 – Příjmy SREU Historický vývoj příjmové stránky SREU. Příspěvky jednotlivých zemí – adresné. Později vlastní zdroje společenství. Vývoj zdrojů – viz. tabulka 1.

8 ad 2 – 1. pokračování Význam zemědělských dávek se začal postupně snižovat. Zavedení tzv. čtvrtého zdroje. Je flexibilní podle potřeby doplňuje vlastní zdroje do výše předpokládaných výdajů (1,27 % HDP).

9 ad 2 – 2. pokračování Význam přebytků SR pro využití v dalším období. Význam tzv. 5. zdroje největší část vlastních zdrojů SR – příjmy z podílu na DPH a tzv. 4. zdroj (ten v r ,4 % z celkových vlastních zdrojů, v r to bylo již 45,9 % a v r ,3 %.

10 ad 2 – 3. pokračování Nespokojenost tzv. čistých plátců.

11 ad 3 – Výdaje SR Struktura výdajů SR: administrativní náklady na činnost institucí EU; aktivity fondů EU (zemědělský, regionální, kohezní a sociální); činnost společenství EURATOM, věda a výzkum.

12 ad 3 – 1. pokračování Půjčky zemím Afriky, Karibiku a Pacifiku z Evropského fondu rozvoje, v případě potřeby rovněž ze SREU. Rozdíl mezi přislíbenými příděly a vyplacenými příděly. Přislíbené – finanční rámec i pro víceleté programy.

13 ad 3 – 2. pokračování Vyplacené příděly – skutečná částka pro daný finanční rok. Výdaje na fungování administrativy malé – r % celkových výdajů, r ,6 %, dále stabilizace. Výdaje na zemědělství vysoké, ale dochází ke snižování jejich podílů.

14 ad 3 – 3. pokračování V počátcích SZP více než 70 % rozpočtových výdajů, od poloviny 90. let pod 50 % (2000 mírně přes 40 %). Koncem 90. let žádné podstatné změny oproti nastoupenému trendu ve vývoji výdajové stránky nastoupené v 90. letech. Nejvyšší výdaje na SZP.

15 ad 3 – 4. pokračování Druhá nejvyšší výdajová položka – strukturální operace (mírně nad 40 % v r. 2000). Nejvíce do strukturálních fondů a do fondu koheze. Dlouhodobé trendy protisměrné: v 90. letech podíl výdajů na SZP pokles o přibližně 10 %, podíl výdajů na strukturální operace v této době narostl o přibližně 10 %.

16 ad 3 – 5. pokračování Stabilní postavení koncem 90. l. prostředky na zahraniční pomoc a spolupráci )kolem 6,5 %). V rámci této položky 25 % prostředků pro země SVE (TEN). podíl výdajů na výzkum a VT pokrok koncem 90. let 3,6 %, podíl administrativních výdajů (4,6 % v r. 1999).

17 ad 3 – 6. pokračování Specifika společného rozpočtu pro období 2000 – 2006 Agenda 2000 (ER 1999) vybavuje Unii účinnějšími politikami a finančními nástroji jejich realizace. Omezení ve výši 1,27 % HDP. Pracovní hypotéza, že nové ČS 2002.

18 ad 3 – 7. pokračování Stálé ceny inflace. Pokles výdajů na SZP. Výdaje na strukturální operace. Administrativa pod 5 %. Předvstupní pomoc. Rozšíření (2002 – 2003).