Praha, 26/08/2005 1 Kontext projektu : systémy odborného vzdělávání a kurikula Olga Kofroňová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Advertisements

NOVÁ MATURITA Stručná informace o průběhu a přípravě.
NOVÁ MATURITA Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Kariérové poradenství
PROČ PROJEKT VZNIKL? Projekt reaguje na: zvyšující se požadavky znalostní společnosti rostoucí nároky na pedagogické pracovníky(PP) na posílení kompetencí.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Mentor klinické praxe ošetřovatelství a porodní asistence
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Maturitní zkoušky ve školním roce Společná část maturitní zkoušky Definuje ministerstvo školství (MŠMT) MŠMT zadává ve stejném termínu MŠMT.
MATURITNÍ ZKOUŠKA ČÁST SPOLEČNÁ Český jazyk a literatura Cizí jazyk Matematika/ZSV/Info ČÁST PROFILOVÁ 2 – 3 zkoušky, které stanoví ŘŠ.
Maturita 2010/2011 Co je potřeba znát z maturitní vyhlášky.
Mgr. Bc. Tereza Daňková Mgr. Bc. Václav Jarý
jako součást maturitní zkoušky z českého jazyka ve společné části
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Maturita 2015.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Legislativní prostředí
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
© Radek Maca MSK Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ pro nový školský zákon.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
NOVÁ MATURITA Stručná informace o jejím průběhu a přípravě.
NOVÁ MATURITA JAK BUDE NOVÁ MATURITA PROBÍHAT (říjen 2008) základní model nové maturity jaké typy zkoušek bude nová maturita obsahovat maturita bez hendikepů.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
VZDĚLÁVÁNÍ PO SPLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY Mgr. Blanka Vohníková.
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
KONFERENCE AŘG ČR PŘEROV-3. DUBNA – 5. DUBNA 2013.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Maturitní zkouška podle zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) platnost od Maturitní zkouška podle zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) platnost.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona základní model nové maturity skladba zkoušek nové maturity maturita bez hendikepů průběh maturity organizace.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Vyučení. Duální odborné vzdělání Mag. Michael Gassner Hospodářská komora Dolního Rakouska, oddělení – vzdělávání.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Rozvoj výuky cizích jazyků
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Nová závěrečná zkouška Komentář
PROFESE UČITELE Radek Šír.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Hlavní manažér SP Kvalita I
Setkání kariérových poradců
Pedagog.
Transkript prezentace:

Praha, 26/08/ Kontext projektu : systémy odborného vzdělávání a kurikula Olga Kofroňová

Praha, 26/08/ Cíle projektu: vybrat charakteristické pracovní úkoly profese mechatronik v automobilovém průmyslu navrhnout evaluační úkoly, které by umožnily ověřit kompetence žáků SOU řešit praktické úkoly, s kterými se setkají při výkonu profese

Praha, 26/08/ Základní východiska projektu jsou relevantní i pro hodnocení řešení evaluačních úloh: požadavky na pracovníky se v mezinárodním měřítku sbližují avšak rozdíly ve vzdělávacích systémech a způsobech získávání kompetencí přetrvávají

Praha, 26/08/ Praktická příprava: NěmeckoČR SR Polsko odpovědnostduálníškolypodniky/ školy Věk vstupujících Délka přípravy 3,5 roku4 roky3/4 roky

Praha, 26/08/ Kurikulum: NěmeckoČR SRPolsko Podíl všeobecného vzdělávání 10-15%3leté – min. 30% 4leté – min. 45% 3leté – cca 45% 4leté – cca 62% Podíl odborné přípravy 85 – 90%3leté – 70% 4leté – 55% 3leté – 55% 4leté – 38% Praktická příprava tvoří z celkového počtu hodin 55 – 60%4leté – 25-30%

Praha, 26/08/ Závěrečné zkoušky NěmeckoČR SR Polsko odpovědnostHospodář. komora Ministerstvo školství Ministerstvo národního vzdělávání průběhpísemná praktická část písemná praktická ústní písemná praktická zkoušejícíZástupci zaměst.; učitelé Učitelé 1 zástupce zaměst. Regionální zkušební komise

Praha, 26/08/ Diskuse: Hodnocení výsledků řešení evaluačních úloh ovlivňují tyto aspekty : zda je praktická příprava koncipována pro konkrétního zaměstnavatele nebo zda má univerzálnější charakter; jaký je rozsah odborné a zejména praktické přípravy v kurikulu; zda jsou závěrečné zkoušky koncipovány jako zpětné ověřování znalostí a dovedností, které se žák naučil v průběhu studia nebo zda jsou vnímány jako predikce schopností žáka řešit komplexní praktické úkoly.

Praha, 26/08/2005 8

9