Hodnocení expozice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Advertisements

Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu II.
Marketingový výzkum.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
DOTAZOVÁNÍ v rámci kvantitativních i kvalitativních výzkumů
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
95% konfidenční interval
Ing. Iveta Skotnicová, Ph.D. Výsledky experimentálního měření obvodového pláště Výzkumného a inovačního centra MSDK Energetický kongres
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Vlastní hodnocení školy
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
Hodnocení zdravotního stavu dotazníkové šetření Milena Černá.
Minimální preventivní program Pražské centrum primární prevence.
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Tazatelská síť.
Téma: Sociologické metody Vypracoval: Mgr. Milan Pilař.
Získávání a výběr zaměstnanců
Spotřebitelský výzkum
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
vlastní hodnocení školy
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Marketingový výzkum – zjišťování informací Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Skupinové interview (Focus group)
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Preferenční kritéria při nákupu potravin Preferential factors affecting food purchases.
1 Název celé následující kapitoly Řízení hospodárnosti režijních nákladů.
VYUŽITÍ BIOMARKERŮ V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ A V OBLASTI VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Prostředí Zdravotní stav BIOMARKERY Genetické vybavení.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Hodnocení zdravotních rizik HEPL 5 Milena Černá. Úvod do problematiky Každá lidská činnost může znamenat riziko pro člověka i prostředí. Pro řešení rizika.
Hodnocení zdravotních rizik úvod Pro bakalářské studium VZ Milena Černá.
Vítejte na marketingu. Management a další uživatelé informací Marketingové prostředí Marketingový informační systém Interní databáze Shromažďování a třídění.
Online nástroje pro sběr a administraci dotazníků Ladislava Suchá , Brno Zdroj obrázku: bredmaker, Sxc.hu.
Metody sociálního výzkumu 3. blok Denní studium LS 2008/ blok.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název projektu: „Výstavba pavilonu E v MŠ Pod Hájem„ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.2.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Výstavba pavilonu E v.
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
Dietární nukleotidy a sekreční imunita Richter, J. 1, Svozil, V. 2, Král,J. 1, Rajnohová Dobiášová L. 1, Stiborová, I. 1, Pohořská, J. 1, Mašláň, J. 2,
Získávání a výběr zaměstnanců. Význam lidí ti, kteří vyrábějí ti, kteří rozhodují ti, kteří kradou.
Ministerstvo průmyslu a obchodu, 24. listopadu 2016
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
průběžná zpráva z 1. etapy sběru dat
REGIONÁLNÍ ANALÝZA II ÚKOL 2.
Rutinní zdravotnická statistika
Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybraném podniku
Sociologický výzkum II.
1. ÚVOD DO STUDIA EKOLOGIE
Vyhodnocení stavební zakázky
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Metody a techniky výzkumu II.
průběžná zpráva z 2. etapy sběru dat
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

Hodnocení expozice

Metody kvantitativního hodnocení expozice Měření škodlivin v médiích prostředí (potenciálních zdrojích expozice) – venkovní ovzduší - prostředí interiérů - voda, potraviny Měření v organismu člověka - biomonitoring

Přímé a nepřímé metody hodnocení expozice Přímé metody: personální monitoring biomonitoring Nepřímé metody: dotazník expoziční scénář monitorování prostředí

Dotazníkové studie Použití standardizovaných, již otestovaných dotazníků cílených na studovaný problém. Dotazníky vyplněné probandem Řízený rozhovod Telefonické interview Zajištění návratnosti Distribuce dotazníků – poštou, přímá distribuce, rozdání zájmovým skupinám, jinak Délka dotazníku Struktura otázek a jejich formulace Kontrolní otázky

Výhody a úskalí dotazníkových šetření Nutno využívat mezinárodně standardizovaných dotazníků Otázky sestavit tak, aby bylo možno včlenit kontrolní otázky ověřující pravdivost odpovědí Otázky formulovat s uzavřenou odpovědí (ano – ne)+ otázky s otevřenou odpovědí se hůře hodnotí Výběr respondentů má být reprezentativní a náhodný Respondence by měla být nad 50 %

Časový snímek Používá se zejména v pracovní expozici Co pracovník vykonává v průběhu směny – pozorování, videozáznamy, pracovní deníky, dotazníky aj.

Monitorování prostředí Pravidelné – příležitostné Celostátní – regionální – lokální Důvody: porovnání naměřených hodnot s limity Sledování časových trendů Sledování účinnosti opatření Zhodnotit expozici populace

Přímé metody hodnocení expozice Personální monitoring – aktivní dozimetry - pasivní dozimetry Biomonitoring – sledování noxy v tělních tekutinách či vydechovaném vzduchu

Monitorování dietární expozice Odběr vybraných druhů potravin Sledování spotřebního koše Metoda dvojích porcí

Co je to biomonitoring? Monitorovací aktivity používající ke sledování vztahu prostředí a zdraví biomarkery (1) vážící se k expozici faktorům prostředí, (2) signalizující poruchy zdraví, (3) rozlišující geneticky podmíněnou vnímavost k environmentálním stresorům Metoda odhadu expozice člověka chemickým látkám z prostředí na základě detekce a dlouhodobého sledování těchto látek, jejich metabolitů či změn vyvolaných těmito látkami v tělních tekutinách a tkáních člověka.

Co je to biomarker? Indikátory signalizující změny v biologickém systému Změny, které nastanou v biologickém systému a které kvalitativně nebo kvantitativně predikují interní dávku, poškození zdraví nebo nežádoucí účinky v důsledku expozice dané látce (faktoru)