Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Advertisements

Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Helena Uhříková
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
Botanické zahrady Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Neživá příroda - vzduch
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí
Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková Slouží nám jako zdroj energie Bez jídla by nemohlo naše tělo vykonávat žádný pohyb.
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Trávicí soustava člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Trávicí soustava člověka
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Vnitřní ústrojí psa domácího
Vnitřní ústrojí psa domácího
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Smysly člověka (všeobecně)
Zdravé stravování KC3.
Proč přijímáme potravu?
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_7_Trávicí soustava Téma: 4A_PD5.roč.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. TRÁVICÍ SOUSTAVA Pří_200_Člověk_Trávicí soustava Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava,okres Zlín, příspěvková organizace

ANOTACE: Digitální učební materiál je určen pro seznámení žáků s trávicí soustavou člověka. Materiál rozvíjí nově získané vědomosti a dovednosti žáků. Je určen pro předmět přírodověda v 5. ročníku Tento materiál vznikl ze zápisů autora jako doplňující materiál k učebnici: Přírodověda pro 5. ročník základní školy. Praha2: SPN- pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2004. ISBN 80-7235-258-X

TRÁVICÍ ÚSTROJÍ Potravu vkládáme do úst. Pomocí zubů a jazyka ji důkladně rozžvýkáme. Zároveň se v ústech promísí se slinami. Tím se některé složité látky v potravě začnou štěpit na jednodušší látky.

Spolknuté sousto prochází hltanem a jícnem do žaludku. Tam se přijatá potrava promíchá se žaludeční šťávou a další její část se rozkládá na jednodušší části. Ze žaludku postupuje částečně rozložená potrava do tenkého střeva. Do jeho začátku vtékají ze slinivky břišní další trávicí šťávy, které dokončují rozklad látek z potravy. Vzniklé jednoduché látky prolínají stěnou tenkého střeva neboli vstřebávají se do krve.

Nevstřebané zbytky z tenkého střeva přecházejí do tlustého střeva. V tlustém střevu se z nich odděluje voda a vrací se do krve. Ze zbylých látek se vytváří stolice. Ta odchází z těla ven konečníkem.

Trávicí soustava Hltan Dutina ústní Jazyk Jícen Žaludek Játra Slinivka břišní Žlučník Tlusté střevo Tenké střevo Slepé střevo Konečník

Zásady správného stravování: Pro zdraví člověka je důležité, aby přijímal přiměřené množství vhodné potravy.

Potrava člověka by neměla obsahovat: Velké množství tuků (sádlo, máslo). Velké množství soli a tuků obsahují salámy, párky a jiné uzeniny. Proto se vyhýbejme tučnému a příliš slanému jídlu. Symbol diabetu Velké množství cukrů ( různé sladkosti). Cukru je potřeba malá dávka. Kdo přijímá hodně cukru, zadělává si na různé nemoci. Nemoc z nadbytku, která postihuje každoročně miliony lidí, se jmenuje diabetes mellitus - cukrovka.

V potravě člověka nesmí chybět: Zelenina Ovoce Jsou důležitým zdrojem vitamínů a minerálních látek.

Pětkrát denně ovoce a zelenina Denně bychom měli sníst alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny. Měli bychom sníst 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce. Nejvíce vitaminů a minerálních látek najdeme v čerstvém ovoci a zelenině, v celozrnných obilovinách, v kysaném zelí, luštěninách. Vitamín B najdeme v ořechách, droždí. Vitamín A obsahuje mrkev. Dávní námořníci při dlouhých plavbách měli jen sušené maso a vodu. Proto jim začaly padat zuby, vlasy a byli slabí.

Zdravá strava obsahuje Libové drůbeží maso. Rybí maso. Maso je důležitým zdrojem bílkovin. Maso mořských ryb obsahuje zdravé tuky, které ovlivňují fungování mozku, srdce, cév. Obsahuje také jód, který podporuje činnost štítné žlázy, která má vliv na vývoj organismu.

Pro zdraví člověka je důležité: složení potravy její množství její pravidelnost

1 porci luštěnin nebo masa. Potravinová pyramida Naše strava by měla být v průběhu dne pestrá. Denně bychom měli sníst: 5 – 6 porcí obilovin 5 porcí ovoce a zeleniny 2 porce mléčných výrobků 1 porci luštěnin nebo masa. Určitě bychom měli snížit počet porcí sladkých a slaných potravin.

Mléko a mléčné výrobky Tělo roste díky vápníku a bílkovinám. Z bílkovin tělo buduje svaly a vápníkem zpevňuje kosti a zuby. Nemusíme konzumovat jenom mléko. Můžeme si vybrat jogurt, tvaroh, sýry. Sýry se vyrábějí sražením mléka a odstředěním tekutiny - syrovátky. Proto obsahují málo vody a velké množství bílkovin a vápníku.

Zdravý člověk může vydržet bez potravy přibližně 40 dnů. Hladověním může být zdraví člověka ohroženo již dříve. Člověk by měl denně pravidelně jíst (4 - 6 x denně v menších porcích). Člověk si má hlídat pitný režim – denně vypít asi 2 l tekutin. Člověk by měl zařazovat do jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu (celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce, zelenina).

Doplň názvy částí trávicí soustavy: dutina ústní tlusté střevo hltan tenké střevo jazyk slepé střevo žaludek konečník jícen slinivka břišní játra žlučník

Trávicí soustava - řešení Hltan Dutina ústní Jazyk Jícen Žaludek Játra Slinivka břišní Žlučník Tlusté střevo Tenké střevo Slepé střevo Konečník

Rozděl potraviny do skupin podle původu: Banán, tavený sýr, šunka, rohlík, ovocný mošt, vejce, ananas, jogurt, rajče, máslo, sádlo, pomeranč, jablko, losos, rýže, luštěniny, okurek Rostlinný původ: Živočišný původ: Pozorně si přečti dvojice jídel. Vyber ta, která jsou zdravější. čerstvá zelenina – vařená zelenina brambory - knedlíky tmavý chléb – bílé pečivo uzeniny - sýry med - čokoláda kompot – čerstvé ovoce

ŘEŠENÍ:Rozděl potraviny do skupin podle původu: Banán, tavený sýr, šunka, rohlík, ovocný mošt, vejce, ananas, jogurt, rajče, máslo, sádlo, pomeranč, jablko, losos, rýže, luštěniny, okurek Rostlinný původ: Živočišný původ: Banán, rohlík, ovocný mošt, ananas, rajče, pomeranč, jablko, rýže, luštěniny, okurek Tavený sýr, šunka, vejce, jogurt,máslo, sádlo, losos Pozorně si přečti dvojice jídel. Vyber ta, která jsou zdravější. čerstvá zelenina – vařená zelenina brambory - knedlíky tmavý chléb – bílé pečivo uzeniny - sýry med - čokoláda kompot – čerstvé ovoce

Vyhledej v osmisměrce názvy jídel a sestav jídelníček Vyhledej v osmisměrce názvy jídel a sestav jídelníček. Ze zbylých písmen sestav slovo tajenky. Jídelníček: B R A M O Y K V É L P E S Č T Ř Ž Ý J U H G Á Í Snídaně:_______________________ Přesnídávka:____________________ Oběd:_________________________ Svačina:_______________________ Večeře:________________________

ŘEŠENÍ: Vyhledej v osmisměrce názvy jídel a sestav jídelníček ŘEŠENÍ: Vyhledej v osmisměrce názvy jídel a sestav jídelníček. Ze zbylých písmen sestav slovo tajenky. Jídelníček: B R A M O Y K V É L P E S Č T Ř Ž Ý J U H G Á Í Snídaně: mléko, sýr, rohlík Přesnídávka: jablko Oběd:polévka, rýže, kuře, salát, čaj Svačina: jogurt, rohlík, čaj Večeře: brambory, ryba, salát, čaj

Vylušti tajenku a řekni, co ten pojem znamená. Důležitým zdrojem bílkovin je … Nevstřebané zbytky potravy přecházejí do Nemoc z nadbytku cukru Tekutina, díky které se látky v potravě začnou štěpit Potrava se do žaludku dostává přes … Součást stravy, která je zdrojem vitamínů M A S O T L U É H   Ř E V C K R I N Y

ŘEŠENÍ:Tajenka zní: SOUSTO Důležitým zdrojem bílkovin je … Nevstřebané zbytky potravy přecházejí do Nemoc z nadbytku cukru Tekutina, díky které se látky v potravě začnou štěpit Potrava se do žaludku dostává přes … Součást stravy, která je zdrojem vitamínů M A S O T L U É H   Ř E V C K R I N Y

Zdroje citací: Čokoláda. Wikipedie [online]. 2005, 9.12.2012 [cit. 2012-12-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cokol%C3%A1da Zelenina. Wikipedie [online]. 2004, 17.12.2012 [cit. 2012-12-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina Ovoce. Wikipedie [online]. 2004, 16.12.2012 [cit. 2012-12-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ovoce Soubor:Floris Claesz. van Dyck 001.jpg. Wikipedie [online]. 2005, 24.12.2009 [cit. 2012-12-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Floris_Claesz._van_Dyck_001.jpg Štika obecná. Wikipedie [online]. 2005, 10.12.2012 [cit. 2012-12-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0tika_obecn%C3%A1 Lidská výživa. Wikipedie [online]. 2011, 10.12.2012 [cit. 2012-12-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lidsk%C3%A1_v%C3%BD%C5%BEiva Soubor: Digestive system.svg. Wikimedia commons [online]. 2012, 17.8.2012 [cit. 2013-01-08]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Digestive_system.svg Soubor:Cheese platter.jpg. Wikipedie [online]. 2005, 24.10.2011 [cit. 2013-01-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cheese_platter.jpg Soubor:Mleko.jpg. Wikipedie [online]. 2007, 9.2.2007 [cit. 2013-01-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mleko.jpg Soubor:Blue circle for diabetes.svg. Wikipedie [online]. 2007, 23.10.2011 [cit. 2013-01-17]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blue_circle_for_diabetes.svg