1 Projekt zaměřený na vybudování sociální sítě informatiků (ve smyslu sociálního webu) ve všech regionech ČR jako základny pro partnerství a spolupráci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Sociální sít informatiků v regionech ČR Martin Nečaský, Tomáš Skopal Dateso 2011, Písek
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
ECVET v Programu celoživotního učení
SoSIReČR Sociální síť informatiků v regionech České republiky
Sociální sítě.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
Podpora PR oddělení fakulty moderními ICT
Enterprise Europe Network Podpora mezinárodní spolupráce 18. června 2014.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Jakub Klímek Zlín.  Hlavní „zbraň“ SoSiReČR  To, čím se portál odlišuje od tradičních sociálních sítí  Facebook  LinkedIn Jakub.
DUMy.cz Sdílejme společně Internetový portál DUMy.cz Jedinečné místo ke sdílení znalostí
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Konference Škola ve firmě – firma ve škole
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2 ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Proškolení studentů k projektu Inovace a podpora praxí VŠPJ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
Digitální komunikace jako nástroj zvyšování kvality
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
Informační kulturní portál
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
CZ / /0012 Zavedení nových technologií a postupů do praxe Milan Havel ČVUT, SZZPLS Milan Havel, tel
© 2007 Sdružení pro Informačně poradenský systém tvořené společnostmi KPMG Česká republika,s.r.o, Gradua-CEGOS, s.r.o. a OKsystems s.r.o. Všechna práva.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ PORTÁL Ing. Petr Kolář Praha, Celostátní.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Sopop.cz Městská knihovna a komunitní plánování Web SOciální POmoci Písecka.
Síť podpory nadání – propagace a společné projekty Vojtěch Tutr NIDV.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

1 Projekt zaměřený na vybudování sociální sítě informatiků (ve smyslu sociálního webu) ve všech regionech ČR jako základny pro partnerství a spolupráci. Více na portálu projektu:

2 Portál Sociální síť IT profesionálů v regionech ČR Je jedním z výstupů projektu; umožňuje vyhledávání a sdílení informací o lidech, skupinách, organizacích, projektech, regionech možnost vytvářet – odborný profil pro jednotlivce, firmy, skupiny – vazby mezi entitami (kolega, členství, spolupráce, apod.) vkládání inzerátů a reakce na ně vnitřní zasílání zpráv, skupinové diskuze, zvaní do projektů a skupin

3 Portál sociální sítě informatiků a jeho strukturované profily znalostí Kamil Matoušek, Jiří Kubalík, Martin Nečaský

4 Portál Síť IT Vyhledávání výzkumných partnerů Hledání lidských zdrojů Časopisy k publikování výsledků Propagace výzkumného zaměření a výsledků Zdroje informací

5 Cíle portálu SíťIT.cz Portál SíťIT.cz na podporu informovanosti a spolupráce v komunitě ICT v ČR Výměna a sdílení informací týkající se ICT – lidé, odborné a výzkumné skupiny, VŠ, firmy, atd. – probíhající výzkum a jeho výstupy – studijní obory, jejich hodnocení Usnadnění komunikace, navazování a rozvíjení spolupráce – mezi firemní a akademickou sférou – mezi výzkumnými pracovišti Zprostředkování nabídky a poptávky v ICT – v oblasti lidských zdrojů pro informatický výzkum – v oblasti lidských zdrojů pro běžné informatické profese – nabídka technologií/dovedností ve smyslu transferu technologií

6 Entity na portálu Uživatelé – registrovaní uživatelé Skupiny uživatelů – jsou vytvářeny aktivními uživateli za účelem spolupráce či výměny názorů na daná témata Instituce, vysoké školy a další organizace – automaticky vytvořené stránky institucí, typicky VŠ, a jejich organizačních složek Studijní obory – stránky s informacemi o charakteru st. oboru, vysoké škole, kde je vyučován Firmy – stránky umožňující prezentaci firmy Projekty – prezentace připravovaných/běžících/ukončených projektů a jejich výsledků; není určeno jako prostor pro sdílení interních materiálů a diskusi Časopisy – impaktované časopisy relevantní k ICT Knihovny – knihovny institucí a univerzit, katalogy publikací Inzeráty – nabídka a poptávka osob, týmů, technologií apod.

7 Odborné profily Vědecký profil – Víceúrovňový – ACM hierarchie The ACM Computing Classification System (1998). ©

8 Odborné profily Znalostní profil – Jedna úroveň – 16 os softskills J. Voříšek, P. Doucek, O. Novotný. Konkurenceschopnost absolventů IT oborů VŠ a VOŠ na trhu práce v ČR. Hlavní výsledky projektu Vysoká škola ekonomická v Praze.

9 Důvěryhodnost dat Implementován mechanismus pro automatické odhadování důvěryhodnosti uživatelů a jimi vložených dat. Tři faktory důvěryhodnosti: Čestnost - odpovídá (dle důvěřujícího) profesní profil důvěřovaného realitě? Myslí si důvěřující, že je důvěřovaný čestný, co se týče jeho kvantifikace faktorů vůči ostatním? Počítána na základě sociální blízkosti osob. Odbornost a praxe - jaká je odbornost resp. praxe důvěřovaného v relevantních osách vědeckého profilu? Věrohodnost dat slouží jako pomocné kritérium pro třídění výsledků vyhledávání. T. Knap, I. Mlýnková, Revealing Beliefs Influencing Trust between Members of the Czech Informatics Community. Accepted to be published at 3 rd Internation Conference on Social Informatics, 2011.

10 Prostředky portálu Výměna a sdílení informací – odborné charakteristiky jednotlivce, skupiny, firmy, atd. včetně popisu pomocí strukturovaných odborných profilů – odběr aktuálních událostí ze sledovaných stránek portálu; RSS kanál umožňující uživateli odběr novinek i mimo samotný portál – vazby mezi entitami (kolega, členství, spolupráce, apod.) – vnitřní zasílání zpráv Vyhledávání – fulltextové – v odborných profilech Služby integrovaného fóra – skupinové diskuse – reakce na inzeráty – zvaní do projektů a skupin

11 Navigace na stránce uživatele

12 Informace na portálu Aktuálně portál nabízí tyto informace: > 60 firem > 440 institucí a univerzit, včetně org. složek institucí a univerzit > 240 odborných časopisů > 220 projektů > 700 studijních oborů 23 poskytovatelů grantů 36 knihoven > 800 inzerátů relevantní k ICT Veřejné zdroje informací: Informačního systém výzkumu, exp. vývoje a inovací (ISVAV) Centrální evidence projektů (CEP) Úřady práce ČR / MPSV Zajištění aktuálnosti dat: Automatické aktualizace Automatická upozornění na neplatné stránky ové upozornění uživatelem

13 Příklady scénářů použití portálu Hledám odborného partnera do plánovaného projektu 1.Založím si projekt/skupinu 2.Najdu uživatele, který má požadované znalosti nebo odborný profil Prohledávání uživatelů Prohledávání skupin Prohledávání projektů 3.Přizvu jej do projektu Chci iniciovat diskusi na odborné téma 1.Založím diskusi ve fóru 2.Vložím na svoji stránku novinku s odkazem na tuto diskusi Hledám práci 1.Vyplním si profil 2.Vyhledám odpovídající nabídku v seznamu inzerátů 3.Odpovím na inzerát

14 Rozšíření portálu Podpora pro sdílení studijních materiálů, hodnocení a porovnávání studijních oborů. Podpora pro zakládání start-upů. Podpora pro umísťování studentů VŠ a VOŠ na praxe a stáže do firem, VŠ a výzkumných ústavů. Integrace fulltextového vyhledávání s vyhledáváním ve znalostním/vědeckém profilu pro větší variabilitu a zpřesňování pokládaných dotazů. Propojení novinek s jinými blogovacími systémy. Odbornost a praxe v modelu důvěryhodnosti dat budou kvantifikovány s využitím PageRank-based algoritmu na základě objevených publikací entit na webových portálech DBLP, ACM a IEEE. Možnost exportu vlastního profilu v podobě ontologie FOAF (Friend of a Friend).

15 Děkujeme za pozornost!