Nervová soustava - udržuje a řídí vnitřní prostředí těla, udržuje vztahy mezi vnitřními orgány a mezi organismem a okolím - je tvořena: centrální nervovou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1. DoplŇte chybĚJÍCÍ SLOVA DO TEXTU
Advertisements

11 orgánových soustav Soustava kosterní, svalová, oběhová, dýchací, trávicí, kožní, vylučovací, pohlavní, endokrinní, nervová, smyslová.
NERVOVÁ SOUSTAVA I. VY_32_INOVACE_E2-17 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Opakování - centrální nervová soustava
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Obvodová nervová soustava
Obvodová nervová soustava
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Mícha Olga Bürgerová.
Nervová soustava- úvod
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
aneb Živá telefonní ústředna
SOUSTAVA NERVOVÁ Řídí činnost lidského těla
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
Nervová soustava - úvod
NERVOVÁ SOUSTAVA. NERVOVÁ SOUSTAVA STAVBA Základem je nervová buňka (neuron) CNS (centrální nervový systém) - mozek mícha PNS (periferní.
Centrální nervová soustava
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
SACÍ A ROHOVKOVÝ REFLEX
Nervová soustava Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
NERVOVÁ SOUSTAVA II. VY_32_INOVACE_E2-18 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Nervová soustava Olga Bürgerová.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Nervová soustava ll Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Stavba a funkční třídění svalové a nervové tkáně
Pohled pod mikroskop ....
Nervová soustava.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nervová soustava l Autor : Mgr. Irena Hudcová Přírodopis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Reflexy.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Nervová soustava 1 CNS.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Soustava nervová 1. část.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Funkce - řízení a kontrola organismu - koordinace mezi orgány - zprostředkovat vztah s okolím - duševní činnost.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Nervová soustava. Skládá se z: 1.) CNS = centrální nervová soustava (mozek, mícha) 2.) Periferní (obvodová) NS (nervy a nervové uzliny v těle) a) Nervy.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
STAVBA A ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY.
Projekt: Moderní výuka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název prezentace (DUMu): Nervová soustava
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VY_32_INOVACE_08_PR_NERVOVÁ SOUSTAVA
Nervová soustava Páteřní mícha.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOPIS
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_12_28_Nervová soustava
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Nervová soustava - udržuje a řídí vnitřní prostředí těla, udržuje vztahy mezi vnitřními orgány a mezi organismem a okolím - je tvořena: centrální nervovou soustavou a periferní nervovou soustavou - základní nervovou jednotkou je neuron = nervová buňka - neuron tvoří tělo, dostředivé výběžky (dendrity) a odstředivý výběžek (neurit, axon) - spoje neuronů se nazývají synapse - neurony regenerují spánkem

- podporu, výživu a ochranu neuronů zajišťují gliové buňky - funkcí neuronů je tvorba, vedení a předávání elektrických vzruchů - propojením neuronů vznikají nervové dráhy (impulzy se šíří rychlostí až 130 m/s) - základní funkční jednotkou nervového děje je reflex = okamžitá odpověď organismu na podnět - uskutečňuje se pomocí reflexního oblouku, který má tyto části: čidlo (receptor), dostředivá dráha, ústředí (centrum), odstředivá dráha, výkonný orgán (efektor)

- reflexy rozlišujeme nepodmíněné a podmíněné nepodmíněné reflexy jsou jednoduché, vrozené, zcela automatické reakce, s trvalým spojením smyslového a výkonného orgánu, dostavují se vždy a stereotypně, patří mezi ně např. ochranné reflexy (kýchací, kašlací, mrkací, odtahující reflex končetin), patelární reflex nebo novorozenecké reflexy podmíněné reflexy jsou typem učení, vytvářejí se jako dočasné, opakovanými situacemi se mohou posilovat, bez opakování vyhasínají (Pavlovův reflex, výchova odměnou a trestem)

Centrální nervová soustava - tvoří ji mícha a mozek - mají chráněnou polohu - mícha chráněna páteří, mozek chráněn lebkou Mícha - válcovitý útvar síly malíčku - z lebky vystupuje týlním otvorem, dosahuje ke druhému bedernímu obratli - vystupují z ní páry vláken: 1) dostředivá (senzitivní) - vedou vzruchy z orgánů do míchy = zadní kořen míšní 2) odstředivá (motorická) - vedou z míchy do orgánů = přední kořen míšní - spojením předních a zadních kořenů vznikají míšní nervy - na zadním kořenu jsou ganglia - shluky těl neuronů

- uprostřed míchy vede míšní kanálek obsahující mozkomíšní mok - kolem kanálku se ve tvaru motýla nachází šedá hmota - obsahuje těla převodních neuronů - při povrchu míchy je bílá hmota - tvořena vlákny 1) vedoucími vzestupně do mozku = zadní provazce 2) vedoucími sestupně z mozku do těla = přední provazce 3) vedoucími oběma směry = boční provazce - hlavní ochranou pro míchu jsou obratle, dále jsou to tři obaly: omozečnice (měkká plena mozková) - jemná průhledná membrána s jemnými cévami pavoučnice - ohraničuje prostor pro mozkomíšní mok tvrdá plena mozková - pevný vazivový obal

Zdroje obrázků: http://www.mhhe.com/biosci/ap/dynamichuman2/content/gifs/0183.gif http://thumbs.dreamstime.com/thumb_591/130023337848ifWA.jpg http://skolajecna.cz/biologie/Images/Textbook/Big/0090000/00339.jpg http://www.biologymad.com/nervoussystem/nervoussystem.jpg http://www.masaze-dvur.unas.cz/obrazky/inervace_tela.jpg http://www.daviddarling.info/images/spinal_cord_cut-away.jpg