Emoce ve sportu Agresivita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Advertisements

Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Geny a osobnost Dean Hamer/Peter Copeland
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Sociální psychologie Sociální skupiny.
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Vymezení pojmů, definice
Emoce (city).
Sociální patologie SCPT SCPA
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Problémy menšinových skupin I
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Šikana Zdroj: .
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
Rizikové jednání u mladých řidičů Mezi rizikovými skupinami řidičů jsou v popředí řidiči s agresivním jednáním. V zemích Evropské unie u nově přičleněných.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_419.
Zvládnu i náročné životní situace I.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
Klára Šťastná 2.Ročník MK
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Agrese.
Agrese a agresivita.
Vůle.
Psychologie koučování
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Emoce a psychické stavy ve sportu
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Stanislav Bendl (PdO 1/2001).  Aktuálnost tématu manipulace a kritického myšlení (média, sekty, politika, obchod)  Stoupající brutalita pachatelů trestných.
Agrese a agresivita.
Sociální patologie SCPT SCPA
Emoce a psychické stavy ve sportu seminář
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Agresivita ve sportu Doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Agrese, šikana Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Sociálně-patologické jevy u dětí a mládeže Pojem patologie Sociální deviace Sociální kontrola (vnější, vnitřní – formální/neformální)
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Číslo v digitálním archivu školy
Sociologie pro SPP/SPR
O agresi Mgr. Denisa Denglerová
Šikana.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vyrovnávání se stresem
Náročné životní situace
Náročné životní situace (Všeobecný adaptační syndrom) Psychologie 4. S
Syndrom rizikového chování v dospívání
Psychologie koučování
7. Násilí ve škole, pojem agrese, otázka trestů
Rodičovství biologické a pěstounské
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

Emoce ve sportu Agresivita

6 primárních emocí Šťastná, překvapená, vystrašená, smutná, rozhněvaná, znechucená

Agresivita je často pojímána jako zlost Sportovní hry – časté projevy agresivity – nenápadná „likvidace“ protihráčů – sekundární agresivita (naučená) Prohrávající družstva jsou agresivnější Hostující družstva jsou agresivnější Agresivita vzrůstá při vyrovnaném skóre Agresivita vzrůstá s úrovní soutěží

Agresivita Tendence k útočnému jednání vůči druhé osobě nebo okolí, u člověka je její příčinou frustrace. Agrese altruistická – zaměřená k ochraně druhých Agrese anticipující – agresivní reakce s cílem hájit vlastní teritorium vůči vetřelci Agrese instrumentální – agrese naučená, získaná, je výsledkem učení (posiluje ji okolí) Agrese indukovaná – vyvolaná nejčastěji s úmyslem pozorovat agresivní chování Agrese přesunutá – agrese zaměřená proti organismu nebo objektu, který není zodpovědný za podněty, které způsobily agresivní chování

Agresivní chování člověka je přirozenou součástí jeho sociálního chování a zároveň je součástí chování zaměřeného na uspokojení potřeb a dosahování cílů.

Agrese Není přemýšlení o tom, jak udělat někomu něco špatného, ani plánování a představování si, jak někoho zranit a poškodit. Je to chování! Znakem agrese je cílevědomost a úmysl. = chování, které vědomě a se záměrem ubližuje, násilně omezuje svobodu a poškozuje jiné osoby nebo věci. Agrese může mít mnoho podob od fyzické, poškození majetku, a psychické

Agrese Náhodné poškození jiné osoby, stejně jako poškození díky neopatrnosti není agresí. Agresí rozumíme jak chování, ale lze ji i definovat jako čin nebo jako situaci (událost). = uskutečněné nebo uskutečňované záměrné poškozování jiné osoby.

Znaky agresivního chování Poškozuje jinou osobu. Je záměrné. Porušuje situačně - relevantní normy. Není motivované snahou pomoci dané osobě ani jinými prosociálními úmysly.

Agresivita = vnitřní pohotovost jednat agresivně v různých typech situací (rys osobnosti) Agresivita je tendence k agresi. Přirozená a nutná vlastnost živočichů, aby přežili v přírodních podmínkách. Každý máme v sobě nějakou míru dispozice jednat agresivně.

Cíl agrese Zničení prekážky nebo demonstrace hrozby, síly, převahy.

Hostilita = všeobecný nepřátelský postoj vůči lidem. Může být příčinou agresivity. Nemusí se projevovat ubližováním jiné osobě (agresí). Projevuje se např. tím, že jedinec nemá rád jinou osobu, negativně se o ní vyjadřuje, přeje jim neúspěch, nemoc…

Agresivita ve sportu trápí většinu sportovních disciplín (tři přístupy) Sportovní aktivita je ve vztahu se zvýšenou agresivitou (Zillman, Katcher & Milavský, 1972) – kritika sportu za jeho údajný spolupodíl na nárůstu násilí Sportovní aktivita je ve vztahu se sníženou agresivitou (Martin, 1976, Corry, 1968) – sport je považován za univerzální prostředek pro zdravý rozvoj osobnosti Mezi sportovní aktivitou a agresivitou neexistuje žádný vztah (Čermák, 1998, Šafář, 2003) – konkrétní vazby a vztahy mezi disciplínami nebo výkonností a agresivitou

Projevy agresivity Symboly – znaky a názvy klubů – draci, supi, tygři (vlajky, dresy) Verbální komunikace – zvedání hlasu, křik, nadávání, vyhrožování, vyčítání, ironie, jízlivost, ponižování Neverbální projevy motorické – rvačky, krutost k lidem nebo ke zvířatům, ničení majetku, (vznik delikvence)

Příčiny vzniku agresivity Disharmonické a dysfunkční rodinné prostředí Absence jednoho z rodičů (častěji otce) Nechtěné dítě nebo dítě citově deprimované Pohlavní rozdíly, které souvisejí s hladinou hormonů- ovlivňují vývoj hypotalamických center (chlapci jsou agresivnější) Hyperkinetická porucha chování – riziko vzniku delikvence Věk a prostředí sociální- adolescence

Specifika strachu ve sportu Marian Jelínek rozhovor o strachu http://getpocket.com/a/read/632353325