Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Advertisements

Připojení fotovoltaických elektráren
Organický Rankinův cyklus
Solární systémy pro aktivní topení
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
• Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule 2010 Září Zdeněk HERMAN Předávací.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
 Cíle práce  Seznámení s výpočtem  Cenová rozvaha  Závěr.
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Fotovoltaické systémy A5M13VSO-6. Základními prvky fotovoltaických systémů jsou Fotovoltaické články a moduly Měniče Pomocná zařizení (BOS)
Sluneční elektrárna.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Ekonomické hodnocení Energetický audit budov Michal Kabrhel.
Solární Střešní solární elektrárna Informace pro investory.
Nákladové funkce - celkové, variabilní a fixní náklady v krátkém období - průměrné a mezní náklady - nákladová křivka v dlouhém období - optimum výrobce,
Ing. Jana Korytárová, Ph.D.
VLASTNÍ ELEKTRICKÁ ENERGIE ZE SLUNCE
Energie Slunce Připojení fotovoltaických elektráren.
FOTOVOLTAICKÉ HYBRIDNÍ MODULY
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Zákon o podporovaných zdrojích energie
SEKUNDÁRNÍ TRH UŽITKOVÝCH VOZIDEL
7. Hodnocení investic.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
V roce 1839 pozoroval Edmond Becquerel (Fr) vznik elektrického napětí mezi osvětlenými elektrodami,jistě si nebyl vědom pozdějšího celosvětoveho významu.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Oddělení vodíkových technologií
Technologie fotovoltaických článků a modulů z krystalického křemíku
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Revitalizace panelových domů Porovnání spotřeby tepla.
Klastr je geograficky blízké seskupení vzájemně provázaných firem, specializovaných dodavatelů, poskytovatelů služeb a souvisejících institucí v konkrétním.
Fotovoltaické systémy A5M13VSO soubor přednášek
Vliv zeměpisné polohy a klimatu na intenzitu a spektra slunečního záření A5M13VSO-2.
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
Energie Slunce Realizace fotovoltaických elektráren.
Fotovoltaické systémy pro výrobu elektrické energie Autonomní systémy A5M13FVS-5.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Fotovoltaická elektrárna 650 kWp, Business Park Benátky
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
Fotovoltaický jev, fotovoltaické články a jejich charakteristiky
Technologie tenkovrstvých článků a modulů
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Přímá výroba elektrické energie
Využití energie Slunce
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Solární energie včera, dnes, zítra Aleš Spáčil, jednatel.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Vysoká škola technická a ekonomická České Budějovice Návratnost investic do fotovoltaických panelů rodinného domku Autor práce: Renata Tomšovicová Vedoucí.
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12

Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle stanoví pomocí analýzy z hlediska životnosti systému LCC (Life Cycle Cost) Je-li životnost systému n let, LCC = PC.CV + n.PN + LN PC je pořizovací cena PN jsou průměrné roční provozní náklady LN jsou náklady na likvidaci zařízení po ukončení provozu CV je vyrovnávací koeficient, zahrnující úrokovou sazbu  a inflaci 

Pořizovací cena fotovoltaického systému PC zahrnuje cenu projektu cenu FV modulů cenu měničů cenu monitorovacích a zabezpečovacích zařízení cenu konstrukcí a kabeláže (včetně montáže) cenu systému pro akumulaci energie Provozní náklady fotovoltaického systému PN zahrnují náklady na údržbu (např. občasné čištění modulů, kontrola jednotlivých částí (případná výměna vadných dílů), údržba plochy, apod. náklady spojené s periodickou výměnou měničů (pokud je jejich životnost kratší než životnost celého systému) náklady spojené s periodickou výměnou akumulátorů (pokud je jejich životnost kratší než životnost celého systému)

Pokud fotovoltaický systém vyrobí za dobu životnosti N kWh, cena vyrobené energie Cena = LCC/N (Kč/kWh) Náklady na likvidaci zařízení po ukončení provozu zahrnují: demontáž modulů, odstranění konstrukcí, odstranění kotvicích prvků, rekultivace pozemku recyklace vyřazených částí ze zrušené fotovoltaické elektrárny Prodloužení dobu životnosti FV systému snižuje cenu vyrobené energie

Pro výběr modulů mohou být různá kritéria: a)Cena – obvykle se vztahuje k maximálnímu výkonu při STC udává se v ceně za jednotku výkonu; např. €/W p b) Provozní výkonnost c) Potřeba plochy na jednotku výkonu d) Tíha modulů, montovatelnost

Potřeba plochy na jednotku výkonu závisí na účinnosti modulů S potřebou plochy na jednotku výkonu souvisí potřebná plocha konstrukcí a délka kabeláže Udává se, že nárůst účinnosti o 1% snižuje náklady na BOS až o 6 %

Energetická výtěžnost Udává se jako poměr energie vyrobené modulem (v dané lokalitě) za rok a výkonu modulu při STC (kWh/kW p ) U jednotlivých typů modulů je různá závislost účinnosti na teplotě a ozáření v závislosti na materiálu a technologii

Relativní energetická výtěžnost je při nizkých úrovních ozáření nejvyšší u modulů z CdTe

Porovnání ceny autonomního FV systému s cenou přípojky

Doba energetické návratnosti Závisí na množství sluneční energie v dané lokalitě a na způsobu aplikace V roce 2005 V současnosti jsou doby energetické návratnosti minimálně o 40% kratší

Ekonomický nástroj – FiT (feed-in tariff) (výkupní cena energie taková, aby se investice vrátila do 15 let)

Cíl EU: dosáhnout úrovně pod 2 EUR/W p síťová parita

62 Vývoj instalovaného výkonu FV elektráren Roční přírůstek instalovaného výkonu

17 Stav výroby FV článků a modulů

Instalovaný výkon fotovoltaických elektráren v Evropě (v MW p ) V roce 1997 byl stanoven cíl EU dosáhnout v roce 2010 instalovaný výkon 3 GW p Skutečnost v roce 2010: Německo 16 GW p Zbytek Evropy12 GW p Zbytek světa 10 GW p

Rozvoj technologie umožňuje výrazný pokles ceny PV modulů

2008…… 500 USD/kg 2010………55 USD/kg Pokles ceny Si Pokles ceny modulů Tenkovrstvé moduly nejsou levnější, než moduly z krystalického křemíku Úroveň cen modulů v červnu 2011

Předpokládaný vývoj LCC ceny elektrické energie (Jižní Evropa)

Předpokládaný vývoj ceny elektrické energie vyráběné FV systémy Terrawattová éra:

Česká republika – klimatické podmínky Z hlediska energie dopadajícího slunečního záření jsou podmínky srovnatelné s Německem

Stav v ČR Plán stanovený EU: realizovat v ČR do roku 2010 fotovoltaické elektrárny o celkovém instalovaném výkonu minimálně 25 MW p Realita: Instalovaný výkon ,4 MW p ,7 MW p MW p MW p MW p Důležitou otázkou je odstranění problémů s variabilitou výkonu V současné době je další rozvoj fotovoltaiky v ČR pozastaven

Cíl EU: V roce 2020 dosáhnout výroby 10% celkové elektrické energie pomocí fotovoltaiky při ceně nižší než 0,1 €/kWh