Vyhořelé paliva a úložiště

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NAKLÁDÁNÍ S ODPADY v ÚVN. 1) Běžný odpad podobný komunálnímu  a) ukládá se v místě vzniku výhradně do jednorázově použitelných PVC pytlů modré barvy.
Advertisements

Princip a popis jaderných reaktoru
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Vliv průmyslu na životní prostředí
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
P Ř I R O Z E N É S U Š E N Í Ř E Z I V A
Vyhořelé Palivo - uložiště Zpracovala: Markéta Klvaňová Lucie Hanzelková.
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor PŘEDNÁŠKA Typové systémy.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Tato prezentace byla vytvořena
Komunální odpadní vody a kaly
URAN (výskyt,význam,využití)
Areál výzkumných ústavů Řež
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná energie.
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PRŮMYSL.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Výroba biopaliv v ČR Jiří Smejkal, 4.ag.
Atomové elektrárny.
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Jaderná Elektrárna.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Tepelná elektrárna.
Atomová elektrárna.
Jaderná elektrárna Temelín
Digitální učební materiál
Fy – kvarta Yveta Ančincová
Ukládání heterogenních dat pomocí rozvolněných objektů Michal Žemlička.
Podzemní využití nebezpečných odpadů
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Monitorování okolí jaderného zařízení F. Sedlák, D. Tekverk Gymnázium Ohradní 2002 Supervisor: R. Starý.
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Krajská digitální spisovna Vazby mezi projekty 2 Vysvětlivky: TCK … Technologické centrum kraje eSpS … Elektronická spisová služba DUD …
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Temelín.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Na výb ě r máte ze dvou mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
energie má své dobré stránky ale i špatné ENERGIE.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
ČLENĚNÍ SKLADŮ PODLE SKLADOVANÉHO MATERIÁLU MATERIÁL - jde o vytěžené suroviny, polotovary, hotové výrobky, obaly i odpady - základním kritériem pro.
ENERGIE BUDOUCNOSTI Ing. Lukáš Martinec
Research centre Advanced remedial technologies and processes Modelování fyzikálních jevů v souvislosti s hlubinnými úložišti.
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
Datové sklady (DWH) VOJTĚCH VYCHODIL, MICHAL VACHLER, PAVEL FIALA BRNO 2015.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceDruhy,
Odpady.
Vypracovali: Tomáš Dula Jakub Konečný Richard Kalužík Jan Jaspar
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Rozdělení chemických prvků
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Půlstoletí zkušeností s bezpečným ukládáním RAO v ČR
je obsažena ve vzduchu, není vidět
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Centrum výzkumu Řež, s.r.o.
Transkript prezentace:

Vyhořelé paliva a úložiště . Energie a její přeměny . Vyhořelé paliva a úložiště

Odpad a vyhořelé palivo . Odpad a vyhořelé palivo * Při provozu jaderné el.vznikají radioaktivní odpady pevné, kapalné a plynné. * Pevné a kapalné radioaktivní odpady musí být upraveny do takové formy, aby splňovaly podmínky pro dlouhodobé uložení. * Zacházení s vyhořelým palivem vyžaduje zvláštní pozornost.

. Co s vyhořelým palivem Vyhořelé palivo je vysoce radioaktivní Jeho zneškodnění je časově i finančně náročné

1 Hlubinná úložiště Je to nejjistější metoda pro odstranění vyhořelého paliva Do hlubinného úložiště se palivo dostane po 40 až 50 letech Konečná úložiště by měla zabezpečit, že radionuklidy obsažené ve vyhořelém palivu neproniknou k člověku po dobu statisíce let

Skladování a uložení vyhořelého paliva . Skladování a uložení vyhořelého paliva Vyhořelé palivo je skladováno v bazénu vyhořelého paliva Kapacita bazénu je 680 míst Vyhořelé palivo je možno skladovat po dobu 10.let Kontejnery pro skladování vyhořelého paliva musí odolávat silným chemickým náporům

. Suché skladování Je ukládáno do betonových staveb nebo kovových kontejnerů Umožňuje snadnou manipulaci a rozšíření skladů Vyhořelé palivo se dává do skladů po několika letech

Závěr Vypracovaly Veronika Veisenpacherová a Martina Marušanová. Děkujeme za vás čas a doufáme že se vám to líbilo.