Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.09 Technologické procesy v potravinářství - destilace Vytvořeno: Ověřeno: Třída: PV1
Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:destilace, destilát, destilovaná voda Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.
Dochází k jednorázovému částečnému odpaření kapaliny spojenému s kondenzací získaných par. Tento postup je jednoduchý, ale neumožňuje účinné oddělení jednotlivých složek. Využívá se při dělení látek s vysokým rozdílem bodu varu nebo při hrubém dělení látek.
Je oddělování navzájem mísitelných kapalin na základě rozdílného bodu varu – rozdílné těkavosti složek. Při zahřívání se nejdříve začíná vypařovat složka s nejmenižším bodem varu.
1. Zdroj tepla (kahan) 2. Destilační baňka (s kulatým dnem) 3. Spojovací trubice 4. Teploměr 5. Chladič 6. Vtok chladicí vody 7. Výtok chladicí vody 8. Baňka s destilátem 9. Odvod k vývěvě (při destilaci za sníženého tlaku) 10. Alonž -nástavec na destilační aparaturu
kondenzace je skupenská přeměna, při které se plyn mění na kapalinu. Kondenzace (kapalnění) je děj, který je opakem vypařování.
Destilovaná voda se vyznačuje tím, že je snížena až o 96% minerálních látek a až o 98% organických látek vůči vstupní vodě, tím pádem nezpůsobuje tvorbu vodního kamene ve Vašich spotřebičích. Destilovaná voda je čirá, bezbarvá, v silné vrstvě namodralá kapalina bez chuti a zápachu. Má teplotu tání 0 °C a teplotu varu 100°C. Nejsnazší metodou získání skoro čisté vody ze směsi je destilace. Jedna z nejběžnějších současných metod je reverzní osmóza, která poskytuje vodu víc čistou než destilace.
Vysoké kvality destilované vody se dosahuje reverzně osmotickým (RO) procesem, při kterém je voda zbavována rozpuštěných minerálních látek o 96 % a organických látek o 98 % vůči vstupní vodě.
1. Co je destilace? Je oddělování navzájem mísitelných kapalin na základě rozdílného bodu varu – rozdílné těkavosti složek. 2. Kde se destilace používá? Při výrobě destilované vody a destilátů. 3. Kde vzniká kondenzace? Kondenzace vzniká při destilaci a je to skupenská přeměna, při které se plyn mění na kapalinu.
Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, ISBN 8O nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O destilovane-vode/ Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.