ČÍNA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Advertisements

Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
MĚŘENÍ ČASU PhDr. Jana Žáková.
Starověká Čína 1.A.
VY_32_INOVACE_20 Opakování Asie
Neboli: Čchang-čcheng(doslova „Dlouhá zeď“)
Evropská nej….
ŠVÉDSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
Letní olympijské hry v Pekingu
Paříž Prezentace 5.B.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Starověká Čína.
VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ.
Autor: Vendy Nových 7 divů světa.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Sídla.
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
TERAKOTOVÁ ARMÁDA Jedná se o monumentální hrobku prvního velkého čínského císaře označovaného Čhin Ši Huang („První císař dynastie Čchin“, př.
FINSKO.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
SOUČASNÉ BULHARSKO.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
ÚVOD Nizozemsko nebo-li Holandsko, je jednou ze tří zemí Nizozemského království ležící v severozápadní Evropě. Je jednou z nejhustěji osídlených zemí.
Historie Starověkého Řecka
ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Vývoj v Číně po 2. světové válce
Oblasti Asie II - základní údaje - 1 studenti Pracovní prezentace pro stažení a doplňování aktuálních dat. 1.
VY_32_INOVACE_Dj.9.18-Mínojská kultura-prezentace
Prezentace na téma vývoje bydlení člověka.
Nových 7 divů světa Velká čínská zeď  Měla bránit Čínu před nájezdy Hunů  Táhne se stovky kilometrů kolem čínských hranic  Byla vybudována.
Malé provinční městečko na jih po řece Li Jang-čou je velmi oblíbené mezi básníky a malíři.
Korsika.
Veronika Šturcová Druhá
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Starověká Čína 6. ročník.
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
ČÍNA.
STAROVĚKÁ ČÍNA.
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Petra.
Wales a hlavní město Cardiff.
Celý Název Čínská lidová republika
Radek Šiška and Miloslav Macůrek
Autor : J.Čáp Oblasti Asie II - základní údaje – 1 – (C a V Asie) O VY_32_INOVACE_ZEMEPIS_CAP_1.15.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
STAROVĚKÁ ČÍNA.
Viet Nam.
Město Brno.
VY_32_INOVACE_ZCR_635 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Čína Jméno autora:Mgr. Lucie Salačová Vytvořeno dne:
Mongolsko Vytvořil: Jiří Burda
Sedm divů světa.
Mexiko. Dějiny Indiánské kultury Mexiko bylo již od 1. tis. př.n.l. zemí vyspělých civilizací. První vrchol představovala kultura Olméků v období 900.
MÍSTO, KTERÉ BYCH CHTĚL NAVŠTÍVIT
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Jižní Afrika.
Velká británie ( Anglie ) Hlavní město je Londýn ( obyvatel ). Sousedí s Irskem. Sousedí s mořemi Severní moře, Keltské moře, Irské moře, průliv.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
ČÍNA.
Vodstvo Asie NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_10 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_30DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Mgr. Jindřiška Řehořková
Terakotová Armáda Vojtěch Razgyel Zdroj:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Čína - Peking 1,4 mld. oby. (1. na světě), 9,5 mil. km2 (4. na světě),
Transkript prezentace:

ČÍNA

Historie Původní osídlení na území dnešní Číny patří k nejstarším na světě. Dokazují to archeologické nálezy tzv. Pekingského člověka, objevené ve 20. letech 20. století v jeskyních v blízkosti Pekingu. Ty dokládají existenci člověka v oblasti zhruba již před 400 tisíci lety.

Vznik prvního státu se datuje do poloviny 3. tisíciletí př. Kr Vznik prvního státu se datuje do poloviny 3. tisíciletí př. Kr., ale jeho vliv se soustřeďoval pouze na území centrální oblasti kolem řek Chuang-che, zatímco ostatní oblasti dnešní Číny byly buď liduprázdné nebo osídleny “barbary“. Po vzniku mnoha menších států a vystřídání mnoha vládnoucích dynastií se stává významným mezníkem rok 221 př.Kr., kdy byla země sjednocena dynastií Čchin

Dynastie První dynastií byla dynastie Sia. Jako druhá dynastie Šang – v době mezi 18. - 12. stoletím př. n. l.. První stát byl založen až dynastií Čchin v roce 221 př. n. l.. V roce 206 př. n. l. se k moci dostala dynastie Chan, která poté vládla až do roku 220. Poté začala další éra neshod a Čína byla znovusjednocena až v roce 580 za vlády dynastie Suej. Za vlády dynastií Tchang a Sung. Mezi 7. - 14. stoletím byla Čína jednou z nejvyspělejších civilizací na světě s rozvinutou kulturou i technologií.

Vyhlášení REPUBLIKY V roce 1912 byla v Nankingu vyhlášená Čínská republika. Jako první prezident této republiky byl Sunjatsen z tehdy jednotného hnutí Kuomintang. V roce 1920 se Kuomintangu pod vedením Čankajška podařilo opět sjednotit Čínu.

Bojové umění ČÍNY - Kung Fu Slovo Kung Fu v překladu znamená - práce a čas. Takže Mistrem Kung Fu v původním smyslu slova může být malíř, kuchař, nebo třeba krejčí. V současné době se však význam tohoto slova zúžil a je na celém světě používán jen jako název pro čínská bojová umění. Legendy Kung Fu : Ip Man 1893 - 1972 Bruce Lee 1940 - 1973 Jackie Chan 1954 Jet Li 1963 Donnie Yen 1963

Velká čínská zeď Čínská zeď je jedním z největších staveb všech dob. Stavěla se od roku 220 př.n.l.. Některé úseky zdi postavili již dříve malá království, které si konkurovali. Zeď stavěla armáda, rolníci, politický zajatci. Začíná od jezera Bo-Hai severozápadně od Pekingu, poté přes severní Čínu až do pouště Gobi. Celkově je teda dlouhá mezi 6000 – 6500 kilometrů

Významná města ČÍNY - Hong Kong Hong Kong byl osídlen již od mladší doby kamenné. Leží na pobřeží Jihočínského moře, je významné a ekonomické centrum V roce 1669 tu začala britská Východoindická společnost. Je zde užívaná mandarínská čínština, angličtina, ale hlavně kantonština, kterou běžně vysílají hongkonské televizní kanály.

Významná města ČÍNY - Peking Peking, aneb hlavní město Čínské lidové republiky. Leží na severovýchodě Číny Peking je také po staletí správním a kulturním centrem země. Je tu také mnoho paláců a chrámů, odtuď vládli čínští císařové. Počet obyvatel již přesahuje 17 miliónů lidí. V roce 2008 tu byly XXIX. Letní olympijské hry. Chráb nebes, symbol Pekingu Síň Nejvyšší harmonie