Vyprazdňování nemocných

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TÉMA Fyzikální vyšetření
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Subjektivní příznaky nemoci
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Karel Mareš Nemocnice Na Homolce - Praha
Soustava trávicí - část 2.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Potřeby.
Klinická propedeutika
Zácpa a její léčba, MUDr. J. Vojtíšková
Chirurgická klinika 2. LF UK a FNM
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
ILEUS OLGA BÜRGEROVÁ.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
DETOXIKACE – očista organismu
Choroby střev.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Rozdíly mezi osobnostmi
Trávicí soustava člověka
Výživa.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, nádory žaludku
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
(C) Mgr. Martin Šmíd Obecná funkce vylučovací soustavy.
Obstipace u dětí jako projev dysfunkčního eliminačního syndromu
Tenké střevo. Tlusté střevo.
Poruchy vyprazdňování stolice 02
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
TÉMA Fyzikální vyšetření
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Potřeba spánku a odpočinku
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Základní výkony ve zdravotnictví 1 (SOL / VCA81)
Pravda o STOLICI Vše co jste chtěli vědět, ale báli jste se zeptat…
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Definice, základní pojmy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Ošetřovatelský proces v péči o vyprazdňování nemocného
Novinky PWS 2015 Zlatko Marinov.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Eprojekt CH/Bi Pavlíková, Suchoňová, Chytil, Stolár, Bil, Dostál
Filozofie ošetřovatelství
Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Onemocnění trávicí soustavy.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výživa.
Drogy – nebezpečí návykových látek
Transkript prezentace:

Vyprazdňování nemocných Olga Bürgerová

Cíle: POPSAT FYZIOLOGII VYPRAZDŇOVÁNÍ STOLICE VYJMENOVAT FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ DEFEKACI POPSAT PATOLOGICKÉ ZMĚNY A PATOLOGICKÉ PŘÍMĚSI STOLICE VYJMENOVAT FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ FYZIOLOGICKÉ VYPRAZDŇOVÁNÍ VYSVĚTLIT PATOLOGICKÉ ZMĚNY PŘI VYPRAZDŇOVÁNÍ STOLICE NA ZÁKLADĚ POSUZOVÁNÍ K/P IDENTIFIKUJE PROBLÉMY K/P V OBLASTI VYPRAZDŇOVÁNÍ /OBSTIPACE/ STANOVÍ KRITERIA PRO POSOUZENÍ ZLEPŠENÍ STAVU K/P BEZPEČNĚ APLIKUJE VŠECHNY DRUHY KLYZMAT

OSNOVA: 1/ VÝZNAM VYPRAZDŇOVÁNÍ STOLICE 2/ FYZIOLOGIE VYPRAZDŇOVÁNÍ STOLICE 3/ STOLICE JAKO OBJEKTIVNÍ PŘÍZNAK 4/DEFEKACE U ZDRAVÉHO ČLOVĚKA 5/ FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ DEFEKACI 6/ PORUCHY DEFEKACE 7/ POSUZOVÁNÍ K/P SE ZÁCPOU 8/ APLIKACE KLYZMATU

Význam: Vyprazdňování stolice – defekace je fyziologická funkce organismu, která se podílí na stálosti vnitřního prostředí, biologická potřeba, zasahuje do intimní sféry, citlivá, diskrétní problematika

Fyziologie vyprazdňování: Aspekt biologický – pravidelnost – homeostáza Aspekt psychosociální – pocit libosti a spokojenosti, civilizace a společenské konvence Naplněním rekta defekační reflex, centrum pro defekaci……….. Vnitřní defekační reflex –mezenterický plexus peristaltické vlny c. sigmoideum směrem ke konečníku Parasympatický defekační reflex Výsledkem je uvolnění vnitřního svěrače, vnějšího svěrače, nádech, břišní lis/ 50 torrů/

Charakteristika: Stolice skladba: 75% voda, odloupané epitélie,nestrávené zbytky,hlen, bakterie,tukové kapky Množství za den: 150g Konzistence: tuhost, hustota je určována obsahem vody, formovaná stolice obsahuje 75% vody Barva: složení potravy a množství žluči Zápach: kvašení nebo hnití /kyselý zápach, indol, skatol, sirovodík/ Tvar: určuje konzistence a anatomické poměry konečníku/stužkovitá stolice nádor konečníku,bobkovitá stolice – dehydratovaní pacienti/

Patologická barva stolice: Stříbrošedá – acholická – Černá dehtovitá – meléna Čerstvá krev – enteroragie Hlen, krev, hnis Střevní paraziti

Defekace, faeces Defekace je vyprázdnění stolice z rekta, za normu je považováno 1/denně, 2/denně, 1x za dva dny, pokud je K/P normální výživy. Po vyprázdnění nastává pocit uspokojení a úplného vyprázdnění. Akt neestetický . Potřeba soukromí,odhlučněné toalety, nepřítomnost dalších osob. Rituály při vyprazdňování – noviny, knihy, cigareta,po jídle, před Vhodná poloha

? Pacient na lůžku ………………………………………..

Faktory ovlivňující defekaci : Biologické – aktivita,pohyb,funkce GIT, strava, tekutiny Psychické – osobnost člověka, emocionální ladění Sociální – tabuizace problémy, společenské normy Léky, anestezie, poranění míchy, poloha, prostředí, stud, soukromí, bolest

Poruchy defekace: Zácpa - obstipace Impakce stolice Průjem - diarhoe Inkontinencia alvi Plynatost Hemeroidy

ZÁCPA – OBSTIPATIO: OBTÍŽNÉ VYPRAZDŇOVÁNÍ STŘEV PŘI TUHÉ STOLICI ZÁCPA SYMPTOMATICKÁ –ONEMOCNĚNÍ STŘEVA ZÁCPA REKTÁLNÍ – ZMĚNA PROSTŘEDÍ ZÁCPA NÁVYKOVÁ – HABITUÁLNÍ, NÁVYK NA PROJÍMADLO

OVLIVNĚNÍ: ŠPATNÉ NÁVYKY – POTLAČOVÁNÍ DFEKAČNÍCH REFLEXŮ NADMĚRNÉ UŽÍVÁNÍ LAXANCIÍ NEVHODNÁ STRAVA MÁLO TEKUTIN LÉKY……………………. INAKTIVITA VĚK POLOHA SOUKROMÍ

PŘÍZNAKY: SNÍŽENÁ FREKVENCE VYPRAZDŇOVÁNÍ TVRDÁ SUCHÁ STOLICE NÁMAHA PŘI DEFEKACI BOLEST HLAVY BOLESTIVÁ DEFEKACE NECHUTENSTVÍ