Obranná štandardizácia, kodifikácia, štátne overovanie kvality a ich ďalšie uplatnenie v rezorte Ministerstva obrany Slovenskej republiky Liptovský Mikuláš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
KATALOGIZACE MAJETKU V ČESKÉ REPUBLICE
Informační systém krizového řízení kraje
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Monitorovací systém Asistent
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Digitalizace krizového plánu kraje Středočeského kraje
C O NOVÉHO V ECDL. RVP – vzdělávací oblast IKT Je zmíněn koncept ECDL jako vzor pro konstrukci obsahu vzdělávací oblasti.
Technologická centra a hostování Jihlava
MARBES CONSULTING s.r.o. - komplexní řešení informačních systémů
Marek Knězů PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS.
Řízení přístupových práv uživatelů
Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci.
Přeskočte standardy v monitoringu! GX SOLUTIONS, a.s., organizační složka V oblouku 114, Čestlice, Říčany u Prahy
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Spojujeme software, technologie a služby Rozhraní pro import dat Vykazování dat o poskytovaných sociálních službách Ing. Radomír Martinka vedoucí projektu.
Trenčín 11. května 2010 Ing. Jaroslav RYŽÍK
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Konference SI Praha Ladislav Přívozník is:energy czech a.s.
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Krajský rok informatiky České Budějovice 26. –
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Praktické využití eOTD v systému MCC Industry AURA, s.r.o., Úvoz 499/56, Brno, Česká republika Tel.: , fax:
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Realizační tým ICZ duben 2005
organizační struktury Implementace EOS III na Olomouckém kraji Pro:Krajský rok informatiky 2005 Autor:Jan Kadlec Datum:
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
ISSS 2005 Spolupráce projektu PVS a ePUSA Konference ISSS 2005 Autor:Jan Ježek MARBES CONSULTING s.r.o. Palackého nám Plzeň.
Informatika a komunikace v logistice Kapitola 8: Úkoly logistického informačního systému, Struktura informačního systému podniku, Pohyb informací v síti.
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Mezinárodní konference ICT Fórum PERSONALIS 2006 Procesní řízení informační bezpečnosti ve státní správě Ing. Jindřich KODL, CSc. Praha
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Web services – když si Java sedne s M$ na kus řeči Ing. Petr Přibyl CCA Group a.s.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ZÁKON O REGISTRU GEOGRAFICKÝCH INFORMACÍ & NOVÁ KONCEPCE ÚPP VE STAVEBNÍM ZÁKONU odpovídající smyslu VZSZ ÚP, schváleného Usnesení vlády ze dne 20. června.
ŽOFÍNSKÉ FÓRUM Armáda a bezpečnost, nová role zbrojního průmyslu
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Informační systém univerzity
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Identity management v UIS
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Ing. Alžběta Králová SEFIRA spol. s r.o.
Ing. MROZINSKI Libor, tel , mail:
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Obranná štandardizácia, kodifikácia, štátne overovanie kvality a ich ďalšie uplatnenie v rezorte Ministerstva obrany Slovenskej republiky Liptovský Mikuláš 25.-26.11.2009 Rozhraní kodifikačního systému MC CATALOGUE s Integrovaným informačním systémem MO SR Miroslav Padalík AURA, s.r.o., Úvoz 499/56, 602 00 Brno, Česká republika Tel.: +420 544 508 111, fax: +420 544 508 112, e-mail: aura@aura.cz

Úvod MC CATALOGUE (MCC) je moderní nástroj pro kodifikaci materiálu dle standardů Kodifikačního systému NATO (NCS - NATO Codification System) MC CATALOGUE je v současnosti používán v České republice, na Slovensku, ve Finsku, Norsku a v Rusku MC CATALOGUE tvoří základ kodifikačního systému Slovenské republiky, který vychází z NCS a je ustanoven zákonem č. 11/2003 Z. z. o obrannej štandardizácii, kodifikácii a štátnom overovaní kvality výrobkov a služieb na účely obrany

Rozhraní MC CATALOGUE s IIS Důvody tvorby rozhraní: kodifikace má sloužit logistice logistici potřebují online přístup ke kodifikovaným položkám stejná data by neměla být vkládána a spravována vícekrát Předpoklady pro úspěšnou tvorbu rozhraní: integrace vychází z reálných potřeb logistiky k realizaci integrace kodifikačního a logistického IS je třeba: vytvoření katalogu požadavků know-how v oblasti IS pro vojenskou logistiku dobrá znalost Kodifikačního systému NATO spolupráce mezi dodavateli kodifikačního a logistického IS zkušenosti s realizací rozhraní z jiných zemí Přínosy rozhraní: plné využívání informací o položkách spravovaných v logistickém IS možnost správy materiálových položek podle pravidel Kodifikačního systému NATO podpora v reálném čase pro správce číselníků

Příklady rozhraní MC CATALOGUE s logistickými IS ČR: Plná integrace MC CATALOGUE s Informačním systémem logistiky (ISL), použití logistického katalogu pro přístup uživatelů ISL ke kodifikačním datům Finsko: Přenos dat z MC CATALOGUE do SAP a příjem potvrzovacích dávek ze SAP ve formátu IDOC Norsko: Obousměrná výměna dat mezi MC CATALOGUE a SAP na bázi moderních Web Services Slovensko: Fáze realizace řešení – využití existujících modulů MC CATALOGUE a IIS Integrace katalogizačního systému s logistickými IS je konzultována v rámci MC CATALOGUE User Group

Schéma rozhraní MC CATALOGUE a IIS na Slovensku Integrovaný informační systém MO SR Modul XMM/SAP Ostatní moduly IIS MC CATALOGUE NCB SK Kodifikace podle Kodifikačního systému NATO Automatická výměna dat Logistika SK Využití údajů o položkách, správa logistických údajů Přístup pro logistiky NCB zahraniční NCB NATO Mailbox System

Rozhraní MC CATALOGUE na IIS v SR na straně MCC Vlastnosti rozhraní na IIS: automatický bezobslužný přenos dat s vazbou VČM – NSN do SAP přenášet se budou následující údaje: SAP číslo (stávající Vojenské číslo materiálu – VČM), Skladové číslo NATO (NATO Stock Number – NSN), Zásobovací třída NATO (NATO Supply Class – NSC), Kód názvu položky (Item Name Code – INC), Schválený název položky (Approved Item Name) v angličtině, schválený název položky ve slovenštině, Dekódované charakteristiky (Segment M) v textovém tvaru. iniciování přenosu pro nově vložené položky přenos dat pro vybrané transakce NMBS pokud dojde při zpracování zahraniční transakce z NMBS ke změně některého z výše uvedených údajů, dojde automaticky k přenosu položky uživatelem definované plánování přenosových úloh

Rozhraní MC CATALOGUE na IIS v SR na straně MCC Podmínky pro přenos položek do IIS: první zaslání dat nastane po schválení položky, u které je vyplněno VČM při přidání VČM k již dříve schválené položce aktualizace položek v IIS bude prováděna při změně VČM u schválené položky při změně NSN (tj. změna skupiny a třídy) při změně kteréhokoliv z dalších zasílaných atributů. 7 7

Přístup logistických uživatelů k MC CATALOGUE Pro logistické uživatele bude zřízen přímý přístup do MC CATALOGUE Skupiny logistických uživatelů: Skupina pouze pro prohlížení (read only) prohlížení údajů v MC CATALOGUE bez možnosti je modifikovat Skupina pro úpravu logistických informací (full) prohlížení jako uživatelé ve skupině „read only“ a navíc právo modifikovat vybrané údaje v MC CATALOGUE, resp. zakládat nové položky zásobování 8 8

Skupina logistických uživatelů - pouze pro prohlížení Skupina logistických uživatelů s oprávněním pouze pro prohlížení (read only) bude mít právo: prohlížet všechny údaje: v segmentech A, B, C, H, V, Rozmery, Rušenie, Obrázky a Poznámka v číselnících H2, H4 a H6 v kodifikačních smlouvách v kodifikačních projektech a dále jí bude umožněno: exportování údajů do souboru formátu MS Excel vyhledávání 9 9

Skupina logistických uživatelů – pro úpravy logistických údajů Skupina logistických uživatelů s oprávněním pro úpravu logistických údajů (full) bude mít všechna práva skupiny „read only“ bude mít právo modifikovat následující atributy: v segmentu A: VČM, zkrácený název, kód životního cyklu v segmentu B: vložení a zrušení logistického uživatele v segmentu H: DMLC, MJ vnitřní a výdejová, QUPC, CIIC a skladovatelnost rozměry položky poznámky k položce obrázky u položky údaje v kodifikačních projektech bude mít právo provádět screening (vyhledávat) položky v NMCRL (NATO Master Catalogue of References for Logistics – hlavní katalog odkazů NATO pro logistiku) Vybraní uživatelé budou mít navíc následující práva: Právo modifikace všech atributů: v segmentech A, B, C, H, V, Rozmery, Obrázky a Poznámka v kodifikačních smlouvách v kodifikačních projektech Právo zakládat položky 10 10

Obrazovka pro správu rozhraní se SAP v MC CATALOGUE

Rozhraní MC CATALOGUE s IIS v SR na straně IIS Přenos dat z MC CATALOGUE do IIS bude využito řešení realizované konsorciem v roce 2008 vstup dat definovaným způsobem ze standardního rozhraní MC CATALOGUE bude realizováno potvrzování přenosu dat Zobrazení přenesených údajů na straně IIS na formuláři materiálového modulu bude spolu s VČM zobrazeno NSN přenesené přes standardní rozhraní zobrazení údajů přenesených přes rozhraní na speciálním formuláři 12 12

Možnosti dalšího rozvoje – Upgrade rozhraní MCC - IIS Způsob realizace: po nasazení výše popisovaného řešení shromažďovat zkušenosti s rozhraním a požadavky na další rozvoj zahájit novou fázi tvorby rozhraní – upgrade provést procesní analýzu ve spolupráci zástupců logistiky, kodifikačního úřadu, dodavatele MC CATALOGUE a dodavatele IIS vytvořit Katalog požadavků na upgrade rozhraní MC CATALOGUE s IIS provést implementaci a ověření upgrade rozhraní

Možnosti dalšího rozvoje – Upgrade rozhraní MCC - IIS Možné nové funkčnosti: vytváření požadavku na kodifikaci na straně IIS a jeho automatizovaný přenos do MC CATALOGUE zajištění přenosu dalších atributů položek na segmentech v MCC do IIS vytvoření nových formulářů ISS pro zobrazení dalších často používaných polí přenášených z MCC ověřování existence VČM v MCC on-line voláním funkcí IIS zaslání oznámení o ukončení používání položky přímo z formulářů IIS do MCC podpora přenosu údajů o organizacích z MCC do IIS Technické možnosti: použití technologie webových služeb (Web Services) podpora PKI (Public Key Infrastructure) a CRL (Certificate Revocation List) hromadné plnění a párování existujících položek mezi MCC a SAP 14 14

AURA, s.r.o., Úvoz 499/56, 602 00 Brno, Česká republika Tel.: +420 544 508 111, fax: +420 544 508 112, e-mail: aura@aura.cz