GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_14 Datum vytvoření 3.8.2013 Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Srbský vynálezce, mechanický a elektrický inženýr
Advertisements

Vodní elektrárny Marek Mik.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Nicola Tesla století.
Jana Gallistlová, IX.A Mgr. Jan Kříž
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Francouzský fyzik a matematik
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_12 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_11 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _649 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_7 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 2.ročník.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Teslovy experimenty a teorie
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_18 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_3 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_19 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_20 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4. ročník.
Teslův transformátor.
Zapomenutý vědec, který stvořil technologii 20. století
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_5 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Stavba transformátoru Transformace proudu a napětí
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Elektromagnetické jevy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_6 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _631 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4. ročník.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_7 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _627 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_4 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _615 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _603.
Věda a technika konce 19.st.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_8 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
Elektrické stroje a zařízení
Generátory elektrického napětí
Stejnosměrné stroje.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ČVUT Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská,Břehová 7,Praha 1
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_17 Tematická.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Věda, technika, vynálezy a pokrok – přelom 19. a 20. století
Elektronkový Teslův transformátor
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
TROJFÁZOVÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:říjen 2011 Určeno:9. ročník ZŠ.
Thomas Alva Edison Nikola Tesla
Thomas Alva Edison – geniální vynálezce
Elektrická energie Vypracoval – Jakubec M..
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Průmyslová revoluce 9 Technická revoluce.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Vlastnosti střídavého proudu
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Transkript prezentace:

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_14 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník Anotace Nikola Tesla Klíčová slova Střídavý proud Vzdělávací oblast Fyzika Očekávaný výstup Pochopení souvislostí mezi dílem a životní cestou Zdroje a citace Viz příloha

NIKOLA TESLA * SMILJANO NEW YORK

Otec byl kněz, nadaný člověk a výborný řečník matka dovedla vymýšlet a zhotovovat různé nářadí pro domácnost, byla známa ručními pracemi Na obecné škole i na nižší reálce vynikal jako nejlepší žák Zaujala ho fyzika, na vyšší reálce se začal věnovat elektrotechnice Okolnosti kolem jeho nemoci dopomohly k tomu, že otec svolil se studiem techniky Na technice byl vynikající student Původem Chorvat, německy se naučil ve škole, francouzsky, italsky a anglicky se naučil sám Denně pracoval od tří hodin ráno do jedenácti večer Získal si přízeň vyučujících profesorů

Ve druhém ročníku se setkává se stejnosměrným Grammovým dynamem, uvědomuje si jeho nevýhody a chce sestrojit motor na střídavý proud bez kartáčů a komutátoru 1877(21) řekl to profesoru Pöschlovi Ten, jinak vynikající odborník, odpověděl před všemi žáky: „Pan Tesla možná uskuteční velká díla, ale toto se mu nikdy nepodaří. Znamenalo by to přinutit sílu podobnou působení zemské tíže, která působí jedním směrem, k tomu, aby se přetvořila v sílu otáčivou. Bylo by to perpetum mobile, tedy nemožná idea.“ Své myšlenky se nevzdává, ale s problémem se trápí několik let a objevuje vícefázový proud a točivé magnetické pole

1881 se vydal nejprve do Paříže a pracuje pro Edisonovu kontinentální společnosti s tím, že se mu podaří uskutečnit své vynálezy, se záhy vydává do USA V USA spolupracuje s Edisonem, po rozchodu zakládá svou společnost, která 1886 instalovala Teslovu obloukovou lampu v ulicích New Yorku Patentuje základní vynálezy rozvodu střídavého proudu a různých typů elektromotorů a generátorů na tento proud Kromě dvoufázového i třífázový indukční motor Patentní práva prodal G. Westinghousovi

1894 postavil vysílací radiostanici, pracoval na problému využití oscilátoru pro vícenásobnou telegrafii a telefonii a zkoumal povahu elektřiny. Tato byla zničena, ale 1896 provozuje novou laboratoř a radiostanici, ukázal možnost telekomunikace na velké vzdálenosti, chtěl ale především přenos elektrické energie bez drátů firma Westinghouse Electric Corporation uvedla do provozu velkou elektrárnu na Niagarských vodopádech 1897 Tesla zahájil přípravy ke stavbě velké radiostanice v Coloradu, s vizí přenosu informací na dálku (přijímací stanice vzdálená od vysílací tisíc kilometrů) staví na Long Islandu radiostanici s anténou hřibovitého tvaru o průměru dvaceti metrů a výšce padesáti sedmi metrů dokončení je nad jeho síly

Mnohé z Teslových vynálezů upravili a přizpůsobili jiní pro nové využití (točivé magnetického pole, fyziologické účinky vysokofrekvenčních proudů, vysokofrekvenční generátory) Platí to i pro práci v oboru bezdrátové telefonie a telegrafie, která byla přiznána Marconimu, ale ten využil Teslovy objevy a vynálezy Stal se čestným členem celé řady vědeckých institucí a čestným doktorem mnoha vysokých škol (i ČVUT) 1912 Tesla bez udání důvodů odmítl Nobelovu cenu Poslední patent mu byl přiznán 3. ledna 1922 Na sklonku života bydlel v hotelu Newyorker, osamocen a zapomenut umírá Ale takto prožíval celý život, zcela zaujat jen svými velkými myšlenkami

ČASOVÁ OSA

Codr M a kol.,: Přemožitelé času. 1.vyd. Praha: Mezinárodní organizace novinářů, 1989 Štoll I.,: Dějiny fyziky.dotisk 1.vyd. Praha: Prometheus, ISBN NEZNÁMÝ, Autor. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: