Občanská nauka 2. ročník dvouletého učebního poměru SOU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cyklus seminářů „Musíš chtít sama“ Jdeme s kůží na trh.
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Digitální učební materiál
TECHNICKÁ DOKUMENTACE
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Žádost o místo K písemnostem, které vznikají při organizaci a řízení společnosti v oblasti personální, patří doklady o průběhu a ukončení pracovního poměru.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Jak se uplatnit na trhu práce
Vybrané právní aspekty pracovního práva
Vítáme Vás na dnešním odpoledním setkání na téma…
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
tříletý učební obor – Číšník, servírka
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Životopis shrnutí poznatků.
Obor Podnikání – délka vzdělání tohoto oboru je 2 roky dosažené vzdělání: střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou forma tohoto vzdělání je denní studium.
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
Jak vybírat povolání?. Jaká máme povolání?Víte, že…? Povolání nejsou stále stejná, vznikají, zanikají, mění se… Pro drtivou většinu povolání je nutné.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PERSONALISTIKA Všechno v mém životě souvisí AC Education.
Motivační dopis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŽIVOTOPIS (curriculum vitae)
jdu na … pohovor, ÚP, do zaměstnán
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jak na pracovní pohovor?
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Motivačně aktivační poradenský program varianta pro pilotáž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_219.
Personální řízení Cvičení 1
Digitální učební materiál
V zaměstnání I. Petr Machala. zajdete na personální oddělení podepíšete pracovní smlouvu seznámíte se s pracovním řádem Víte co následuje po úspěšném.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Motivační dopis zadání
Cloverleaf Limited s.r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky v rámci Operačního.
První zaměstnání Petr Machala.
Personální mamagement
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
S handicapem zpět do zaměstnání
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Personální písemnosti II
Odborná konference "Zvyšování kompetencí absolventů vysokých škol" Absolvent se firmě vyplatí.
Přijímací pohovor Doporučení a rady.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1262Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní smlouva Jméno autora: Ing. Zdeňka.
1 Výběr a přijímání zaměstnanců. 2 Výběr a přijímání zaměstnanců : Je realizováno na základě jednotné metodiky přijímacího pohovoru, jehož základem je.
Absolventi na trhu práce
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Přijímací pohovor prakticky „ Hledáme-li nového člověka do firmy, pak vybíráme vždy konkrétního člověka pro konkrétní činnost v konkrétním podniku.“
ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE osnova. PRÁCE A PRACOVNÍ SÍLA  Trh práce  Pracovní síla  Potřeby  Pracovní kapitál  Lidský kapitál.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Název:VY_32_INOVACE_VVP_9A_5F Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Helena Židová Ročník:9.r. Tematický okruh,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
-MOTIVAČNÍ DOPIS- OV 9. ročník, ZŠ.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Komunikace při přijímacím řízení a v pracovním týmu
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA STUDIJNÍCH OBORŮ
Ing. Veronika Dostálková MBA
Způsoby hledání zaměstnání, úřad práce 1 – Hledání zaměstnání
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Jak obstát na pracovním trhu aneb nalézt zaměstnání
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Občanská nauka 2. ročník dvouletého učebního poměru SOU Mgr. Ivana Školová „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“

Rozsah: 2 vyučovací hodiny Pracovní právo Rozsah: 2 vyučovací hodiny

Rozložení tématu 1. hodina: - kde hledat zaměstnání - co je diskriminace v zaměstnaneckém poměru - jak se připravit na přijímací pohovor 2. hodina: - přijímací pohovor - povinnosti zaměstnance a zaměstnavatele

Metody Hraní rolí Skupinová práce Brainstorming „Lovci informací“ Analýza textu ve skupině

Cíle Pochopit, proč je důležité uzavírat písemnou pracovní smlouvu Seznámit se s právy a povinnostmi zaměstnance a zaměstnavatele Zjistit, co je a co není diskriminace v zaměstnání Uvědomit si, na co si dát pozor při přijímacím pohovoru

Uzavření pracovního poměru Na konci předchozí hodiny zadán domácí úkol: Vytvořte vlastní strukturovaný životopis a motivační dopis pro zaměstnavatele

„Lovci informací“ Charakteristika metody: Co budeš dělat, až ukončíš studium? Jaké zaměstnání by se ti líbilo? Charakteristika metody: - student si nejprve sám zodpoví otázky - poté shromáždí odpovědi svých spolužáků, čili stane se „lovcem informací“ mezi spolužáky

Braistorming Kde můžeme hledat zaměstnání? Charakteristika metody: Studenti si sami připraví své varianty odpovědí Poté proběhne jejich vyhodnocení

Analýza textu ve skupině Diskriminace v pracovněprávních vztazích z pohledu zákoníku práce Vysvětlení pojmu Příklady inzerátů a hledání diskriminujících prvků

Příklady inzerátů: Hledáme asistenta (asistentku) ředitele soukromé firmy. Znalost AJ a NJ, práce na PC, věk do 30 let. Přijmeme vyučeného prodavače (jen muže) do obchodu se sportovním oblečením. Společnost zabývající se poskytováním péče starším lidem hledá výhradně katolické dívky na pozice sociálních pracovnic. Přijmeme personalistu (personalistku). Požadavky: středoškolské vzdělání, výborná znalost AJ, praxe personalisty alespoň jeden rok. Hledáme vedoucí účetní, znalost NJ, Praha, bezdětnou. -společné vyhodnocení

Na co nezapomenout při přijímacím pohovoru Důležitý je určitě vzhled a oblečení Doklady o dosaženém vzdělání Občanský průkaz Svůj profesní životopis Připravená odpověď na otázku: „Proč se ucházíte o zaměstnání právě u naší společnosti?“

Hraní rolí Přijímací pohovor Na základě získaných znalostí si ve dvojicích studenti připraví přijímací pohovor. Role uchazeče: Přichází k pohovoru Přinesl doklady a profesní životopis Zajímá se o pracovní podmínky Uvádí, proč se uchází o zaměstnání právě u této firmy Vysvětluje o jakou pozici má zájem Sděluje své představy o výši mzdy Vystupuje zdvořile, ale sebevědomě Odpovídá na otázky personalisty

Role personalisty: Jedná korektně Podává informace o své společnosti Seznamuje uchazeče s pracovními podmínkami Ptá se uchazeče, proč oslovil právě jeho společnost Ptá se na mzdové představy uchazeče Shromažďuje podklady pro uzavření pracovní smlouvy Odpovídá na dotazy

Prezentace rozhovorů jednotlivých dvojic

Prezentace rozhovorů jednotlivých dvojic

Po skončení rozhovorů probíhá diskuse Jaké byly pocity z pohovorů Co se v tomto cvičení naučili Jaké jsou jejich osobní zkušenosti s přijímacím pohovorem např. u hledání brigády Jaké zkušenosti mají jejich známí

Povinnosti zaměstnance a zaměstnavatele Studenti se rozdělí do tříčlenných skupin a hledají odpovědi na otázky pod následujícím textem. „Petr po úspěšném ukončení obchodní akademie nastoupil jako úředník v bance. Po třech měsících odešel do jiné firmy, kde pracoval jako referent ve finančním oddělení 18 měsíců. Poté se vrátil zpět do banky, ale při sepisování pracovní smlouvy Petr zjistil, že s ním banka chce uzavřít smlouvu na dobu určitou, a to na jeden rok…“

Může banka s Petrem uzavřít pracovní poměr pouze na jeden rok? Může banka s Petrem uzavřít po roce novou pracovní smlouvu, tentokrát na dva roky? Jaké jsou výhody a nevýhody pracovního poměru na dobu určitou? Napadnou Vás některé situace, kdy je obvykle uzavírán pracovní poměr na dobu určitou?

Následuje společné vyhodnocení odpovědí a ověření si informací v §38 a 39 zákoníku práce.

V závěru hodiny, po společném shrnutí poznatků, bylo patrné, že studenti mají představu o možnostech hledání vhodného zaměstnání, chápou jak a proč je třeba se připravit na přijímací pohovor. Jsou jim známy základní znaky diskriminace v pracovněprávních vztazích a uvědomují si také některá důležitá práva a povinnosti vyplývající z pracovního poměru.