Rozdíly mezi osobnostmi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Neurózy, psychózy, rané poruchy
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VÝVOJ LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Etnická antropologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Emoce (city).
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
OSOBNOST.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
VY_32_INOVACE_PSYPS10660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Průřezová témata.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Psychologie učení.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Vůle.
Základní principy geografického výzkumu
ETOLOGIE a DOMESTIKACE
Vliv výživy a návyků matky na plod
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Nástin dějin pedagogiky a úvod do pedagogiky
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Definice, základní pojmy
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_184_Determinanty lidského vývoje Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Zákony vývoje.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Socializace Kejřová.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Sociální psychologie.
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Transkript prezentace:

Rozdíly mezi osobnostmi Individuální: rozdíly, kterými se liší jeden člověk od druhého, např.: výška postavy, barva vlasů, převažující nálada, zručnost, názory, pracovní tempo, … Typologické: rozdíly, kterými se od sebe liší celé skupiny lidí, např. odlišnosti lidí žijících v jižních zemích (temperamentnější, veselejší, hlučnější) od lidí žijících na severu (většinou vážné, klidnější chování)

Vymezení pojmu OSOBNOST: Člověk se všemi svými biologickými, psychickými a sociálními znaky. Jednotlivé vlastnosti jsou vzájemně spojeny a uspořádány určitým způsobem a navzájem na sebe působí. Vyjadřuje zároveň i odlišnost jedince od ostatních (individuální a typologické rozdíly). Psychické vlastnosti osobnosti jsou nedílně spjaty s jejími vlastnostmi biologickými a společenskými.

Poznávání osobnosti Všechny vlastnosti osobnosti se projevují především v činnostech. Osobnost poznáváme rozborem jejích činností a výsledků činností.

Utváření osobnosti Co hraje při utváření osobnosti větší roli? Dědičné dispozice a vrozené vlastnosti nebo podmínky, ve kterých se dítě rozvíjí, člověk žije?

Převládající názor v současnosti: Na vývoj osobnosti působí současně: Vnitřní biologické podmínky Vlivy prostředí Učení a vlastní činnost člověka, vlastní aktivita

Vnitřní biologické podmínky vrozené předpoklady – dispozice vlivy působící na vývoj plodu: onemocnění matky, nesprávná výživa, stresové situace, užívání toxických látek (drogy, alkohol, léky) vlivy působící na dítě v průběhu porodu a těsně po něm: obtížně probíhající porod, asfyxie plodu, závažné onemocnění dítěte těsně po porodu

Vlivy prostředí přírodní klimatické podmínky kvalita životního prostředí změny životního prostředí, způsobené činností člověka sociální prostředí kulturní a informační instituce v dané oblasti společenské změny v širší společnosti v průběhu života jedince

Učení a činnosti člověka, vlastní aktivita učení ve škole učení v širším slova smyslu hra běžné činnosti denního života zaměstnání zájmová činnost

Děkuji za pozornost Konec prezentace