Stopové prvky Olivia Stamates.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Látkové složení lidského těla- prvky
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
Minerály a stopové prvky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Minerály a stopové prvky
Výživové nároky u dospívajících
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Minerální látky a stopové prvky
Endemická struma Hejmalová Michaela.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
Minerální látky a stopové prvky.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Minerální látky a stopové prvky.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
Bc. Veronika Doložílková Bc. Michaela Šindelářová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů,
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
VLIV NADMĚRNÉHO PŘÍJMU FLUORIDŮ NA ORGANISMUS
PESTROST STRAVY.
Stopové prvky Markéta Grulichová
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Stopové prvky Olivia Stamates

Mikrominerály (Stopové prvky) Podstatné pro optimální růst, zdraví, a vývoj

Železo (Fe) Požadavek DRP: Muži: 8mg Ženy: 18mg Horní limit (UL): 45mg za den Požadavky na vstřebané železo Největší v dětství V těhotenství roste potřeba železa U dětí je stejná potřeba u obou pohlaví V dospívání potřeba opět roste

Úloha železa v těle Nejdůležitější úlohy Obsažen v hemoglobinu v ČK a v myoglobinu ve svalech Hemoglobin se podílí na dýchání Pomáhá při přeměně energie Nutný pro funkce mozku, imunitní funkce a pro zdraví jater a kostí

Zdroje a formy železa Zdroj v potravinách Nehemové: 2 formy železa Hemové železo živočišná tkáň 40% železa v mase se vstřebá Nehemové železo Hlavně rostlinná Přítomen v rostlinné tkáni Hůře vstřebatelné Pro vegetariány: Vitamín C zvyšuje absorbci nehemového železa Zdroj v potravinách Nehemové: Obohacené cereálie Vařené luštěniny Brambory Melasa Pšeničné klíčky Hemové: Maso Mléko a většina mléčných výrobků jsou chudým zdrojem železa

Rostlinné zdroje železa a jeho obsah v rostlinách 55g dýňových semen – 8,5 mg Fe 125g tofu – 6,7mg Fe 60g pistácií – 4,4mg Fe 40g surové melasy – 3,6 mg Fe 150g vařených těstovin – 1,7 mg Fe ½ brambory vařené ve slupce - 1,7 mg Fe

Brambory jsou zdrojem železa

Nedostatek železa Anémie z nedostatku železa: Převládající nedostatek v celosvětovém měřítku Nejrozšířenější u dětí, těhotných žen, dospívajících dívek a u starších dospělých jedinců Příznaky nedostatku: Oslabené nehty Bledá pokožka Projevy únavy Bolavý jazyk Snížení obranyschopnosti

Toxicita železa Občasné neúmyslné předávkování tabletami Fe Hemochromatóza Genetická choroba, která nadměrně zvyšuje schopnost organismu vstřebávat železo

Zinek DRP - Doporučení pro dospělé jedince: Horní limit (UL): muži: 11mg ženy: 8mg Horní limit (UL): 40mg / den Úloha v organismu: Růst Metabolismus energie Syntéza bílkovin Tvorba kolagenu Hojení ran Rozvoj pohlavních orgánů a kostí

Zdroje v potravinách Celozrnné obilniny Obohacené cereálie a další obilniny Vejce Ořechy Fazole Maso, drůbež a ryby

Nedostatek a toxicita Nedostatek Toxicita Zpomalené hojení ran Zpomalení růstu u dětí Nedostatečná imunita Kožní poruchy Toxicita Vzácná Zasahuje do absorpce mědi

Selen Antioxidant Dobře se vstřebává z potravin DRP – doporučuje: 55µg Horní limit (UL) 400µg / den Zdroje v potravě Vejce Obilí Znečišťující látka v půdě, kde potraviny rostou Nedostatek a toxicita se objevují vzácně

Fluor Prospívá zubní sklovině, zabraňuje zubnímu kazu Nachází se v pitné vodě, fluoridových zubních pastách, v rybách, v čaji Toxicita (fluoróza) se objevuje u denních dávek nad 0,1 mg/kg

Měď Doporučení DRP Horní limit (UL) Zdroje Úloha v těle Nedostatek 900µg Horní limit (UL) 10mg Zdroje Kakao Luštěniny Ořechy/semena Celozrnné pečivo, cereálie Úloha v těle Přenašeč železa Bílkovinné vazby Antioxidant Nedostatek Anémie Úbytek kostí Pomalý růst Toxicita Zvracení

Jód Hlavní funkci má v metabolismu štítné žlázy Nedostatek: Hrozí až 2 miliardám lidí na světě Struma – zvětšení štítné žlázy Hlavní zdroj: Jodizovaná sůl mléčné výrobky obilniny mořské řasy

Struma z nedostatku jódu

Ostatní stopové prvky Chrom, mangan, molybden Potřeba jen v minimálních množstvích Malá množství se účastní životních funkcí organismu