Věra Zlevorová a Natálie Kachlíková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P OLITICKÉ IDEOLOGIE Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Advertisements

Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
DUM - Digitální Učební Materiál
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
liberalismus, konzervatismus
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Klíčová slova: extrémismus, komunismus, fašismus, nacismus.
IDEOVÁ KONFERENCE TOP 09 Olomouckého kraje Konzervativní hodnoty a politika 21. století – , Olomouc Anna Putnová.
Lidská práva.
TEST 1 VY_32_INOVACE_  a. KLIDNÉMU SPOLEČENSKÉMU VÝVOJI  b. PŘEKOTNÉMU VÝVOJI, REVOLUCÍM  c. PROTI JAKÉKOLIV ZMĚNĚ.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Česká republika Demokratický stát.
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
Politické ideologie Roman Annenkov, VII. B.
Osvícenství.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
VY_32_INOVACE_51_15 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
liberalismus, konzervatismus
Politické ideologie a jejich základní proudy
TEST 2 VY_32_INOVACE_  A. v Anglii v 17. století  B. ve Francii v 19.století  C. v USA v 18.století.
Petr Machala. předem se rozhodla pro určité způsoby myšlení a řešení problémů ideologie má své jistoty, filozofie pochyby …soubor myšlenek, které tvoří.
OBČANSKÁ NAUKA STÁTOVĚDA POLITICKÉ IDEOLOGIE
Základní test POLITOLOGIE PŘEHLED
POLITICKÉ IDEOLOGIE A JEJICH ZÁKLADNÍ PROUDY
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
POLITOLOGIE TEST 12.
FAŠISMUS.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Hodnoty, ideologie a sociální politika": Diskuse vybraných titulů z odborné literatury.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Stát a národ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_703 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Vývoj ekonomického myšlení.
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
Teorie státu.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Ročník 8 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis Téma – název učebního.
Obsah přednášky: Hlavní tradice americké zahraniční politiky.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ ČAS5 TEMA: Čas 5.ročník – od totalitní moci.
LIDSKÁ DŮSTOJNOSTLIDSKÁ DŮSTOJNOST Renta Lingová | Helena Mihalovicsová | Purkyňovo gymnázium StrážniceRenta Lingová | Helena Mihalovicsová | Purkyňovo.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Státověda.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Subjekty a objekty veřejných politik
Stát Definice, funkce, typy.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
FAŠISMUS V ITÁLII.
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Politické ideologie a jejich základní proudy
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Věra Zlevorová a Natálie Kachlíková Politické ideologie Věra Zlevorová a Natálie Kachlíková

Politická ideologie Co je to? Inspirace? Kdy vznikl? Kdy se pojem používá?

Každá ideologie plní pro ty, kteří s ní souhlasí 4 základní funkce: - vysvětlovat politické události a jevy - Poskytuje žebříček hodnot - Stoupenci přináší pocit sounáležitosti - Nabízí praktický program a cíle. Ideologie v politických stranách?

Liberalismus Liberty – svoboda Kdy vzniká? Úřední hodnoty: - svoboda jednotlivce a otevřená společnost - svoboda od státu, tradice a autority Proč je liberalismus kritizován:

Vše má řídit ¨neviditelná ruka¨ Politický program liberálů obsahuje: –Snižování daní, které potlačují aktivitu podnikatelů. –Ochrana proti vzniku monopolů na trhu. –Odstraňování bariér v mezinárodním obchodu –Privatizaci veřejných služeb (školství, zdravotnictví) liberalismu: - Milton Friedman

Konzervatismus Concervare- zachovat Kdy se objevuje? Úřední myšlenka : - zachování tradičních hodnot a principů života Odmítá : - překotnost - revolučnost - chaos

Zakladatel konzervatismu: - Edmund Burke V dnešní době se rozděluje na : - Libertariánský konzervatismus - Tradiční konzervatismus

Politický program konzervativců obsahuje: - Ochranu a podporu tradiční rodiny, kterou zajišťují klasické hodnoty (láska, důvěra, úcta) - Odmítání interrupcí, zvýhodňování svobodných matek - Důslednost vůči extremismu, kriminalitě a drogovému obchodu -Ochranu vlastnictví, které poskytuje jistotu a poukazuje na úspěšnost jedince nebo rodiny

Nacionalismus Je ideologie založená na myšlence o národní nadřazenosti a výlučnosti. Vychází z? Vzniká v 18. století Hojně politicky využíván (zneužíván)

V nacionalismu jsou národy definovány na základě různých kritérií Přiznává i kladné působení: –soutěživost mezi národy, vedoucí k rychlému zvýšení úrovně –ochota jedince nezištně napnout své síly pro svůj národ –vznik národních států, mimo něž by nebyla možná občanská společnost evropského typu a s ní související demokracie –v prostředí Evropy bychom bez pozitivních prvků nacionalismu pravděpodobně nevzniklo v roce 1918 Československo

Nacionalismus dal vzniknout řadě novodobých národních mýtů: Později byly některé z novodobých mýtů využity k formování a obhajobě řady totalitních či diktátorských ideologií (německý nacionalismus)