Mimoevropské regiony – Severní Amerika Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0794.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KANADA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Evropské regiony - Severní Evropa - Norsko
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
AUSTRÁLIE Hospodářství
Kanada.
Mimoevropské regiony – Jižní Amerika – Andské státy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Identifikátor materiálu: EU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AMERIKA Kanada – přírodní poměry III2-Z7-I-08
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Mimoevropské regiony – Jižní Amerika - Brazílie
Mimoevropské regiony – Jihovýchodní Asie - Úvod Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Téma hodiny: Kanada – obyvatelstvo a hospodářství, dokumentární film o americkém severu Předmět: Zeměpis Ročník: 2. ročník Klíčová slova: Obyvatelstvo,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Balkánské státy
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy 2
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy1 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
KANADA Je rozlohou druhá největší země světa.
Mimoevropské regiony – Jižní Amerika – Andské státy2
VY_52_INOVACE_03/02/03_ZEMĚPIS Státy Severní Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2.
Kanada.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
Průmysl a zemědělství Ameriky
Evropské regiony – Západní Evropa– Státy Beneluxu
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
KANADA Lenka Lebdušková.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Mimoevropské regiony – Východní Asie – Japonsko
Mimoevropské regiony – Jihovýchodní Asie – Pevninská část Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
Evropské regiony – Střední Evropa - Maďarsko
Evropské regiony – Východní Evropa – Moldavsko, Ukrajina, Bělorusko
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Evropské regiony – Západní Evropa– Švýcarsko Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Mimoevropské regiony – Jihozápadní Asie3 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU.
Mimoevropské regiony – Jižní Amerika - Argentina Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Mimoevropské regiony – Východní Asie– Korejský poloostrov
Evropské regiony – Střední Evropa- Transformace, Visegrádská čtyřka
Mimoevropské regiony – Východní Asie – Čína 1 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Kanada. Administrativa Kanada je 2. největším státem světa (po RUS) s rozlohou 10 mil km 2 Je federací tvořená 10 provinciemi a 3 teritorii (Nunavut)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
PROVINCIE A TERITORIA Kanada je federálním státem skládá se z 10 provincií a 3 teritorií. Nejlidnatější provincií je Ontario s největším městem Kanady.
KANADA.
HOSPODÁŘSKÁ KLASIFIKACE KANADY
Kanada.
KANADA.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : září 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.5.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
S pomocí atlasu se pokuste doplnit: hlavní město: …………………… státní zřízení: ………………………………………………… měna: ……………………………… rozloha: …………………………………… (2. největší.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Kanada ČÍSLO PROJEKTU:
K A N A D A Druhá největší země světa VY_32_INOVACE_08_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_03B_Kanada Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
USA AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_16_Z7_Skála
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název učiva: Amerika severní
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
Severní Amerika - Kanada
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Severní Amerika – Kanada 2
Kanada.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Mimoevropské regiony – Severní Amerika Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“. Zpracováno , autor: Mgr. Adam Supík Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Severní Amerika Výhodná geografická poloha mezi jádrovými oblastmi a rozvojovými osami Západní Evropy a Východní Asie Dobré klimatické, půdní, hydroenergetické předpoklady, nerostné zdroje (ropa, černé uhlí, zemní plyn, rudy) a zásoby dřeva. Ochranu před konfliktními situacemi v jiných částech světa poskytují oceány (Tichý, Atlantský) Žádný lokální válečný konflikt (Sever proti Jihu ) Pro Evropany znamenala Amerika něco zcela nového, proto ji nazvali Novým světem, současný název až od poloviny 16.století.

Prosperita společnosti je založena na křesťansko- demokratické tradici, výkonném systému nezatíženém feudálními zvyklostmi, rozsáhlém přírodním bohatství a také na obsazení a využití území původních obyvatel – Indiáni, Eskymáci Konzumní společnost založená na komerci se šíří díky ekonomické expanzi a politické nadvládě na jiné kontinenty – globalizace Nejbohatší region s vysokými příjmy, zároveň však s nejvyšší spotřebou Svoboda jednotlivce a dvě tváře morálky Auto symbol blahobytu (DriveThru, vysoká mobilita- stěhování a dojížďka za prací)

Rozloha : 10 mil. km 2 – 2. největší stát světa (1. Rusko) Federativní stát (10 provincií, 3 teritoria) Konstituční monarchie Hlavní město Ottawa Člen Commonwealthu – v čele formálně královna zastupovaná guvernérem Člen G7, APEC, NAFTA Úzké vazby na USA, jediná přímá hranice - vyhledejte v atlase

30 mil. obyvatel 90 % obyvatel 300km od hranice s USA Původní obyvatelé:- indiáni - Inuité (Eskymáci) – provincie Nunavut 2 úřední jazyky : angličtina a francouzština (Québec) Imigrace omezena (ročně 100tis. osob z Asie a Karibiku)

Moderní průmyslový stát s vyspělým zemědělstvím Pestré a bohaté přírodní bohatství – lesy, ryby a nerostné suroviny (nikl, zinek, uran, měď, olovo, zlato, platina, stříbro, zemní plyn, ropa, železná ruda, černé uhlí) Jádrové oblasti : Toronto – Montréal (75% HDP) Britská Kolumbie (Vancouver) - vyhledejte v atlase Zemědělství: 5% rozlohy a 3% EA Soběstačné a většina produktů na export (světová obilnice, olejniny, ovoce) Živočišná produkce – skot, prasata, drůbež, kožešinová zvěř a ryby Nejúrodnější oblasti jsou prérie

Dřevozpracující – výroba papíru, celulózy, nábytku a řeziva – export dřeva Potravinářský – zpracování masa, mléka a ryb, javorový sirup Barevná metalurgie – výroba hliníku, zpracování rud Petrochemický – Edmonton, Calgary Dopravní strojírenství – speciální letadla Energetický – 60 % vodní elektrárny, 15 % jaderné Toronto – finančnictví, polygrafie, osobní automobily Montréal – léčiva, elektronika, software, kosmický průmysl

Nenarušené přírodní prostředí s četnými národními parky. Severská příroda a život původních obyvatel. Turistické zázemí pro obyvatele USA, ale zvyšuje se počet i jiných návštěvníků.

Hospodářský zeměpis: Regionální aspekty světového hospodářství. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti s.r.o., ISBN X. Makroregiony světa. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o., ISBN