Petr Machala. předem se rozhodla pro určité způsoby myšlení a řešení problémů ideologie má své jistoty, filozofie pochyby …soubor myšlenek, které tvoří.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské rasy Obr.1. Lidské rasy Obr.1 Na Zemi dnes žije již přes 7 mld. lidí. Podle barvy pleti a některých dalších dědičných vlastností rozlišujeme.
Advertisements

P OLITICKÉ IDEOLOGIE Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
DUM - Digitální Učební Materiál
POLITICKÉ STRANY Mgr. Michal Oblouk.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Člověk a společnost Dějepis Světové války Nové ideologie VY_32_INOVACE_11 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Lidská práva.
TEST 1 VY_32_INOVACE_  a. KLIDNÉMU SPOLEČENSKÉMU VÝVOJI  b. PŘEKOTNÉMU VÝVOJI, REVOLUCÍM  c. PROTI JAKÉKOLIV ZMĚNĚ.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Politické ideologie Roman Annenkov, VII. B.
Petr Machala. Napište co nejvíc charakteristik demokratického a autoritativního modelu řízení společnosti. DemokracieAutoritativní režim KLADYZÁPORYKLADYZÁPORY.
Osvícenství.
POLITICKÝ EXTREMISMUS
VY_32_INOVACE_51_15 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Dělení politických stran
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_12_INOVACE_100 Leden 2012Mgr. Regina Kokešová.
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
TEST 13 POLITOLOGIE Ve které zemi získaly ženy volební právo nejdříve ? A.Norsko B.Rakousko C.ČSR D.Francie.
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
liberalismus, konzervatismus
Věra Zlevorová a Natálie Kachlíková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Politika Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.207.
Fašistická Itálie Petr Machala.
Politická socializace
OBČANSKÁ NAUKA STÁTOVĚDA POLITICKÉ IDEOLOGIE
Demokracie a její hodnoty
Společenské a hospodářské prostředí
POLITICKÉ IDEOLOGIE A JEJICH ZÁKLADNÍ PROUDY
Petr Machala. Herbert Spencer zavádí pojem sociální instituce je to společensky schválený způsob dosahování cíle zahrnuje jednání, vztahy Napište definici.
POLITOLOGIE TEST 12.
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Principy demokracie Petr Machala.
Petr Machala. dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na politické moci (zákon číslo 424/1991 Sb., zákon číslo 500/2004 Sb. správní.
Státní správa Petr Machala.
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Petr Machala. nejdůležitější prostředek uplatňování suverenity státu legální a legitimní způsob jak se podílet na moci Napište co nejvíce důvodů proč.
Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí.
Petr Machala. Jaký vztah měli k přírodě? Jaký vztah měli k druhým lidem a vrchnosti? Jak je vykonávána kontrola společnosti? Jak je vnímáno „štěstí“?
Petr Machala. Je přirozené hájit vždy své zájmy? Napište co nejvíce zájmů jednotlivých nátlakových skupin. podnikatelé důchodcifilmaři vědci lékaři učitelé.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
LIDSKÁ DŮSTOJNOSTLIDSKÁ DŮSTOJNOST Renta Lingová | Helena Mihalovicsová | Purkyňovo gymnázium StrážniceRenta Lingová | Helena Mihalovicsová | Purkyňovo.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Listina základních lidských práv a svobod
Stát Definice, funkce, typy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Komunismus a fašismus.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Michala Čepková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vybrané kapitoly ze sociologie 7
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Petr Machala

předem se rozhodla pro určité způsoby myšlení a řešení problémů ideologie má své jistoty, filozofie pochyby …soubor myšlenek, které tvoří ucelený systém a mají důsledky pro praktický život. Co je to ideologie?

učení, nauka opřená o autoritu je to soubor názorů na určitý problém může být součástí ideologie Co je to doktrína? Brežněvova doktrína – bránit socialistické zřízení i za cenu vojenské síly – „bratrská pomoc“ Trumanova doktrína – „zadržování šíření komunismu“ Monroeova doktrína – nezasahovat do mezinárodních vztahů, pokud se životně nedotýkají vlastního národa

1) VYSVĚTLOVACÍ 2) HODNOTÍCÍ Jaké funkce má ideologie? …rád bych vám vysvětlil proč lidé prahnou po svobodě…, proč potřebují některé národy nad sebou bič… …vaše názory jsou zhoubou pro tuto společnost… …ať se voliči rozhodnou co je dobré a zlé, lepší a horší,…

3) ORIENTAČNÍ 4) PROGRAMOVOU …zastupujeme zájmy středních vrstev. …jen podnikatelé vytváří pracovní místa, neměly by být zatíženi vysokou daní. …náš politický program je postaven za zásadách konzervatismu a politiky Margaret Thatcherové.

Jaké znáte ideologie? Liberalismus myšlenkový a politický směr, který věří v lidskost člověka, tzn. jeho schopnost ctít zákony, respektovat druhé a umět naložit se svou svobodou; ústřední hodnotou je svoboda jednotlivce a otevřená společnost svobodných individuí Konzervatismus myšlenkový, politický a životní názor, který uctívá tradiční hodnoty a instituce (řád, rodina…) a odmítá jejich zrušení, připouští maximálně změnu v zájmu jejich uchování Nacionalismus středopravá politická ideologie, která sleduje a upřednostňuje politické, kulturní a ekonomické zájmy určitého národa Rasismus ideologie založená na tvrzení o nerovnosti lidských plemen, vznikající záměnou rasy a národním etnikem či kulturním společenstvím; teorie založená na pseudovědeckém tvrzení o existenci nižší a vyšší rasy a především o ohrožení vyšší rasy kulturně a morálně rozkladným působením rasy nižší Anarchismus snaží se o zrušení státu, který brání uplatňování maximálních svobod Feminismus usiluje o zrovnoprávnění muže a ženy, o překonání stereotypů společenských (žena v domácnosti), politických (boj za volební právo – nejpozději Švýcarsko 1971), historických (dějiny mužů), ekonomických (muž=větší příjem), zabývá se poznáním ženy a jejího života Enviromentalismus spíše středolevý (mnohdy výrazně levicový) politický směr usilující o změnu společenských, ekonomických a politických mechanismů, které brání snahám o ochranu životního prostředí Multikulturalismus v jednom demokratickém státě mohou společně žít nejen jednotlivci, ale i skupiny s různou kulturou, zdůrazňuje prospěšnost kulturní rozmanitosti pro společnost a stát Marxismus je založen na principu každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb, nemají existovat společenské třídy nebo státní aparát, funkce státu má vykonávat komunisticky uvědomělý lid Fašismus odmítá demokracii a parlamentní systém, stát je pevný, centralizovaný, hierarchicky uspořádaný, v čele státu je vůdce, jedinec se musí podřídit kolektivu, odmítá pacifismus, rasistický, xenofobní, nenávidí komunisty Další ideologie Křesťanská sociální nauka Socialismus a komunismus Nacismus Sionismus Islamismus Europeismus

Najdete správné dvojice? 1liberalismusnásilná likvidace soukromého vlastnictví 2konzervatismusnadřazenost jedné rasy nad druhou 3socialismusstát stojí nad svobodou jednotlivce 4komunismuspopírá soukromé vlastnictví 5rasismussvoboda jednotlivce 6nacionalismususiluje o zrušení státu 7fašismususiluje o zrovnoprávnění muže a ženy 8 feminismusnárodnost je podstatnější než lidství 9anarchismusochrana životního prostředí je prioritou 10enviromentalismusstát stojí a padá s vůdcem

DAVID, Roman. Politologie: základy společenských věd. 5. přepracované a rozšířené vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2003, 458 s. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: color.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b8/Brezhnev-color.jpg/405px-Brezhnev- color.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: HarryTruman.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e6/HarryTruman.jpg/474px- HarryTruman.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: GSJamesMonroe.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f4/GSJamesMonroe.jpg/480px- GSJamesMonroe.jpg