Systematika fotbalu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI 2011
Advertisements

Základní pohybový systém
FÁZE OBLOUKU.
Pravidla fotbalu-OFSAJD
FLORBAL pro trenéry navazuje na seminář „Florbal pro pedagogické pracovníky“ Lektor: Tomáš Hradil.
Pravidla fotbalu.
Beach rugby
Podstata ofenzivního pojetí herního výkonu
Stanovení úrovně vybraných herních dovedností v tchoukballe jako základní předpoklad jejich kultivace Ladislav Bláha KTV PF UJEP, Ústí nad Labem.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
ÚMYSLNÁ HRA RUKOU Pravidlo 12
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI 2011
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
JITKA KLIMKOVÁ UEFA KONFERENCE NYON 2009 CÍLE: 1.TECHNICKÁ ZPRÁVA FINSKO TRENDY ŽENSKÉHO FOTBALU 3.UEFA SOUTĚŽE PRO ŽEN 4.POZVÁNKA MS.
Zpracoval: Mgr. Aladár Dančo
Herní princip ve sportovní přípravě dětí Licence B
F.R.F mit Vocet - Profesoři Branka Del Petra z Líbejprdelnic na 1:0 Vysvětlivky: Pohyb hráče F.R.F Pohyb hráče Profesorů Pohyb hráče F.R.F s míčem Pohyb.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Didaktika sportovních her PSPH 247N
Trénink brankáře Jediný specifický post ve fotbale…
BASKETBAL.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Týmový herní výkon (THV)
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Historie a teorie volejbalu
Systematika basketbalu
Pravidla „Upravená verze“ (Zpracováno pro použití v soutěžích řízených PVS)
Metodický postup Držení náčiní, chůze a běh s náčiním
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
Didaktická technologie
Drill vs Tvořivost.
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
Didaktické formy tréninkového procesu - TP
HISTORIE - DATA 1840 První fotbalová pravidla
Aktuální formy a metody sportovních her
Aktuální formy a metody sportovních her np1107, nk1107 Mgr. Tomáš Pětivlas, Ph.D.Únor 2011.
Aktuální formy a metody sportovních her
Aktuální formy a metody sportovních her np105, nk105 Mgr. Tomáš Pětivlas PhDÚnor 2007.
BK 1043 BASKETBAL základní výukový předmět basketbal pro studenty s tělovýchovným zaměřením se základními pohybovými předpoklady Studenti rozumí sportovní.
Fotbal Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
F OTBAL Mgr. Jan Charousek Liberec VZNIK A VÝVOJ FOTBALU Fotbal vzhledem k historickému vývoji, charakteru, dostupnosti a přitažlivosti patří k.
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Systematika basketbalu V současné době patří basketbal mezi nejrozšířenější a nejpopulárnější sporty na světě. Překážku v dalším rozvoji představuje současná.
Útočné herní dovednosti PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Šestá lekce – přihrávání a uvolňování bez míče (základy součinnosti v útoku) (90 minut – interpretace.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů.. SPORTOVNÍ TRÉNINK OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-SUPL-002.
Vznik volejbalu * Springfild, stát Massachusetts (USA) * Kanada, Indie, Jižní a Strední Amerika * Japonsko (pan Ohmori) * Čína. V Asii v 16,12,9 hráčích,
I. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Systematika PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Druhá lekce – základy součinnosti v útoku a v obraně (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento.
Lední hokej Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Rozbor obsahu hry Gula Norbert.
Korfbal.
II. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce
Hodina pohybu navíc - Ragby
Eduard Hrazdíra KSH FSpS
Systematika basketbalu
HERNÍ VÝKON V BASKETBALE
SPORTOVNÍ HRY I - BASKETBAL
Základy součinnosti v útoku s využitím herních činností jednotlivce
Metodicko – organizační normy
Mgr. Jan Charousek Liberec 2017
UBM postupný útok.
Eduard Hrazdíra KSH FSpS
Mgr. Jan Charousek Liberec 2018
Možné oblasti použití a potenciál…
Transkript prezentace:

Systematika fotbalu

Herní výkon IHV THV Herní činnosti jednotlivce Kombinace IHV (schopnosti, dovednosti) THV Kombinace IHV (komunikace, doplnění, motivace)

Obsah herního výkonu Herní činnosti jednotlivce Útočné Obranné Hra bez míče Přihrávání Zpracování míče Vedení míče Obcházení soupeře Střelba Obranné Obsazování hráče s míčem Obsazování hráče bez míče Obsazování prostoru Odebírání míče

Útočné HČJ Hra bez míče Uvolňování (odpoutání se o bránícího hráče) Nabíhání (přímočarý pohyb do volného prostoru) Únik (pohyb směřující k brance – ohrožení branky) Zásada – s nejbližšími hráči tvořit trojúhelník – soustava trojúhelníků, která se elasticky mění.

Útočné HČJ Přihrávání Nohou, hlavou, rukama, jinými částmi těla Vnitřní stranou nohy, vnitřním nártem, přímým nártem, vnějším nártem, patou, chodidlem. Po zemi, vzduchem. Po zpracování, prvním dotykem.

Útočné HČJ Zpracování Získání míče pod kontrolu Převzetí, tlumení, stahování (jednotlivými částmi těla) Odhad pohybu míče, správný způsob zpracování, navázání další hry vhodným způsobem.

Útočné HČJ Vedení míče Přímým směrem, se změnou směru Jednotlivými částmi nohy Sledování míče a herní situace Často navazuje obcházení soupeře

Útočné HČJ Obcházení soupeře Krátká klička Dlouhá klička Prohození Obhození Stahovačka

Útočné HČJ Střelba Zásadním způsobem ovlivňuje utkání. Nohou, hlavou, po zemi, vzduchem… Z místa, z pohybu (po přihrávce, po obejití soupeře, po zpracování, z prvního dotyku…) Bez rotace, s rotací

Obranné HČJ Obsazování prostoru Cíl: Zpomalit akci soupeře Vytlačit soupeře do méně nebezpečného prostoru Zachování vlastního postavení mezi soupeřem s míčem a vlastní brankou vyžaduje od obránce schopnost předvídat průběh hry

Obranné HČJ Obsazování hráče bez míče Těsné x volné obsazení (vzdálenost od branky, technická vyspělost soupeře…) Cíl: Zabránit nebo znesnadnit spolupráci soupeře s jeho spoluhráči, případně míč odebrat.

Obranné HČJ Obsazování hráče s míčem Těsné obsazení (zabránit ohrožení branky, zabránit přihrávce, odebrat míč) V čelném postavení, v bočném postavení

Obranné HČJ Odebírání míče Před zpracováním, v průběhu zpracování, po zpracování míče. Zachycení přihrávky, vypíchnutí, skluz, ve vzduchu Cíl: Získat míč a konstruktivně zahájit útočnou činnost.

Herní kombinace Útočné Obranné Založené na přihrávce „Přihraj a běž“ Založené na výměně místa Obranné Zajišťování Přebírání Zesílené obsazování hráčů Vystavení soupeře do postavení mimo hru

HK útočné Založené na přihrávce Charakteristika přihrávek (směr, vzdálenost, výška, rychlost) Užívá se hlavně při postupném útoku Cíl: Přečíslení soupeře v určitém prostoru, příprava střelecké situace, přenesení těžiště hry….

HK útočné „Přihraj a běž“ Kombinace založená na přihrávce a nabíhání Cíl: Uvolnění se z osobní obrany, rozpohybování soupeře, vytvoření prostoru pro přihrávku nebo střelbu ve zhuštěném prostoru před nebo v pokutovém území.

HK útočné Kombinace založená na výměně místa přebíhání nebo křižování Spolupráce hráčů bez míče s cílem odpoutání od obránců Spolupráce hráčů z nichž jeden má míč s cílem zmatení obránců – vytvoření střelecké situace.

HK obranné Zajišťování Forma spolupráce mezi obráncem, který obsazuje útočníka a nejbližším obráncem, který ho zajišťuje v případě, že ho soupeř obejde. Jednostranné, oboustranné, volným obráncem, při přečíslení obrany

HK obranné Přebírání hráčů Velmi důležitá je komunikace mezi hráči. Reaguje na útočnou HK – Výměna míst Velmi důležitá je komunikace mezi hráči. Obránci musí předvídat vývoj hry a reagovat na vzniklou situaci.

HK obranné Zesílené obsazování Uplatnění Zdvojování, ztrojování. V nebezpečných prostorech pro vlastní branku (kolem pokutového území, v křídelních prostorech) Proti velmi dobrým hráčům

HK obranné Vystavení soupeře do postavení mimo hru. Uplatňuje se při dlouhých přihrávkách nebo při standardních situacích rozehrávaných dlouhou přihrávkou. Velmi důležitá komunikace mezi hráči obranné řady.

Herní systémy Útočné Obranné Rychlý útok Postupný útok Kombinovaný útok Obranné Zónová obrana Osobní obrana Kombinovaná obrana

HS útočné Rychlý útok (protiútok) Co nejrychlejší proniknutí do soupeřovy neúplné obrany. Většinou navazuje na odebrání míče. Rychlý, přímočarý, jednoduchý.

HS útočné Postupný útok Kombinační hra většího počtu hráčů Organizovaná obrana Střídání rytmu hry, přenášení těžiště hry,

HS útočné Kombinovaný útok Rychlý protiútok je zpomalen a přechází v postupný útok. Postupný útok přechází dlouhou přihrávkou do rychlého protiútoku se zakončením na branku.

HS obranné Zónová obrana Každý hráč obsazuje určitý prostor. Stažená nebo vysunutá Orientovaná na míč

HS obranné Osobní obrana Každý hráč obsazuje určeného hráče soupeře. Využívá se jen v určitých úsecích hry (kop od branky)

HS obranné Kombinovaná obrana Osobní a zónová obrana (poměr hráčů bránících osobně a zónově) Obsazování výrazných hráčů soupeře – zabránění v kombinaci s ostatními hráči. Účelně využívá prvků zónové i osobní obrany.

Metodicko-organizační formy Pohybové hry Jednodušší pohybové činnosti (rozvoj pohybových sch.) Průpravné cvičení Stálé podmínky, jasný začátek a konec, není soupeř Herní cvičení Jasný začátek a konec, soupeř Průpravná hra Kontinuální charakter, soupeř.

Grafické značení