Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Etážové vytápění Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Ocel – složení, vlastnosti
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Výměna a zesílení zdiva
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dodatečné provádění svislých izolací
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Regulace vytápění Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Kanalizační potrubí svislé
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Vedení a uložení potrubí
Přehled instalačních systémů
Potrubí vedená nad zemí
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Transkript prezentace:

Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vy/2–SO-5/10 Název DUM Dilatace potrubí Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vytápění Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Možnosti dilatace potrubí, délka prodloužení trubek Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Prodloužení potrubí, velikost prodloužení, součinitel délkové roztažnosti, zajištění dilatace potrubí Datum 24. 2. 2013

Dilatace potrubí Náplň výuky: Velikost dilatace Součinitel délkové roztažnosti Zajištění možnosti dilatace potrubí Dilatace předizolovaných potrubí Pevné a kluzné body na potrubí

Velikost dilatace Δl = l ‧ α ‧ Δt Obr. 1: Prodloužení potrubí Dilatace potrubí je jeho prodloužení (zkrácení) v případě jeho ohřátí (ochlazení). Jinak vyjádřeno jde o změnu délky potrubí v důsledku změny teploty. Prodloužení potrubí = původní délka × součinitel roztažnosti × změna teploty Δl = l ‧ α ‧ Δt Obr. 1: Prodloužení potrubí

Graf prodloužení potrubí Obr. 2: Graf prodloužení potrubí Potrubí délky 3,5 metru se při ohřátí o 30 °C prodlouží o 6,8 mm Potrubí délky 8,5 metru se při ohřátí o 50 °C prodlouží o 27,6 mm

Součinitel délkové roztažnosti Součinitel (koeficient) délkové roztažnosti je pro každý materiál jiný. Tabulka ukazuje běžně používané materiály trubek ve stavebnictví. Nejvíce se roztahují trubky z polyetylenu, nejméně se roztahují trubky ocelové.

Zajištění možnosti dilatace potrubí Prodloužení (dilatace) potrubí musí být zajištěna tak, aby nemohlo pohybem trubek dojít k poškození potrubí, uvolnění hmoždinek nebo upevňovacích prvků. To je možno zajistit několika způsoby. Do stavební konstrukce (nejčastěji stěny nebo stropu) se pevně přichytí nosná lišta. Na ni jsou připevněny objímky pro potrubí. Lišta je dostatečně dlouhá, aby se v ní roztahováním potrubí mohl pohybovat posuvný prvek. Do lišty jsou přišroubovány šrouby s dělenými objímkami pro trubky. Lišty i objímky se vyrábí všechny běžné průměry potrubí v domovních instalacích – od ½ ˮ do 2 ˮ.

Obr. 3: Možnost dilatace potrubí pomocí posuvné lišty

Dilatace předizolovaných potrubí U dálkového vytápění a centralizovaného zásobování teplem se v současné době pokládají do země nejčastěji předizolovaná potrubí. I tato potrubí musí mít možnost roztahování. Pro zajištění dilatace je ponechána uvnitř mezera pro pohyb trubky. Tato mezera je dána výrobou a nelze ji měnit. Proto je nutno při nákupu potrubí vybrat předizolované potrubí s dostatečně velkou mezerou pro dilataci. Jaké potrubí je třeba koupit je dáno vždy v projektové dokumentaci. Tato dokumentace obsahuje kromě výkresů také technickou zprávu, ve které se popisuje možnost dilatace a dále rozpis materiálu, v němž je uvedeno, jaké trubky mají být použity pro daný rozvod.

Obr. 4: Možnost dilatace předizolovaného potrubí v dálkovém vytápění

Pevné a kluzné body na potrubí Každé potrubí je v určitých místech pevně připevněno k upevňovacím prvkům (nejčastěji objímkám). Tato místa se nazývají pevné body. V pevných bodech se potrubí nesmí pohybovat. Jsou to místa, kde jsou na potrubí instalovány např. armatury, měřicí přístroje, odbočky apod. Na každém potrubí musí být také místa, v nichž se potrubí má pohybovat. Tato místa se nazývají kluzná uložení a v nich armatury a další zařízení umístěny být nemají. Počet a umístění pevných bodů a kluzných uložení je dán projektem rozvodu potrubí. Instalatér musí dodržet místa zakótovaná ve výkrese, kde mají pevné body a kluzná uložení být.

Obr. 5: Pevné a kluzné body na potrubí

Obr. 6: Správná a špatná vzdálenost upevnění potrubí

Kontrolní otázky: 1. Co je dilatace potrubí? 2. Které trubky se teplem roztahují nejvíce a které nejméně? 3. Na čem závisí roztažnost potrubí? 4. Jak se řeší dilatace předizolovaného potrubí? 5. Co jsou pevné body a co kluzná uložení?

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Tajbr, S: Vytápění pro 1. a 2. ročník učebního oboru instalatér, Praha, Sobotáles, 2003, ISBN 80-85920-96-4

Děkuji za pozornost 