ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 Pokorný Ondřej Vladislav Čadil Technologické centrum AV ČR 10. prosince 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Vstupní analýza Vilém Čekajle
Aktivní domy a inteligentní regiony
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Kulturní a kreativní obory a strukturální fondy Nosticz Palais June 26, 2013 Compiled by A. Marks, Ph.D. (Cant.)
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
VÝZVY PRO INOVAČNĚ ZALOŽENOU KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉ EKONOMIKY Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
KONCEPT INTELIGENTNÍ SPECIALIZACE A JEHO VYUŽITÍ V REGIONÁLNÍCH ROZVOJOVÝCH STRATEGIÍCH Vladislav Čadil Ondřej Pokorný Technologické centrum AV ČR 10.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
ORGANIZACE A ŘÍZENÍ NADNÁRODNÍCH SPOLEČNOSTÍ METODIKA A VÝSLEDKY VÝZKUMU Ladislav Blažek.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
ORGANIZACE A ŘÍZENÍ NADNÁRODNÍCH SPOLEČNOSTÍ METODIKA A VÝSLEDKY VÝZKUMU.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
INDEX OČEKÁVÁNÍ FIREM XI. vlna Exkluzivně pro PRÁVO Legislativní změny.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Podnikatelský záměr STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Regionální inovační strategie
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Proč potřebujeme zadání od místních autorit pro lokalizaci investic?
Transkript prezentace:

ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 Pokorný Ondřej Vladislav Čadil Technologické centrum AV ČR 10. prosince 2012

STRUKTURA PREZENTACE 2 1.Vymezení předmětu analýzy 2.Dostupnost dat 3.Předběžné výsledky 4.Další postup 10. prosince 2012

CÍL ANALÝZY 3 Identifikace a popis silných stránek regionu v oblasti výzkumných, inovačních a podnikatelských aktivit Co je hotovo?  analýza struktury podnikatelské základny v Praze  analýza výzkumných aktivit v Praze  analýza inovačních aktivit v Praze Na čem se pracuje?  analýza struktury lidských zdrojů v Praze  bibliometrická analýza Co nás ještě čeká?  posouzení očekávaného vývoje inovačního potenciálu Prahy 10. prosince 2012

DOSTUPNOST DAT 4 Dvě rozdílné části Pozice Prahy v meziregionálním srovnání Využití agregovaných dat, omezená vypovídací schopnost Podrobná struktura VaV, inovací a podnikatelských subjektů v Praze −Šetření o inovacích −Roční výkaz o VaV −Rejstřík ekonomických subjektů −Výběrová šetření pracovních sil 10. prosince 2012

REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ SYSTÉM PRAHY Pozitiva Koncentrace výzkumných kapacit Lokalizace řídících funkcí Silná pozice odvětví s vysokou přidanou hodnotou Významný sektor služeb Negativa Nízký podíl podnikatelských výdajů na VaV Silná funkční rozmělněnost a fragmentace struktury inovačních subjektů Nízká spolupráce hlavních složek inovačního systému (veřejný, výzkumný, podnikatelský sektor) Absence jasné odpovědnosti za implementaci inovační strategie Charakter a zaměření dosavadní podpory (tvrdá infrastruktura vs. tvorba absorpční kapacity) prosince 2012

POSTAVENÍ PRAHY V MEZIREGIONÁLNÍM SROVNÁNÍ Silný aglomerační efekt díky koncentraci politických, ekonomických, výzkumných a vzdělávacích institucí a nadnárodních firem 40 % všech zaměstnanců ve VaV (veřejný sektor, vyrovnaná pozice vědních oblastí) Výdaje na VaV přesáhly 23 mld. Kč (2011) (vyrovnané podíly výdajů na základní a aplikovaný výzkum a experimentální vývoj) Kladné saldo technologická platební bilance Subjekty v Praze mají nejvyšší patentovou aktivitu (přes 30 % patentů udělených v ČR, patentová aktivita VŠ) Vysoký podíl ekonomických subjektů zavádějících inovace ve službách Vysoké náklady na inovace a tržby za inovace 10. prosince 20126

METODOLOGIE ANALÝZY SPECIALIZACE Využití individuálních dat z výběrových šetření ČSÚ Omezený počet jednotek Relativně náročné na tvorbu časových řad Hlavní kritérium NACE Index specializace Index relativní konkurenceschopnosti Vývojový index odvětvové rozmanitosti Index variability prosince 2012

METODOLOGIE ANALÝZY SPECIALIZACE 1)Analýza struktury podnikatelské základny v Praze Počet ekonomických subjektů Dynamika vývoje ekonomických subjektů Počet zaměstnanců 2)Analýza výzkumných aktivit v Praze Počet subjektů provádějící VaV Výdaje na VaV Počet zaměstnanců ve VaV 3)Analýza inovačních aktivit v Praze Počet subjektů s inovační činností Výdaje na inovace Počet zaměstnanců 10. prosince 20128

ODVĚTVOVÁ SPECIALIZACE PODLE POČTU EKONOMICKÝCH SUBJEKTŮ V PRAZE 10. prosince 20129

ODVĚTVOVÁ SPECIALIZACE PODLE POČTU EKONOMICKÝCH SUBJEKTŮ V PRAZE 10. prosince

ODVĚTVOVÁ SPECIALIZACE PODLE POČTU EKONOMICKÝCH SUBJEKTŮ V PRAZE 10. prosince

ODVĚTVOVÁ SPECIALIZACE PODLE POČTU EKONOMICKÝCH SUBJEKTŮ V PRAZE 10. prosince Právní služby Knihy a noviny Zvukové záznamy Produkce a postprodukce Pojišťovnictví Pohostinství Ubytování Film Cestovní kanceláře Leasing Telekomunikace ICT Finanční služby Software Průzkum trhu Řízení rizik Poradenské služby Služby v oblasti nemovitostí Maloobchod Velkoobchod VaV

ODVĚTVOVÁ SPECIALIZACE PODLE POČTU EKONOMICKÝCH SUBJEKTŮ V PRAZE 10. prosince Právní služby Knihy a noviny Zvukové záznamy Produkce a postprodukce Pojišťovnictví Pohostinství Ubytování Film Cestovní kanceláře Leasing Telekomunikace ICT Finanční služby Software Průzkum trhu Řízení rizik Poradenské služby Služby v oblasti nemovitostí Maloobchod Velkoobchod Media Podnikatelské služby Obchod Finanční služby ICT Cestovní ruch VaV

SPECIALIZACE VÝZKUMNÝCH AKTIVIT V PRAZE 10. prosince Průzkum trhu Reklama Lékařské přístroje Veterinární činnosti Fotografické přístroje ICT Přesné měřící přístroje Software Sport a rekreace Profesní, vědecké a technické činnosti VaV Kultura a zábava Vzdělávání Finanční služby Řízení rizik Poradenské služby Služby v pojištění Výroba strojů a zařízení Velkoobchod Letectví Veřejná správa

SPECIALIZACE VÝZKUMNÝCH AKTIVIT V PRAZE 10. prosince Průzkum trhu Reklama Lékařské přístroje Veterinární činnosti Fotografické přístroje Přesné měřící přístroje Software Sport a rekreace Profesní, vědecké a technické činnosti VaV Kultura a zábava Vzdělávání Finanční služby Řízení rizik Poradenské služby Služby v pojištění Výroba strojů a zařízení Velkoobchod Letectví Veřejná správa ICT VaV a vzdělávání Jemná mechanika Finanční a podnikatelské služby Kultura Reklama

SPECIALIZACE INOVAČNÍCH AKTIVIT V PRAZE 10. prosince Administrativa a podpůrné činnosti Veřejná správa a obrana Nemovitosti Pojišťovnictví Rekreace Kultura Vědecké, profesní a technické činnosti Cestovní kanceláře Leasing Telekomunikace ICT Finanční služby Software Doprava Chemický průmysl Farmacie Výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla Přesné optické přístroje Elektrické přístroje VaV

SPECIALIZACE INOVAČNÍCH AKTIVIT V PRAZE 10. prosince Administrativa a podpůrné činnosti Veřejná správa a obrana Nemovitosti Pojišťovnictví Rekreace Kultura Vědecké, profesní a technické činnosti Cestovní kanceláře Leasing Telekomunikace ICT Finanční služby Software Doprava Chemický průmysl Farmacie Výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla Přesné optické přístroje Elektrické přístroje ICT Finanční služby Jemná mechanika VaV Farmacie Kultura a cestovní ruch

SHRNUTÍ ODVĚTVOVÉ SPECIALIZACE PRAHY Potencionálně konkurenceschopné odvětvové „klastry“ 1)ICT 2)Finanční služby 3)Jemná mechanika 4)VaV Je nutné dál hledat další vazby a další hybatele rozvoje  Odborná diskuze 10. prosince

19 Děkujeme za pozornost Vladislav Čadil Ondřej Pokorný