NAJZNÁMĚJŠÍ NAHOSEMENNÉ RASTLINY JEHLIČNATÉ STROMY A KEŘE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace JEHLIČNATÉ STROMY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
Advertisements

LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Nahosemenné rostliny VY_32_INOVACE_009 – 1. sada, Př Přírodopis
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_12_URCOVANI_JEHLICNANU Anotace:Výukový materiál v programu Power Point zaměřený na určování základních.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Rostliny semenné Semenné rostliny se rozmnožují semeny.
VYŠŠÍ ROSTLINY II. – zástupci nahosemenné rostliny-jehličnany Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
NázevVyšší rostliny – rostliny nahosemenné Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotografiemi, lze použít i jako.
Jehličnany.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY JEHLIČNATÉ STROMY
JEHLIČNATÉ STROMY INTERAKTIVNÍ TEST (HRA)
STROMY A KEŘE I. JEHLIČNATÉ STROMY
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
PŘÍRODOVĚDA.
Poznáš stromy? klikej OlaSm.
NAHOSEMENNÉ rostliny.
Nahosemenné rostliny - STROMY
Oddělení: Semenné rostliny
Jehličnany.
Jehličnany.
Jehličnany NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
jednoduchý klíč k určování jehličnany
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Nahosemenné rostliny Mgr. Jana Brázdová.
Rostliny nahosemenné Přírodopis VY_32_INOVACE_213, 11. sada, Př
Společenství lesů - jehličnaté
řád: čeledě: Pinales Pinaceae Cupressaceae Taxaceae
TŘÍDA: JEHLIČNANY JEHLICE: silný epidermis s kutikulou , pryskyřičné kanálky ŠIŠKY: a) samčí (mikrostrobily ), obsahují tyčinky (mikrosporofyly ) b) samičí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Iveta Adamová Název šablonyIII/2.
Jehličnany - poznávací znaky
SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
Jehličnany.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Iveta Adamová Název šablonyIII/2.
Les-Lesní patra.
Připravil JAN KOMÍNEK© 2016
VY_32_INOVACE_16- Smrk ztepilý Přírodověda - 4. ročník Miloslava Bucharová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,Smetanova 123C AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_115_Jehličnany TEMA: Živá.
Nahosemenné rostliny rostliny semenné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Mgr. Barbora Pustovojtová Mgr. Josef Henzl Třída: Jehličnany.
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Nahosemenné Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY rozmnožují se semeny, která nejsou ukryta v plodu
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_10_PRVOUKA
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
PRVOUKA – 2. ročník, JEHLIČNATÉ STROMY
Nahosemenné rostliny (odd. Gymnospermae) – 2. část
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
VY_32_INOVACE_11- Borovice lesní Přírodověda - 4. ročník
SPOLEČENSTVO - LES Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_14- Jedle bělokorá Přírodověda - 4. ročník
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Jednoduchý klíč k určování jehličnanů
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_10_PRVOUKA
JEHLIČNANY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): říjen 2011 Ročník: 4
Poznávačka výtrusné a nahosemenné rostliny
Rostliny semenné rozmnožují se semeny
Transkript prezentace:

NAJZNÁMĚJŠÍ NAHOSEMENNÉ RASTLINY JEHLIČNATÉ STROMY A KEŘE

Jehličnaté stromy patří k hospodářsky najvýznamnějšímí dřevinám Jehličnaté stromy patří k hospodářsky najvýznamnějšímí dřevinám. Vytváří rozsáhlé lesy v chladnejších oblastech mírného pásma.

Borovice lesní

Borovice lesní (Pinus sylvestris) Je známa jako borovice sosna. Dosahuje výšku do 40 m. Jehlice jsou dlouhé 3 – 8 cm. Kůra stromu se odlupuje. Dřevo je měkké, trvanlivé, odolné vůči vlhkosti.

Borovice černá

Borovice černá (Pinus nigra) Má tmavější jehlice, vyrůstají po Dvou ve svazečcích, jsou dlouhé do 15 cm. Jsou pevné, pichavé, na hranách drsné. Je to nenáročná a častá parková dřevina.

Borovice horská - kosodřevina

Borovice horská (Pinus mugo) Je známá jako kosodřevina. Má 1 – 4 m. Jehlice jsou tupé, šišky vejčité. Kosodřevina je světlomilná dřevina, roste ve vysokých polohách.

Smrk ztepilý

Smrk ztepilý (Picea abies) Raste do výšky 60 m. Jehlice jsou tmavozelené, dlouhé do 2 cm. Šiška je valcovitá, visí dolů. Je dlhá do 15 cm. Nenáročná dřevina. Vysazovná jako monokultura.

Jedle bělokorá

Jedle bělokorá (Abies alba) Dosahuje výšky 40 m. Jehlice jsou poměrně krátké, do 3 cm, na spodní straně se dvěma světlými pásky, vyrůstají ve dvou řadách. Šiška sedí na větvi. Jedle jsou citlivé na průmyslové zplodiny a kyslé deště.

Jalovec

Jalovec (Juniperus communis) Keř nebo strom, dorůstá do výšky 6 m. Jehlice vyrůstají po 3 v přeslenu, dlouhé do 1,2 cm, ostré, pichavé. Modročerné bobule se používají v lékařství a při výrobě destilátů.

Tis červený

Tis červený (Taxus baccata) Keř nebo strom, dosahuje Výšky do 20 cm. Jehlice majú do 4 cm, jsou nepichavé. Tis má najtvrdší dřevo, vemi pomalý růst. Celá rastlina je jedovatá, kromě červených plodů. Je chráněný.

Modřín opadavý

Modřín opadavý (Larix decidua) Je to náš jediný opadavý jehličnatý strom. Dorůstá do výšky 40 m. Jehlice jsou měkké, světlozelené, vyrůstají ve svazečcích, jsou dlouhé 4 cm. Šišky jsou vejčité. Dřevo je pevné a pružné.

Jehličnaté lesy České republiky jsou značně poškozené Jehličnaté lesy České republiky jsou značně poškozené. Příčinou je znečištěné ovzduší, kyslé deště, přemnožení nežádoucího hmyzu – zejména kůrovce.

Původní les, bez zásahu človeka je prales. Lesy využívají lidé pro svůj prospěch, těží dřevo, proto se musí starat o jeho obnovu. Porosty jehličnatých lesů tvoří najvíce borovice, smrky, jedle. Častou parkovou dřevinou je borovice černá. Najvíce je ohrožená Jedle bělokorá a modřín opadavý.

Autor: Jozef Fekula Použitá literatura: Prírodopis pre 5. ročník a obrázky ihličnatých drevín