Geomorfologický informační systém Karel Jedlička obhajoba disertační práce 23. 8. 2010 HGF, VŠB-TU v Ostravě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Vedoucí: Ing. Jan Růžička
Využití výškových dat.
Analytické nástroje GIS
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
1 Středočeské reality PRAKTICKÝ PŘÍNOS MINIS Loučeň Září 2008 Ing. arch. Vlasta Poláčková, Mgr. Josef Beneš, Ing. Jindřich Poláček.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA GEOGRAFIE
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Problematika lavin Lavinu lze definovat jako každý náhlý a rychlý sesuv sněhové hmoty na dráze delší jak 50m. Sesuvy na kratší vzdálenosti se nazývají.
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
Metadata a metainformační systémy (seminář)
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Dokumentace informačního systému
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
Souběžný návrh hardware a software (Language for Instruction Set Simulator-Oriented Model) MPO ČR, FT-TA3/128, Jazyk a vývojové prostředí pro.
Databázové modelování
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Změna datového modelu databáze Odry 2000 Autor: Kateřina Šimečková Vedoucí bakalářské práce: ing. David Vojtek.
GIS GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Nástroje pro prostorovou analýzu srážek v GIS
Navigace a mapování pomocí GPS
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Možnosti GIS při tvorbě trojrozměrných map zemětřesení Vedoucí práce: Doc.Ing.Petr Rapant CSc. Odborná konzultace: Ing. Aleš Poláček CSc. Zpracoval : Pavel.
Tvorba aplikace pro evidenci rybářských úlovků, využívající službu WWW Vedoucí diplomové práce : Ing. Kateřina Růžičková, Ph.D. Název diplomové práce:
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Případová studie Seminář 2014.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Struktura bakalářské práce
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
Mapové servery v lesnictví Připravil: Jakub Štrbík DIPLOMOVÁ PRÁCE Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA.
Urban Planner Analytický nástroj pro hodnocení potenciálu území Jaroslav Burian.
V Českých Budějovicích, únor 2017
Geografické informační systémy
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Digitální učební materiál
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Geomorfologický informační systém Karel Jedlička obhajoba disertační práce HGF, VŠB-TU v Ostravě

GmIS – osnova vystoupení Studium Metodika Vlastní přínos a jeho publikace

Východiska práce Shrnutí stavu řešené problematiky – V práci je shrnut vývoj (pro GmIS) relevantních informačních technologií, zejména: algoritmizace prostorových analýz, databázových systémů s přihlédnutím k způsobům uložení prostorových dat. – Jsou rešeršovány geomorfologické práce zabývající se: problematikou převodu geomorfologických dat z analogových systémů do digitálních, možnostmi využití GIS v geomorfologii, podrobně je rozebírána Gustavssonova koncepce geomorfologického GIS.

Východiska práce Shrnutí stavu řešené problematiky – Existují koncepce využití geoinformačních technologií pro geomorfologii. – Existují nástroje řešící konkrétní problémy, převážně na rastrové bázi (přirozené z hlediska reprezentace reliéfu v GIS). – Autorovi práce není známa implementace integrujícího prostředí, založeného na dostatečně robustní geografické, resp. geomorfologické databázi.

Východiska práce Cíl: – Hlavním cílem práce bylo vytvoření koncepce geomorfologického informačního systému a její ověření na zvoleném území, a to včetně testování funkčnosti.

Východiska práce Metody a postup zpracování: – Rešerše a studium odborné literatury z oblastí (G)IT a geomorfologie. – Doplnění geomorfologických znalostí. – Projektování informačních systémů (návrh, realizace). – Publikace výsledků.

Východiska práce Metody a postup zpracování: – Teoretická část: studium současného stavu řešené problematiky, rešerše literatury, definice základní terminologie. – Návrh systému: sběr uživatelských požadavků, Analýza uživatelských požadavků, Definice koncepce navrhovaného systému. – Realizace: prototyp systému, nasazení a testování v zájmových územích, Zpracování získaných poznatků.

Návrh GmIS Koncepce – Z geomorfologického hlediska je GmIS postaven nad konceptem elementárních forem georeliéfu. – Elementární forma je na dané rozlišovací úrovni (měřítku) geometricky homogenní plocha, která má jednotnou genezi a předpoklady pro stejný průběh současných dynamických geomorfologických procesů, přičemž je ohraničena liniemi, na kterých je její geometrická, genetická i dynamická homogenita narušena. Je tedy na dané rozlišovací úrovni přirozeně ohraničeným základním segmentem georeliéfu.

Návrh GmIS GmIS musí podporovat následující činnosti: – Vytvoření vzorové zdrojové geomorfologické databáze (GmDB) Import převzatých datových vrstev. Tvorba DMR a odvozených povrchů. Elementarizace reliéfu zájmové oblasti. – Podpora geomorfologického výzkumu Terénní mapování. Výpočet morfometrických charakteristik areálů elementárních forem. Výpočet morfometrických charakteristik hranic elementárních forem. Určení morfogenetických vlastností elementárních forem. Tvorba vyšších hierarchických úrovní (hierarchická regionalizace). Vymezení povodí a výpočet členitostí pro (polo)povodí. Tvorba geomorfologické mřížky. Vymezení bázových povrchů.

Návrh GmIS

Realizace GmIS Python

Realizace GmIS GmIS musí podporovat následující činnosti: – Vytvoření vzorové zdrojové geomorfologické databáze (GmDB) Import převzatých datových vrstev. Import převzatých datových vrstev Tvorba DMR a odvozených povrchů. Tvorba DMR a odvozených povrchů Elementarizace reliéfu zájmové oblasti Elementarizace reliéfu zájmové oblasti. Elementarizace reliéfu zájmové oblasti Elementarizace reliéfu zájmové oblasti – Podpora geomorfologického výzkumu Terénní mapování. Terénní mapování Výpočet morfometrických charakteristik areálů elementárních forem. Výpočet morfometrických charakteristik areálů elementárních forem Výpočet morfometrických charakteristik hranic elementárních forem Výpočet morfometrických charakteristik hranic elementárních forem. Výpočet morfometrických charakteristik hranic elementárních forem Výpočet morfometrických charakteristik hranic elementárních forem Určení morfogenetických vlastností elementárních forem. Určení morfogenetických vlastností elementárních forem Tvorba vyšších hierarchických úrovní (hierarchická regionalizace). Tvorba vyšších hierarchických úrovní Vymezení povodí a výpočet členitostí pro (polo)povodí. Vymezení povodí a výpočet členitostí pro (polo)povodí Tvorba geomorfologické mřížky Tvorba geomorfologické mřížky. Tvorba geomorfologické mřížky Tvorba geomorfologické mřížky Vymezení bázových povrchů. Vymezení bázových povrchů

Import převzatých vrstev do GmDB

Tvorba DMR a odvozených rastrů

Elementarizace reliéfu zájmové oblasti

Elementarizace zájmové oblasti

Podpora terénního mapování

Výpočet morfometrie areálů forem

Výpočet morfometrie hranic forem

... If pEnumLeftParentsPolygons.count > 0 Then Set pLeftPolygon = pLeftPolygonFC.GetFeature(pLeftPolygonFID) Set pLeftPolygonArea = pLeftPolygon.Shape LArea = pLeftPolygonArea.Area End If 'Calculate Sharpness If LArea <> -1 And RArea <> -1 Then Sharpness = Abs(LArea - RArea) Else Sharpness = End If... If pEnumLeftParentsPolygons.count > 0 Then Set pLeftPolygon = pLeftPolygonFC.GetFeature(pLeftPolygonFID) Set pLeftPolygonArea = pLeftPolygon.Shape LArea = pLeftPolygonArea.Area End If 'Calculate Sharpness If LArea <> -1 And RArea <> -1 Then Sharpness = Abs(LArea - RArea) Else Sharpness = End If

Určení morfogeneze forem

Tvorba vyšších hierarchických úrovní

Tvorba geomorfologické mřížky

("Shape_Length">110) AND ("CurvatureIndex" 1000)

Vymezení povodí a výpočet člentosti

Vymezení bázových povrchů

Flow Accumulation >= 250 cells (25x25 m) Vymezení bázových povrchů

3 rd order 1 st order 2 nd order 4 th order 5 th order Vymezení bázových povrchů

automatic deliminated talwegs manual delimitated talwegs Vymezení bázových povrchů

porovnávání bázových povrchů na kalibrační oblasti manuálně vymezené povrchy (SURFER 8) automaticky vymezené povrchy (Arc GIS) druhý řád Vymezení bázových povrchů

Nasazení GmIS Nasazení GmIS v zájmových územích – Okolí Prášilského jezera: Ověření koncepce. Testování funkcionality. Kompletní naplnění geomorfologické db.

Nasazení GmIS Nasazení GmIS v zájmových územích – Devínská kobyla: Vývoj a testování algoritmů pro výpočet morfometrických charakteristik (areálů i hranic).

Nasazení GmIS Nasazení GmIS v zájmových územích – Okolí Turčianské kotliny Práce s velkým objemem dat. Alternativní segmentace reliéfu na povodí. Tvorba bázových povrchů. Ověření automatizovaných výstupů z GmIS podle manuálních výsledků geomorfologa. manuálně vymezené povrchy (SURFER 8) automaticky vymezené povrchy (Arc GIS) druhý řád

Závěr Byla vytvořena koncepce GmIS, postaveného na elementárních formách reliéfu. Koncepce byla ověřena v zájmových územích. Oproti existujícím řešením nabízí realizovaný GmIS ucelenou sadu nástrojů pro digitální podporu plošného geomorfologického výzkumu založeného na segmentaci reliéfu na elementární formy nebo alternativně na povodí. Tuto sadu nástrojů integruje dohromady strukturní jádro systému – geomorfologická databáze. Realizace proběhla v technologii ESRI.

Připomínky oponentů Doc. Mgr. Hofierka, PhD. – GmIS postavený na koncepci elementárních forem má omezenou aplikovatelnost. Významnou část geomorfologického výzkumu tvoří geomorfologické procesy (morfodynamické jevy), které není možné jednoznačně vázat pouze na elementární formy reliéfu.

Připomínky oponentů Doc. Mgr. Hofierka, PhD. – Zvolená technologie: Technologické jádro GmIS může tvořit libovolný GIS, který splní definované požadavky. Otevřenost zdrojového kódu je v případě komerčního systému ArcGIS sporná.

Připomínky oponentů RNDr. Petr Kubíček, CSc. – V rešeršní části opominuta geomorfometrie (Shary, Wood, Pike, Gallant a Hutchinson). – Při analýze dosavadních GIS opomenut systém SAGA, který poskytuje řadu nadstandardních nástrojů pro analýzy georeliéfu. – Mapové výstupy prezentované v kapitole 5 jeví formální nedostatky. Zejména obrázky 5.3 a 5.4 jsou bez dalšího popisu obtížně interpretovatelné a schází širší geomorfologická diskuse k pochopení podstaty problému. – Termín „geomorfologická mřížka“ mi nepřipadá vhodný, může autor navrhnout alternativu?

Připomínky oponentů prof. RNDr. Jozef Minár, CSc. – Za podstatný koncepční cíl práce považuji identifikaci geomorfologických požadavků na GmIS. V práci definované požadavky (cíle) představují hlavně základní potřeby tradičního geomorfologického mapování. Z hlediska současné geomorfologie by měl optimální GmIS obsahovat celou řadu dalších funkcionalit. – Z hlediska realizačních cílů je třeba podotknout, že v práci jsou prezentovány jen vybrané fundamentální geomorfologické operace a analýzy

Připomínky oponentů prof. RNDr. Jozef Minár, CSc. – Kapitola: „Nasazení GmIS v zájmových územích“ je rozsahově i obsahově podhodnocená. – Užívané morfografické typy georeliéfu jsou jiné, než autor specifikuje v závorce (s. 17). – Jak autor chápe obecnou křivost (s. 28 a jinde?) – Proč diagram pro import datových vrstev obsahuje i činnost „exportuje datové vrstvy“? … alternativní scénář – Povrchy sklonů a orientací nejsou povrchy křivostí, jak vyplývá z formulace v prvním odstavci kapitoly – Specifikace případu užití pro manuální vymezení elementárních forem obsahuje alternativní scénář „vymezit hranice elementárních forem (manuálně)“. Jak se tato alternativa liší? – Proč specifikace v tab neobsahuje výpočet mohutnosti formy, která je avizovaná na s. 50? … měla tam být dopsána Základní tvorba digitálního modelu reliéfu (DMR) a z něj odvozených povrchů (reprezentovaných v GIS jako rastry) musí být zajištěna standardními analytickými nástroji zvolené technologie. Odvozenými povrchy jsou myšleny povrchy sklonů svahů a orientací sklonů svahů a povrchy dalších křivostí.

Připomínky oponentů prof. RNDr. Jozef Minár, CSc. – V tab 3.18 autor zaměňuje pojmy morfometrický a morfogenetický. – Rastrová mozaika x rastrový dataset (různá terminologie s. 73 x obr 4.2)? – Při popisu ESRI geodatabase mohl autor příklady využití hledat v potenciálních rozšířeních GmIS. – Jak souvisí geologické mapy s vymezováním povodí? – Jak je možné z mapy využití půdy získat informace o typu a hloubce půdy (s. 82)? – Z geologických map se těžko dají získat informace o geometrii a profilech zlomů (s. 83) – Pod obr je uvedená značka Documentation points, ale v obr. je uvedena Documentation Area. Obr Výřez ze struktury dokumentačních materiálů uložených v geomorfologické databázi. Dokumentační materiály jsou v geomorfologické databázi členěny na dokumentační body, linie a případně i areály (DocumentationPoints, Lines a Areas). V samostatné liniové vrstvě jsou ukládány měřené profily (ProfilesSurveyed). Zobrazeny jsou dokumentační polygony. Linie a body mají strukturu atributů stejnou s výjimkou atributů generovaných automaticky geomorfologickou databází (Shape_Area, resp. Shape_Length).