Kněz dnes znamená osobu, většinou muž, který je v daném náboženském společenství oprávněn a povolán konat pravidelné bohoslužby, zejména přinášet oběti,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

Co může být tohle? Dá se to nějak popsat? Co k tomu říct?
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Náboženská společenství Matěj Keblovský C2B
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
MENŠINY V ČR Okomentuj obrázky: O jaké skupiny lidí se jedná?
Jaký smysl má takové setkání? - upevnit vztah s Bohem - nalézt inspiraci pro další dynamiku tohoto vztahu - týdenní program je zaměřen na rozvoj osobnosti.
Diversita lidské populace II
Obyvatelstvo a sídlo.
Světová náboženství.
Náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Zvířata a náboženství.
Náboženská mapa současného světa
KULTURA Jitka Nešněrová.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY _12_INOVACE_D.6.19 KELTOVÉ – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 14. října Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Sociální patologie SCPT SCPA
Doba železná Petr Machala.
Rasy Národy Jazyky Náboženství
Starověká Indie.
OBYVATELSTVO ASIE.
Ondřej Beran 8.J, jeden z nejzákladnějších výchozích pramenů demografické analýzy v demografii.
RISK Náboženství.
Společenské a hospodářské prostředí
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
Čínská kultura.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Náboženská mapa současného světa
Rozšíření náboženství ve světě
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Indie – Hinduismus a kastovní systém
Téma: Světová náboženství
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Mezináboženské vztahy. Vztahy mezi vztahy?  Náboženství je vztah k transcendentní skutečnosti.  Co jsou tedy vztahy mezi náboženstvími? Vztahy vztahů?
Duchovní je obecné označení osoby, která je prostředníkem mezi věřícími a Bohem (což ovšem neznamená, že kontakt s Bohem nemohou věřící navázat přímo,
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Opakování - náboženství
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
Příprava k přijetí svátosti biřmování
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
usazování hebrejsko – židovských
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
KŘESŤANSTVÍ a jeho rozšíření po středověké Evropě.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_KULTURNI_DEDICTVI_06 Název školyStřední škola služeb,
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
KULTURA Barbořáková Šárka, Pěkníková Noemi. KULTURA (LAT. CULTURA, „CO JE TŘEBA PĚSTOVAT“)  V užším slova smyslu: soubor vybraných a tvůrčích lidských.
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Nejlidnatější světadíl
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Buddhismus Michaela Hrušková.
Náboženství a fanatismus
Náboženská mapa současného světa
Lidská práva.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Kněz dnes znamená osobu, většinou muž, který je v daném náboženském společenství oprávněn a povolán konat pravidelné bohoslužby, zejména přinášet oběti, v křesťanských církvích sloužit svátosti. Ve většině náboženství je kněžství celoživotní povolání, které vyžaduje nějakou přípravu, zvláštní pověření a svěcení a často i odlišný způsob života. Kněžská funkce se vyskytovala už v dávných civilizacích, bývala vázána k určitému chrámu a byla často rodová, čímž se liší od například proroka, věštce nebo šamana. KNĚZ

OBRÁZKY

Hlavní světová náboženství a duchovní tradice lze klasifikovat do několika velkých skupin či světových náboženství. Podle analýzy z roku 2005 vyznává křesťanství 33 % světové populace, islám 20 %, hinduismus 13 %, čínská národní náboženství 6,3 % a buddhismus 5,9 %. Ateisté a lidé bez náboženství tvoří asi 14 % populace světa, domorodá kmenová náboženství vyznává 4 % lidstva.0 NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ

Tzv. přírodní nebo lépe kmenové náboženství je ve skutečnosti samozřejmý a nezpochybnitelný, nerozlišený celek zvyklostí a tradic daného společenství, který tvoří jeho identitu a odlišuje je od ostatních. Teprve v daleko složitějších společnostech se z tohoto celku vydělují jednotlivé složky kultury: hudba a tanec, vyprávění, umění, divadlo, právo, literatura a další. Kmenové náboženství je kolektivní a člověk se do něj rodí, děje se ve společných slavnostech a nemá žádné výslovné učení. Charakterizuje zejména společnosti lovecké a předává se socializací. KMENOVÁ NÁBOŽENSTVÍ

Autor: Sargis Kočaryan Čerpáno z: Wikipedia, google obrázky Děkuji za pozornost. KONEC