Virová hepatitída typu E

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Globální problémy lidstva
Advertisements

Celiakie Zuzana Chaloupková.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
VIRY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777
Hepatitida E – narůstající hrozba
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Virová hepatitida typu A
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Hepatitida C Jiří Smetánka.
Alimentární intoxikace
Český název-Toxoplasmoza
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Alimentární onemocnění
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
VIRY.
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Listerióza a nutriční toxikologie
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_628_VADY A ONEMOCNĚNÍ TRÁVICÍ SOUSTAVY Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Petr Němec a Jan Novotný
Alimentární onemocnění
Taxonomie Picornavirů
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_14.
Hepatitis B Kristýna Beránková, 2.A
Aids.
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Virové hepatitidy A RNA virusPicornaviridae /Heparnavirus B DNA virusHeparnaviridae/Hepadnavirus C RNA virusFlaviviridae/Flavivirus D RNA virus HBV dependentní/Deltavirus?
Haemophilus influenzae typu b
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
TRACHOM.
Virus HIV Retrovirus RNA virus Velikost nm
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Hepatitis A Olga Bürgerová.
Syndrom získaného imunodeficitu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Virové hepatitidy MUDr..Jiří Kubát. Virové hepatitidy - definice Difusní zánětlivě -nekrotizující onemocnění jater. Vyvoláno primárně hepatotropními viry,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
ANGÍNA.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Virové hepatitidy Luděk Rožnovský Klinika infekčního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Laboratorní diagnostika virových hepatitid
CHŘIPKA.
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Akutní a chronické hepatitidy
Glomerulonefritis.
Alimentární intoxikace
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Virová hepatitída typu E Martin Janečka 2.A

Co je to hepatitída? Název hepatitída je společný termín pro zánět jaterní tkáně. Virová hepatitída může být vyvolána různými viry, např. virem hepatitidy typu A (HAV), typu B (HBV), typu C (HCV) a typu E (HEV). Pro postižení jater je charakteristický vznik ikteru, proto ke stanovení správné diagnózy je třeba vyšetřit krev pacienta Žluté zabarvení sklér

Historie hepatitídy typu E Virová hepatitída typu E (VH-E) byla rozpoznána jako onemocnění lidí až roku 1980. Předpokládá se, že přirozeným hostitelem HEV je člověk, ale protilátky anti-HEV nebo proti blízce příbuzným virům byly zjištěny také u primátů a některých jiných zvířat.

Jak se HEV přenáší ? VH-E se šíří alimentární cestou, o čemž svědčí velké epidemie po konzumaci kontaminované vody nebo potravin. Fekáliemi kontaminovaná pitná voda způsobila rozsáhlé epidemie, kdežto požívání syrových, nebo tepelně nedostatečně opracovaných korýšů v endemických oblastech vyvolává sporadická onemocnění. Mezilidský přenos HEV se považuje za ojedinělý. Nejsou důkazy pro přenos při pohlavním styku, ani transfusemi.

Kde je VH-E zdravotním problémem ? Epidemie VH-E byly hlášeny z Centrální a Jihovýchodní Asie, Severní a Západní Afriky,také z Mexika, zejména tam, kde je běžná fekální kontaminace pitné vody.

Klinický obraz nemoci Žluté zabarvení sklér Inkubační doba je 3 – 8 týdnů. Doba nakažlivosti infikované osoby není známa. K typickým projevům hepatitíd patří ikterus (žluté zabarvení kůže a sklér, tmavá moč a světlá stolice), nechutenství, zvětšení a citlivost jater na pohmat, bolest a pocit napětí v břiše, nevolnost, zvracení a horečka. Průběh nemoci může být lehký až velmi těžký.

Diagnostika Případy VH-E nelze klinicky odlišit od jiných typů akutních virových hepatitíd. Diagnostika VH-E spočívá ve vyšetření krve, při němž se najdou zvýšené hladiny protilátek specifických pro tento typ hepatitídy.

Vakcíny V současnosti žádný výrobce nenabízí vakcínu proti VH-E. Na její přípravě se však pracuje.

Prevence Téměř vždy dochází k nakažení HEV fekálně- orální cestou. Nejdůležitější formou prevence je dodržování osobní hygieny, dobré zásobování zdravotně nezávadnou vodou a bezpečná likvidace fekálií. Doporučuje se nepít vodu a nepoužívat led z nezajištěných zdrojů, jíst syrové korýše a nekonzumovat ovoce či zeleninu bez oloupání či bez úpravy vlastními rukama.

Terapie Protože VH-E je virové onemocnění nemají antibiotika při její léčbě žádný význam. Není známa žádná terapie, která by zmírnila akutní onemocnění, proto prevence je nejúčinnější ochranou před VH-E.

Fulminantní-rychlý,bleskový, Cirhóza-svraštění a zatvrdnutí orgánu při tvorbě nového vaziva, např. c. jater

Virová hepatitída typu e Kapsidový protein Kontinuální kapsid

Citace Www.zuova.cz [online]. 2004 [cit. 2011- 01-16]. Www.zuova.cz. Dostupné z WWW: <www.zuova.cz>. Www.wikipedia.org [online]. 2002 [cit. 2011-01-16]. Www.wikipedia.org. Dostupné z WWW: <www.wikipedia.org>. Www.virology.wisc.edu [online]. 1993 [cit. 2011-01-16]. Www.virology.wisc.edu. Dostupné z WWW: <www.virology.wisc.edu>.