Jaderný reaktor Jedná se o tlakovou nádobu ve které probíhá řízená štěpná reakce. Nejběžnější je tlakovodní reaktor označovaný PWR. Palivem je UO2 obohacený.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Princip a popis jaderných reaktoru
Advertisements

Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Jaderná energetika.
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Digitální učební materiál
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
Vytvořil: Stanovský Michal, 9. A Zdroj: Wikipedie
Jaderná energie.
Atomové elektrárny.
Jaderná energie.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Elektrárny.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderná energie.
Jaderné reakce.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST 2011
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Jaderná energie Jaderné zbraně.
Atomová elektrárna.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Štěpení atomu a řetězová reakce
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Fy – kvarta Yveta Ančincová
Jaderné Elektrárny.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Fy – kvarta Yveta Ančincová
Typy jaderných reakcí.
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Simulace provozu JE s reaktorem VVER 1000 Normální provoz i havarijní stavy Zpracovali: M. Kuna, P. Baxant, J. Fumfera.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Neseďte u toho komplu tolik !
Jak se trvale získává jaderná energie
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderná elektrárna.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák používá znalosti z chemie. Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny,
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Fyzika Tematická.
Jaderná ELEKTRÁRNA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výbuch jadrovej elektrárne Fukušima
Transkript prezentace:

Jaderný reaktor Jedná se o tlakovou nádobu ve které probíhá řízená štěpná reakce. Nejběžnější je tlakovodní reaktor označovaný PWR. Palivem je UO2 obohacený izotopem uranu 235 ve formě tyčí. Reakce je řízena regulačními tyčemi s obsahem bóru, které pohlcují volné neutrony. V případě havárie do reaktoru samovolně zapadnou havarijní tyče, které pohltí veškeré neutrony a zastaví reakci. Voda v reaktoru má dvojí funkci: 1) chladivo - odvádí teplo z reaktoru (300°C) 2) moderátor – moderuje (zpomaluje) neutrony potřebné k štěpení jader Využití: jaderné elektrárny, jaderné ponorky a lodě, výzkumné reaktory, odsolování mořské vody.

Jaderná elektrárna Jaderná elektrárna se skládá ze tří základních částí. Primární okruh – odvádí horkou vodu (300°C) z reaktoru do parogenerátoru, kde odevzdá teplo a vrací se do reaktoru. Tato část obsahuje radioaktivní látky, proto je uzavřena v bezpečnostní schránce – kontejnment. Sekundární okruh – v parogenerátoru se vyvíjí pára a vysokým tlakem roztáčí turbínu a sní i generátor el. proudu. Pomocí elmag. indukce vzniká v generátoru el. proud. Ochlazená pára z turbíny ke zkapalněna a vedena zpět do parogenerátoru. Chladící okruh – ochlazuje kondenzátor. Ohřátá voda je rozstřikována v chladících věžích a vedena zpět do kondenzátoru. Odpařená voda je doplněna z jiného zdroje.

Likvidace jaderného odpadu Radioaktivní odpad vzniká v mnoha odvětvích lidské činnosti (energetika, medicína, průmysl, zemědělství, výzkum, …) Dělí se na: a) nízkoaktivní – oplachové vody, oděvy a nářadí, které přišlo do styku s radioizotopy. Ukládá se v plechových sudech v povrchových nebo podpovrchových úložištích na desítky let. b) středněaktivní – vzniká ve zdravotnictví a výzkumu. Lisuje se do nerezových sudů a ukládá se v podpovrchových nebo hlubinných úložištích na stovky let. c) vysoceaktivní – jedná se hlavně o vyhořelé jaderné palivo. 5 -10 let se chladí v bazénu u reaktoru, následně se 50 let dochlazuje ve speciálních kontejnerech. Poté se ukládá na tisíce let v hlubinných úložištích. Další možností likvidace je přepracování na nové palivo nebo využití jako zdroj energie v nových technologiích.

Detekce jaderného záření Jaderné (radioaktivní, ionizační) záření není v malých dávkách nebezpečné, ale vyšší dávky mohou způsobit nádory, genové mutace, popáleniny až nemoc z ozáření a smrt. Záření můžeme zjistit a změřit několika způsoby: 1) Dozimetry – fungují na principu změny látky po ozáření. - digitální – polovodičové - fotografické – měří se expozice fotografické emulze, použití jako osobní dozimetry u pracovníků jad. elektráren a rentgenů. 2) Geiger – Müllerův počítač – záření zionizuje vzduch mezi dvěma elektrodama a vznikne měřitelný výboj, použití v terénním měření. 3) Mlžná (Wilsonova) komora – přesycené podchlazené alkoholové páry kondenzují na iontech vzniklých po průchodu radioaktivního záření a vytváří mlžnou stopu. Podle ní lze určit typ a intenzitu záření. Použití v laboratoři.

Atomová bomba Atomová bomba byla zkonstruována během 2. sv. války (projekt Manhattan) v USA, poprvé použita v Hirošimě (srpen 1945). Funguje na principu neřízené štěpné reakce, která nastane, když jsou dvě podkritická množství uranu 235 nebo plutonia 239 vržena klasickou výbušninou proti sobě. Ve vzniklém nadkritickém množství se během okamžiku uvolní obrovské množství energie – výbuch. Ničivé účinky: tlaková vlna tepelné záření radioaktivní záření dlouhodobá radioaktivita elektromagnetický impuls Atomové bomby byly bojově použity pouze v roce 1945 (Hirošima, Nagasaki), v době tzv. studené války (1947-1991) sloužily k psychologickému zastrašování.

Vodíková bomba Vodíková bomba byla zkonstruována v 50. tých letech 20. století. Nebyla nikdy použita vojensky. Funguje na principu neřízené slučovací reakce, která je nastartována výbuchem malé atomové bomby uvnitř. Vysoká teplota a tlak zahájí neřízenou slučovací reakci mezi izotopy deuteria a tritia– výbuch. Vodíková bomba má mnohonásobně větší účinky než atomová, ale protože obsahuje méně radioaktivních izotopů, nezamoří zasažené území tak velkou radioaktivitou. Síla jaderných zbraní se určuje v kilotunách až megatunách trinitrotoluenu (TNT). První atomová bomba (Hirošima) měla sílu 14 kt TNT, největší vodíková bomba (Car) 50 Mt TNT. Množství jaderných zbraní největších mocností (USA, Rusko) je omezováno smlouvami START I, II a III (Praha 2010).