Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Modernizace výuky odborných předmětů
Advertisements

Kategorizace, zvláštní povodně
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Objektivní faktory.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Voda Zpracoval: Petr Jabůrek 8.C. Hydrosféra -voda  Voda je základní stavební jednotka všeho živého a proto bychom ji měli chránit.  Voda může být pro.
HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY.
Mimoprodukční funkce lesa
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Vliv dopravy na životní prostředí
Problémy tropických oblastí
Kyselé deště SO3+H2O = H2SO4 ZKOUŠKA. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Přírodní katastrofy.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Protipovodňová opatření
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
Půda – složka životního prostředí
PŘÍRODNÍ KATASTROFY.
Mimořádné události – co dělat!
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍ
Vodní nádrže.
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Identifikátor materiálu: EU
Zatopená území Jan Langhans.
Říční inženýrství 141RIN (3+0) zk pondělí 10,00 -13,00 v B880
Lesy – přírodní bohatství Země
PRROBLÉMY V AFRICE.
Krajina a životní prostředí
Volně žijící živočichové
Ptáci břehů a tekoucích vod.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Česká asociace životního prostředí Autor obrázku: Michal Bártík.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Zuzana Šperglová,3. ročník GITU
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Fluviální geomorfologie Zdeněk Máčka
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Migrace živočichů (s důrazem na faunu Libereckého kraje) Prezentace „ Film a Škola – O zvířatech a lidech očima obyvatel Libereckého kraje „ je podporován.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.
P O V O D N Ě a O B C E Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů.
Meandr je zákrut řeky způsobený boční erozí – vymíláním břehů na jedné straně a usazováním na straně druhé. Mrtvé ramena vznikají v důsledku změn průběhu.
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Výchova k občanství – 7. ročník Důležité životní doklady.
Základní pravidla chování
Česká asociace životního prostředí
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
ZEMĚPIS - 6. ročník Povodně
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
Realizace logistiky při povodních ve vybraném okrese
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Revitalizace vodních toků
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ X
Evakuace obyvatel Autor: Bc. Balonová Soňa.
Hydrosféra – vodní obal země.
VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“

Povodně a jejich vliv na prostředí

Jak ?! Povodněmi, jsou české země sužované každý rok, v ČR jsou povodně způsobené velkým úhrnem srážek Ovšem v tropických a subtropických oblastech jsou povodně způsobeny: tropickými dešti, vlnami tsunami (Japonsko v posledních týdnech).

Kdy bylo významně až moc vody Někdy "long time ago" viz Bible...přežili pouze dva lidé a zvířata Skoro úplně stejný přiběh jako v Bibli se nachází i v Řecké mytologii u nás září 2002-nejničivější povodně.

Protipovodňová opatření Protipovodňová ochrana nebo též protipovodňová opatření slouží k úplné eliminaci povodní nebo alespoň k minimalizaci povodňových škod. Obecně lze uvést, že jejich smyslem je vodu za vysokých vodních stavů nechat rozlít mimo lidská sídla, a naopak v oblasti zástavby vodu z území co nejrychleji odvést. Nejčastějšími opatřeními jsou technická, přestože je snaha o zvětšení podílu přírodních opatření (nic řek apod.). Mezi technická opatření lze zařadit např. stavbu vodních nádrží, protipovodňových hrází, suchých a polosuchých polderů. V oblasti zástavby je též nezbytné regulovat, zpevnit a pravidelně čistit koryto toku.

Evakuační zavazadlo Je to v podstatě cestovní se kterým byste měli vydržet mimo domov 3 dny Mělo by být lehké a mělo by být podepsané Nachází se zde: oblečení, boty, rádio na baterky, baterky, svítilna, vysoce kalorické a přitom skladné potraviny (např. čokoláda, sušenky), trvanlivé zakladní potraviny.VODA!!!, Kondom

Regulace vodního toku Při regulaci vodního toku se staví jezy, odvodňuje okolí toku a tok se narovnává do vybetonovaných koryt. Všechny tyto faktory působí negativně na životní prostředí. a to především na živočichy,kteří žijí ve vodních tocích, tedy hlavně ryby. Ryby totiž nedokáží vyjít z vody ven a jez obejít. ovšem největší vliv má regulace na prostředí. to je kolem toku dehydrované a bez života, voda je špinavá, protože v přírodních tocích funguje samočištění(přes kameny a půdu).

TAJNÉ HESLO Až budete dotázáni na heslo řekněte: "diluvium"