Historie Starověkého Řecka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zápas o turecké dědictví
Advertisements

Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
AMERIKA POVRCH.
Itálie.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
SLOVINSKO.
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Vznik státních útvarů I.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Tereza Kupcová 6.A 2o1o Zš Ilji Hurníka
Vývoj politické mapy světa
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
Řecko Hlavní město: Atény Rozloha: km² (z toho 0,86% vodní plochy) Nejvyšší bod: Olymp (2 917.
Peloponéský spolek Kateřina Novotná 1.A.
1.Světová válka.
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
Evropa na počátku novověku
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Starověké Řecko I. počátky.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
Formování bloků a Balkánské války
První světová válka Cesta k válce.
Evropské regiony- Jižní Evropa - Řecko
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Oblast: Jižní Evropa Řecko
 Rozloha km 2 (o něco menší než Jihočeský kraj)  počet obyvatel  hl. m. Nicosia (Lefkosia)  republika  vznik v roce 1960  spory.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Starověké Řecko I. počátky.
Punské války Opakování dosavadního vývoje starověkého Říma:
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Západní Evropa v 16. století
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
STÁTY A MĚSTA JIŽNÍ EVROPY
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Evropa – poloha na Zemi Hranice Evropy, poloostrovy, ostrovy
Anna Hradecká, Kačka Vránová
VY_32_INOVACE_2D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Turecko Eliška Novotná.
Evropská „národní obrození“
Geografické údaje Řecka
Kolébka civilizací a náboženství
BLÍZKÝ VÝCHOD.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Řecko Helénská republika.
Na Balkánském poloostrově
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
STÁTY V ÚPADKU TURECKO A POLSKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3620_ Státy _v_ úpadku_Turecko_a_Polsko.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
ŘECKÉ DĚJINY.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
Velká Británie.
Thajsko Zš Plaňany 1 1.
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
Vytvořil: Jakub Řezníček
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Starověký řím 6. ročník NG.
Peloponéský spolek Josef Hanzl 6.B.
Starověké Řecko I. počátky.
ŠABLONA III/2 KONEC KOLONIÁLNÍCH ŘÍŠÍ Mgr. Lucie Opltová – 1
Evropa – poloha, rozloha, členitost
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Státy - Jihozápadní Asie.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Základní škola Čelákovice
Italská a srbská fronta
Transkript prezentace:

Historie Starověkého Řecka 1. část : Vznik Starověkého Řecka

Vznik Starověkého Řecka Starověké Řecko vzniklo u Egejského moře Dá se říci, že bylo jedním z hlavních míst vzestupu první civilizace v celé Evropě Řecká kultura dosáhla značného věhlasu Vztahuje se také na ostatní oblasti starověké řecké kultury v oblasti Středozemního moře: egejské ostrovy, Kypr, pobřeží Malé Asie, Sicílie a jižní Itálie.

Archaická doba Archaická doba následovala po skončení temného období někdy na přelomu 8. a 9. století př. n. l. V mnoha směrech položila základy pozdějšího klasického Řecka. Za události, symbolizující počátek této epochy, je pokládáno konání prvních olympijských her v roce 776 př. n. l.

2. část : Nadvláda Turků Zatímco Osmané dokončovali dobytí pevninské části Řecka, odehrály se dvě migrace Řeků. První stěhovaní zahrnovalo přesunutí řecké inteligence do západní Evropy, ze strachu před Turky.

Druhé stěhování Řeků bylo opuštění plání řeckého poloostrova a usazení se v horách. Osmané nebyli schopni v horách navázat stálou vojenskou a administrativní přítomnost. Tak si mnoho horských klanů na poloostrově udržovaly nezávislost. Koncem 16. století až do 17. století se Řekové začali stěhovat zpět na plániny a do měst.

Osmanská říše Osmanská říše (též Otomanská říše) byla jedna z největších a nejmocnějších říší v prostoru při Středozemním moři. Říše existovala v letech 1299 až 1922 a během této doby zahrnovala oblasti Malé Asie, Balkánu, Černomoří, Blízkého a Středního východu a severní Afriky.

3. Část : Obnovení Řecka Řecké království získalo nezávislost na Osmanské říši v roce 1829. Během druhé poloviny 19. století a první poloviny 20. století Řecko postupně připojovalo sousední ostrovy s řecky mluvícím obyvatelstvem. V roce 1981 se Řecko stalo členem evropských společenství.

V letech 1941-44 bylo Řecko obsazeno Německem, k osvobození došlo za pomoci spojeneckých armád, hlavně Velké Británie. Po porážce komunisty organizovaného povstání v roce 1949 se Řecko orientovalo na západní demokracie a v roce 1952 se stalo členem NATO (ovšem společně s dosud nepřátelským Tureckem), o dva roky později jedním ze zakládajících členů Evropské organizace pro jaderný výzkum.

V letech 1967–1974 bylo Řecko vojenskou diktaturou (viz Řečtí plukovníci), ve které bylo mnoho politických svobod omezeno a řecký král byl donucen opustit zemi. Demokratické volby v roce 1974 spolu s referendem ukončily období vojenské diktatury a zrušily monarchii. V první světové válce Řecko hodně získalo, hlavně sever - dnešní Makedonské provincie.

Vypracovali Jakub Novák Andreas Schulze Lukáš Démal Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavní_strana