Evropa – charakteristika povrchu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa: přírodní podmínky
Advertisements

Evropa-jeden ze světadílů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Evropa Rozdělení kontinentu.
Evropská nej….
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Přírodní podmínky v Evropě
Přírodní podmínky v Evropě POLOHA
EVROPA VODSTVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Evropa povrch a vodstvo
EU peníze školám VY_32_INOVACE_Z_MACV_11
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
EVROPA RELIÉF A PODNEBÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Povrch Evropy Rozmanitý povrch = výsledek geologického vývoje
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_833_5TR_VL Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Evropa – jeden ze světadílů
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 8. ročník
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Evropa Povrch.
Evropa Členitost, Povrch Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Evropa: vodstvo VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.40 Mgr. Kosík Lukáš
VY_32_INOVACE_06_Evropa Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
poloha, rozloha, členitost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Povrch Evropy.
Eurasie Největší kontinent Hranice 2 světadíly Ural Emba Kaspik Kavkaz
VY_52_INOVACE_03/2/26_ZEMĚPIS
Povrch Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_452, 23. sada, Z3
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
E V R O P A EU - OP VK - III/2 ICT DUM 1 Vypracovala Ludmila Kebzová.
- poloha - rozloha - reliéf
VY_52_INOVACE_03/2/24_ZEMĚPIS
EVROPA.
Evropa – Pojmy jižní Evropy
Evropa VODSTVO.
NEJVYŠŠÍ VRCHOL EVROPY
EVROPA Povrch.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa-Poloha a členitost Evropy Název sady: Zeměpis 7. ročník.
Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ na.
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
EVROPA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_01_Evropa Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š04_s01_02.
EVROPA Německo Velká Británie Švédsko Česká republika Francie Itálie.
Evropa - povrch VY_32_INOVACE_12_ZEMĚPIS_Evropa – povrch
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Evropa – Povrch AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_06_Z8_Skála TÉMA: Evropa - test
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Evropa – poloha, rozloha, členitost
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Severní Západní 8. a Jižní Střední Jihovýchodní Východní
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_VLASTIVĚDA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Evropa – charakteristika povrchu druhý nejmenší světadíl mající rozlohu asi 10 180 000 km² (asi 7 % zemského povrchu), který je však zároveň druhý nejhustěji zalidněný (asi 72 obyvatel/km²

Povrch Evropa má pestrý reliéf. Průměrná nadmořská výška činí 290 m n.m. (nejméně ze všech světadílů). Většinu území zaujímají nížiny (60 %). Rozložení nížin a vysočin plyne z geologické stavby a geomorfologického vývoje. Nejstarší část Evropy je Východoevropská nížinná s Východoevropskou rovinou. Zde leží i nejnižší místo Evropy v proláklině Kaspické nížiny (−28 m). Na východě je Východoevropská rovina lemována protáhlým pohořím Ural (1894 m) o délce 2500 km. Skandinávské pohoří (2469 m) je kaledonského stáří. Ledovce zde vyhloubily typické fjordy. Ledovec poznamenal i Severoněmeckou a Středopolské nížiny. Hercynským vrásněním vytvořilo Středoněmeckou vysočinu, Český masív (1602 m) a Francouzské středohoří (1886 m). Během třetihorního alpínského vrásnění došlo k vytvoření Alp (Mt. Blanc, 4807 m) a dalších evropských pohoří (Karpaty (2655 m), Dinárské hory (2751 m), Pyreneje (3404 m) a Apeniny (2914 m)). V jižní Evropě se setkáváme i s vulkanismem a zemětřesením. Na Sicílii se tyčí i nejvyšší činná sopka Evropy Etna (3340 m). Dalšími vulkány jsou Stromboli,Monte Epomeo a Vesuv.

Evropa je světadíl velkých kontrastů Evropa je světadíl velkých kontrastů. Vedle horkého pobřeží Středomoří je zde i chladný sever. V populaci jsou velké rozdíly s rozdílnými jazykově-kulturními kořeny. Existují i další fyzicko-geografické a socioekonomické rozdíly. Rozdíly byly ale i impulsem pro rychlý kulturně-hospodářský rozvoj. Evropa má velmi členité pobřeží o délce 37.900 km. Je nejčlenitější ze všech světadílů. Třetinu rozlohy zaujímají ostrovy (750.000 km2) a poloostrovy (2.500.000 km2). Vzdálenost jakéhokoliv místa od moře nepřesahuje 600 km. Největší poloostrovy jsou: Skandinávský (774.000 km²), Pyrenejský (581.400 km²) a Balkánský (496.700 km²) s Peloponésem. Další významné poloostrovy jsou: Finský, Kanin, Kola, Jutsko, Bretaň, Apeninský, Istrie a Krym. Největší ostrovy jsou: Velká Británie (216.325 km²), Island (102.820 km²) a Irsko (83.849 km²). Další pozoruhodné ostrovy Evropy jsou: Severní a Jižní ostrov Nové země, Vestspitzbergen a Nordaustlandet na Špicberkách, Sicílie, Sardinie, Korsika, Kréta, Sjaelland a Mallorca.

Do sešitu zapište následující pojmy a na mapě Evropy je najděte Gibraltarský průliv Kanárské ostrovy ostrov Tenerife Pico de Teide Madeira Britské ostrovy Irsko Faerské ostrovy La Manche Severní moře Biskajský záliv Botnický záliv Finský záliv Jutský poloostrov Norské moře Island Atlantský oceán Severní ledový oceán Skandinávský poloostrov Lofoty Vesterály Poloostrov Kola Barentsovo moře Bílé moře Středozemní moře Ligurské moře Tyrhénské moře Jónské moře Jaderské moře Egejské moře Marmarské moře Azovské moře Černé moře Kerčský průliv Poloostrov Krym Baleáry – Mallorca, Menorca, Ibiza Sardinie Korsika Sicílie

Zakreslete do mapy předchozí pojmy

Do sešitu zapište následující pojmy a na mapě Evropy je najděte Apeninský poloostrov Pyrenejský poloostrov Balkánský poloostrov Peloponés Kréta Kypr Jónské, Dalmatské, Sporady, Kyklady o. Apeniny Pyreneje Alpy Francouzská nížina Bretaňský poloostrov Severoněmecká nížina Francouzské středohoří Kantaberské pohoří Středopolské nížiny Baltská nížina Pinské bažiny Východoevropská rovina poloostrov Kanin Oněžské jezero Ladožské jezero Finská jezerní plošina Kavkaz Skandinávské pohoří Ural Kaspická nížina Kaspické moře Kara Bogaz Gol Dněperská nížina Karpaty Velká uherská nížina Česká vysočina Pádská nížina Hranice Evropy Rumunská nížina Mt. Blanc

Zakreslete do mapy předchozí pojmy

Evropa je světadíl velkých kontrastů Obrazová část

Středozemní moře

'Norway in a Nutshell' - Sognefjord, Norway

Elbrus nejvyšší hora Evropy ?

Mont Blanc (italsky Monte Bianco, v překladu bílá hora) je nejvyšší hora Alp a států EU, vypínající se v Montblanském masivu na francouzsko-italském pomezí do výšky 4 810 m n. m.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Europe_topography_map_en.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropa http://www.youreuropemap.com/blank_europe_map.gif http://v6.cache1.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/25104047.jpg?redirect_counter=1 http://static.panoramio.com/photos/original/1007194.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Elbrus_2008.jpg http://nd02.jxs.cz/589/834/5dd4c7145a_57116086_o2.jpg