Učitelé jako architekti vzdělávání – nové metody a formy ve vzdělávání Mgr. Zdeněk Slejška, Výzkumný ústav pedagogický v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Videotrénink interakcí
Vzdělávání zaměstnanců v Centru pro podporu zaměstnanců
Co s trhem SBS aneb trh SBS je trh jako každý jiný
V POLYCENTRICKÉ STŘEDNÍ EVROPĚ
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ I. přednáška
Inovace, inovační projekty a úloha klastrů (obecný náhled) Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
NAŠE DOSAVADNÍ ZKUŠENOSTI S PŘEDMĚTEM NOVÉ METODY VZDĚLÁVÁNÍ.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Autor:Mgr. Jana Šlancarová Zpracováno: Ročník (obor)3., K/81 – Gymnázium K/41 – Gymnázium Tematická oblast Multikulturní výchova.
Moderní trendy v problematice testování M. Komenda, Č. Štuka, M. Vejražka, P. Martinková, J. Trnka.
Hana Landová Univerzita Karlova v Praze, ÚISK Zdeňka Civínová
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Ing. Iva Dudková  Fakulta chemické technologie  Fakulta technologie ochrany prostředí  Fakulta potravinářské a biochemické technologie.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Zdarma pro Vás aneb nabídka MFF UK, ČEZu a Eduforu školám
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_130_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Projekt „Modernizace vzdělávání – šance lepšího pracovního.
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř ČMeS, Praha
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Podpora počátečního a dalšího vzdělávání prostřednictvím ESF.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Didaktický proces Androdidaktika.
Praxe očima studentů Petr Liška. Podklady ProtokolyBiCheFyInfMaZDG Jaro Podzim Jaro Podzim Jaro.
ROZVOJEM OSOBNOSTNÍCH A PROFESNÍCH KOMPETENCÍ UČITELŮ MŠ A ZŠ K VYŠŠÍ KVALITĚ VZDĚLÁVÁNÍ (CZ.1.07/1.3.00/ ) LUCIE CHALOUPKOVÁ PEDAGOGICKÁ FAKULTA.
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Potenciální zisky z aplikace workplace learning v rozvoji pracovníků Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka Brno.
1 Proč potřebujeme systém managementu ? Cesta k dosažení harmonického a úspěšného života. Modul 1 Ing. Miroslav Weber.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Projekt Podpora práce učitelů - PPUČ
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Plánování prvních kroků
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Skryté světy učení na pracovišti
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Intenzivní podpora škol
Transkript prezentace:

Učitelé jako architekti vzdělávání – nové metody a formy ve vzdělávání Mgr. Zdeněk Slejška, Výzkumný ústav pedagogický v Praze

Téma: Učící se společnost  Společnost, která se rychle učí a využívá znalostí k tomu, aby se stala efektivnější.  Hybnou silou učení je nejen zlepšení krátkodobé a dlouhodobé výkonnosti, ale také touha učit se a nebát se dělat chyby.  Učící se společnost je vysoce inovativní a flexibilní. Nehledá výmluvy a omluvy, hledá řešení a její kultura je pozitivní, dynamická a orientovaná na budoucnost.

Příklady forem/metod vzdělávání  peer vzdělávání – např. oborové semináře  písemné sdílení zkušeností - příklady dobré praxe, příspěvkypříklady dobré praxepříspěvky  obrazové sdílení zkušeností – metodické filmymetodické filmy  mentoring  koučink  virtuální hospitace

Téma: Informační společnost  Od nepaměti je vlastní zkušenost považována za nejlepšího učitele. Dnes je ale nemyslitelné, aby každý vyzkoušel všechno. Něco musíme přenechat jiným lidem. Ti se pak pro nás mohou stát zdrojem poznání. »Karen Stephenson, konzultantka v oboru sociálních sítí 21.st.  Využití fenoménu Web 2.0 k proměně Školy ocument= _10_when_tim_bernerslee_actually_gave_us_w.htm

Podtéma: Technologie Příklady forem/metod vzdělávání:  Podcasting, videocasting  Second life  e-Learning - Moodle  Využití mozku a technologií na 10 %  Trend ve vzdělávání - počítače 1 : 1 (aspoň u učitelů )

Podtéma: Sociální sítě Příklady forem/metod vzdělávání:  wiki, DUM, GymplištěDUMGympliště  projekt eTwining  Virtuální odborné komunity jako tvůrčí líhně know- how htt:://pimages.google.czimgresimgurl=httpmothersfightingforothers.files.wordpress.com200706world- connect.jpg&imgrefurl=httpklaw85.wordpress.com&h=406&w=400&sz=85&hl=cs&start=34&

Téma: Globální společnost  Jak si poradit ve „zmenšujícím se“ a tak provázaném světě? GLOBALIZACE PROSTŘEDÍ KULTURA SPOLEČNOST POLITIKA EKONOMIKA

Podtéma: Udržitelný rozvoj  Jak najít rovnováhu mezi ekonomickým rozvojem států – životním prostředím, které negativně ovlivňujeme – sociálními rozdíly, které existují? Příklady forem/metod vzdělávání:  Simulace pomocí „her“: Cash flow, Fish Banks, Stavba spalovny…

Podtéma: Multikulturní společnost  Problém, nebo příležitost? Příklady forem/metod vzdělávání:  Jazykové vzdělávání – CLIL - obsahově a jazykově integrované učení

Základy učící se společnosti v globálním světě  Sebepoznání = cesta k úspěchu.  Sdílení zkušeností není ztrátou, ale naopak ziskem a rozvojem.  Hledání dynamické rovnováhy mezi jednotlivými oblastmi v globálním světě.  Technologiím neutečeme!