Regionální vývoj a diferenciace Česka v průběhu transformačního období

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
7 Nezaměstnanost.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Environmentálna politika v SR; Ružomberok Environmentální politika v ČR Ing. Vladislav Bízek, CSc. Ředitel inženýrsko-konzultační společnosti.
Ekonomika České republiky
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA DOPRAVA
Regionální věda 3 případová studie 5RE904 Regionální věda Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Ekonomika České Republiky Ing. Vojtěch Jindra
Agregátní poptávka a nabídka
Evropský sociální fond
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Světové hospodářství.
Regionální politika Problémové regiony ve vybraných členských zemí EU
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Techniky projektového řízení
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Urbanizační procesy Evropský sociální fond
Ruská federace x WTO a OECD
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Evropský sociální fond
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE
Novodobá historie podnikání v ČR.  Znárodnění proběhlo v několika fázích (započato Benešem) a pokračovalo KSČ připraveným (Gottwaldem) v r v Moskvě.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Projektový management Přednáška č. 1 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Vnější hospodářská politika
REGIONALISTIKA REGIONÁLNÍ ANALÝZA SITUACE ČR.
Trh práce a politika zaměstnanosti
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Trh práce a politika zaměstnanosti
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Regionální politika EU v období
Hospodaření obcí v roce 2016
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Hospodářská politika Téma č. 9: Realizace modelů intervencionistické koncepce v rámci vyspělých tržních ekonomik Petr Musil
Úvod, základní principy a cíle
Příliv investic do České republiky
Transkript prezentace:

Regionální vývoj a diferenciace Česka v průběhu transformačního období Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Regionální vývoj a diferenciace Česka v průběhu transformačního období Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Tendence RR od r. 1918 Tehdejší Československo extrémní regionální rozdíly (západovýchodní gradient) Míra negramotnosti v r. 1921 (dle sčítání): Čechy 2,4%, Morava 3,1%, Slezsko 3,7%, Slovensko 15,0%, Podkarpatská Ukrajina 50,2%. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Období 1918 - 1938 Velké regionální rozdíly po celé období RP vzhledem k velikosti rozdílů slabá – několik forem (Daněk, 1991, Häufler 1984): 1) přerozdělování daňových výnosů mezi zeměmi pro urychlení elektrifikace Slovenska a zejm. Podkarp. Ukrajiny. 2) jednorázová opatření (např. dovozní cla s cílem chránit odvětví v problémech, relokace podniků –Vlašim SB) 3) počátek rozvoje těžkého (zbrojního) průmyslu na Slovensku Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Období centrálně plánované ekonomiky 1948-1989 politika industrializace nerozvinutých soc. států a oblastí s využitím rozvinutého českého průmyslu, důraz na nivelizaci (zejm. mezd, ale i míry EA její maximalizací ve všech regionech) Slovensko – výhoda změněné geopolitické situace (blízko SSSR – dovoz surovin, dále od NATO) rozvoj těžkého průmyslu (prům. produkce na Slovensku se v období 1948-1960 zvýšila 5x, Häufler, 1984) V menší míře industrializace Moravy Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Výsledky Nivelizace, téměř homogenizace (Fuchs, Demko, 1979) Avšak ztráta vnější konkurenceschopnosti: HDP Československa v r. 1948: 400 USD, Rakousko 430 USD (OECD, 94) vs. rok 1989 Hlavní tendence reg. rozvoje po r. 1989 diferenciace/selekce–rychlý nárůst pův. malých rozdílů, proměna vedoucích okresů Tab. Okresy s nejvyššími mzdami v r. 1990 a v r. 2000 (ČSÚ) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

90. léta 90. léta 20. století = přechod od centrálně řízené ekonomiky na ekonomiku tržní = cenová deregulace, liberalizace zahraničního obchodu, zavedení vnitřní konvertibility měny a malá a velká privatizace (častým důsledkem byly majitelé bez vlastních zdrojů), teritoriální reorientace exportu V roce 1991 poklesl vývoz a dovoz ve vztahu k netržním ekonomikám oproti předešlému roku asi o polovinu (export zachraňuje proexportní kurs koruny). Do privatizace v české ekonomice nebyli v dostatečné míře zapojeni zahraniční strategičtí investoři. Rok 1997 až 1999 = hospodářská recese Zdroj: Toušek, V. a kol.: Česká republika – Portréty krajů

Regionální / sídelní hierarchie Polohová atraktivita Hlavní faktory podmiňující geografickou diferenciaci transformačních tendencí Regionální / sídelní hierarchie Polohová atraktivita „zděděná“ ekonomická specializace charakteristická částečně protichůdná působnost hierarchického faktoru a faktoru (nepřiznivího) dědictví ekonomické specializace, což vedlo k výrazné polarizaci ve vývoji největších jednotek a k značnému rozsahu nejen pozitivních, nýbrž i negativních selektivních tendenci. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Obecné tendence reg. Rozvoje po roce 1989 Vývoj regionalní diferenciace po roce 1989 je nezbytné hodnotit v kontextu návratu společnosti (včetně její geografické organizace) na „přirozenou“ trajektorii socioekonomického vývoje [Hampl 2001, 2005, 2007]. V obnovených tržních podmínkách se projevily nejen rozdíly v rozvojovém potenciálu jednotlivých měst a regionů, ale i v důsledku znovu obnoveného prostoru pro aktivitu jednotlivých aktérů regionálního rozvoje [viz Blažek 2001, 2002] a díky působeni cele řady diferenciačních, ale i nivelizačních procesů [blíže viz např. Blažek, Uhliř 2002] došlo mimo jine ke zvyšeni regionalnich rozdilů. Důsledkem celého vzájemně provázaného komplexu těchto změn došlo jednak k postupné proměně pořadí jednotlivých regionů v dosažené sociálni a ekonomické úrovni a jednak k formováni nerovnoměrného územniho rozloženi u „nových“ jevů (nezaměstnanost, zahraniční investice, progresivní terciér apod.)

Rozvoj, resp. obnoveni, regionálních disparit v transformačním období je přirozený a žádoucí jev Zánik nepřirozené nivelizace regionálních poměrů Rozdíly představuji potenciál pro efektivnější uzemní dělbu práce, a tím i efektivnější využiti zdrojů V post-transformační fázi již nastává otázka vhodné (ve smyslu společensky žádoucí) míry regionálních rozdílů Dilemata regionální politiky („strategická“ vers. „pojišťovací“) Jelikož v rámci tržní ekonomiky působí celá řada procesů, které přispívají k prohlubováni regionálních rozdílů (viz např. selektivní migrace) je určitá míra regulace společensky žádoucí. Problémem však je nalezení vhodné míry rozdílů v různých sférách.

Přímé zahraniční investice Od počátku devadesátých let do konce roku 1997 dosáhly v ČR přímé zahraniční investice výše 9,2 mld. USD (hranice 2 mld. USD byla překročena pouze v roce 1995) = méně než v sousedním Polsku (14,6 mld.) a Maďarsku (15,9 mld.) kritika privatizace do zahraničí = „prodej rodinného stříbra“ 1998 = schválen poměrně rozsáhlý systém investičních pobídek nejen pro zahraniční, ale i tuzemské investory (slevy na daních z příjmu, dotace na vytváření nových pracovních příležitostí, dotace na školení a rekvalifikace zaměstnanců a dotace obcím na technické vybavení území) = prudký nárůst přímých zahraničních investic v posledních letech ročně pohybují okolo 5 mld. USD. Zdroj: Toušek, V. a kol.: Česká republika – Portréty krajů

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Metropolitní areály v Česku Zdroj: ČSÚ Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Nezaměstnanost 1990 = míra nezaměstnanosti 0,7 % (uměle nízká), 1992 až 1996 = cca. 4 %, 1999 = 9 % Nejvíce ohrožené skupiny osob = osoby s kumulací různých handicapů (např. mladiství s nízkou úrovní kvalifikace). Hlavním znevýhodňujícím prvkem na trhu práce je nízká úroveň dosaženého vzdělání. Klíčovými problémy trhu práce jsou růst dlouhodobé nezaměstnanosti, růst nezaměstnanosti mladých lidí a nedostatek volných pracovních míst. Zdroj: Toušek, V. a kol.: Česká republika – Portréty krajů

v průběhu 90. let minulého století došlo k zásadnímu prohloubeni regionálních rozdílů na obou základních řádovostních úrovních divergentní fáze regionálního rozvoje v ČR – druhá polovina 90. let Zvyšování variability mezi regiony obdobi po roce 2000 lze hodnotit z hlediska vyvoje regionalnich rozdílů jako stagnační, resp. jako období, kdy již dochází jen k mírné oscilaci velikosti regionálních disparit kolem již dosažené hladiny Stabilizace nové regionální struktury