ČEPOVÁNÍ PIVA A JEHO OŠETŘOVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Druhý – učebního oboru „Karosář“
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_10_GAS_599_Mel
„EU peníze středním školám“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.07 SOU Obořiště
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.10 SOU Obořiště
Radegast nefiltrovaný ležák
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST, SOUČET PRVNÍCH N ČLENŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva – varný proces
SERVIS ŠUMIVÉHO VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
BENZÍN Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.2/13
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Zahuštěné mléčné výrobky
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Kobliha – schéma pracovního postupu
VÝČEPNÍ ZAŘÍZENÍ, ČEPOVÁNÍ PIVA
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
VÝROBA A ZPRACOVÁNÍ LISTOVÉHO TĚSTA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060203
výroba piva – kvašení a dokvašování
VY_32_INOVACE_10_GAS_541_Sob
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Ročník: 1. – 3. Téma:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
SERVIS BÍLÉHO A RŮŽOVÉHO VÍNA
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Příprava humra červen 2013VY_32_INOVACE_TECH_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Mgr. Drahomíra.
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Kovářová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
SEKVENCE - PŘÍKLADY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
VÝROBA BĚŽNÉHO PEČIVA – PLETÝNKY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zařízení umýváren nádobí
Transkript prezentace:

ČEPOVÁNÍ PIVA A JEHO OŠETŘOVÁNÍ říjen 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080216 ČEPOVÁNÍ PIVA A JEHO OŠETŘOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Základní pravidla pro čepování piva Pivo se čepuje do bezvadně čistých sklenic. Pivo čepujeme do chladné sklenice, doporučujeme ochladit sklenici před čepováním studenou vodou. Pivní džbánky držíme za ucho, sklenice a poháry v jejich dolní polovině. Do sklenice čepujeme pivo v takovém množství, aby pěna nestékala po vnější stěně sklenice. Pivo zásadně nepřeléváme z jedné sklenice do druhé.

Mastnota by způsobila předčasné opadnutí pěny. Sklenice se drží v úhlu 45° a čepuje se tak, aby se vytvořila dostatečně hustá pěna. Pěna by měla ve sklenici vydržet alespoň 2 minuty. Pěnu z piva nesfoukáváme ani nepřemísťujeme do jiných sklenic. Čepování neurychlujeme čepováním na jeden zátah, pěna je poté nestabilní a vyšší obsah CO2, který zůstává v pivu, vytváří pocit plnosti v žaludku.

obr. 1

Výčepní zařízení Se skládá z pípy, chladicího zařízení a hnacího prostředku. Nejvhodnějším hnacím prostředkem pro čepování piva je směs plynů dusíku a oxidu uhličitého nebo čistý oxid uhličitý. Výčepní zařízení je nutné udržovat vždy v bezvadně čistém stavu.

Alespoň jednou za 14 dní by měla provést sanitaci (čištění) pivního vedení odborná firma – jedná se o chemické i mechanické čištění. Každý den po ukončení provozu by se mělo pivní vedení propláchnout čistou vodou. Sudy s pivem by měly být skladovány při teplotách mezi 5 až 15 °C. Při nedodržení skladovacích podmínek může dojít k nežádoucím závadám a pivo se stává neprodejné.

Sklenice Pro servis piva existuje celá řada sklenic různých tvarů a velikostí. Občas se používají tzv. tupláky o objemu 1 litr. Sklenice na čepované pivo musí být opatřeny ryskou, která udává objem v litrech. K láhvovému pivu se zakládají sklenice menší, než je objem piva v láhvi.

Silnostěnné i tenkostěnné sklenice s uchem nebo bez ucha mívají objem 0,2 l; 0,3 l; 0,4 l; 0,5 l. obr. 2

obr. 3

Teplota Ideální teplota pro servis piva by měla být v rozmezí 7-10 °C. Tmavé pivo může mít teplotu až 12 °C. Při teplotě piva pod 5 °C mohou nastat problémy se sníženou pěnivostí nebo dokonce s chladovým zákalem.

Servis Obsluhující přináší pivo na tácku a podává hostu z pravé strany. U čepovaného piva se musí sklenice otřít o příručník a postavit před hosta na pivní tácek logem na sklenici směrem k němu. Při servisu láhvového piva se nejprve postaví sklenice opět logem k hostu, pak se nalije pivo z láhve asi do 2/3 a láhev postaví za sklenici etiketou k hostu.

obr. 4

Skladování Ve skladovacích prostorách je nutné udržovat stálou teplotu 7-12 °C a mělo by v nich být uskladněno pouze pivo či jiné nápoje. Pro zachování výtečné chuti našeho piva je také vhodné nechat ho alespoň 48 hodin po převozu odpočinout. Podmínky pro skladování piva jsou dány především technickými a hygienickými předpisy.

obr. 5

Mytí výčepního skla Stabilitu a pěnivost načepovaného piva může ovlivnit čistota pivních sklenic. Nejvhodnější je proto k mytí používat myčku či sklenice důkladně omýt mycím prostředkem, pečlivě opláchnout čistou vodou a nechat okapat dnem vzhůru.

obr. 6

CITACE ZDROJŮ obr. 1: Na Pražském hradě ochutnají milovníci pěnivého moku sto druhů piva - iDNES.cz [online]. 1999 - 2013 [cit. 2013-10-30]. Dostupné z: http://praha.idnes.cz/na-prazskem-hrade-se-predstavi-100-ruznych-druhu-piva-fyf-/praha- zpravy.aspx?c=A120614_144224_praha-zpravy_sfo obr. 2: Pivní sklenice - Olomoucký kraj, inzerce, prodám [online]. 2003-2013 [cit. 2013-10-29]. Dostupné z: http://starozitnosti.hyperinzerce.cz/starozitne-sklo/inzerat/3206681-pivni-sklenice-nabidka-olomoucky-kraj/ obr. 3: Pivní sklo | 100gastro.cz [online]. 2013 [cit. 2013-10-30]. Dostupné z: http://www.100gastro.cz/pivni-sklo/27/ obr. 4: PODÁVÁNÍ PIVA [online]. 2013 [cit. 2013-10-30]. Dostupné z: http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/st/pivo/podavani.htm obr. 5: Prazdroj hlásí rekordní export, pomohla mu olympiáda v Londýně | byznys.ihned.cz - Zpravodajství [online]. © 1996-2013 Economia, a.s., [cit. 2013-10-29]. Dostupné z: http://byznys.ihned.cz/c1-59194180-prazdroj-hlasi- rekordni-export-pomohla-mu-olympiada-v-londyne obr. 6: RUČNÍ MYTÍ SKLA TWIN-GO T - ruční myčky skla - Matthes s.r.o. [online]. 2013 [cit. 2013-10-30]. Dostupné z: http://www.matthes.cz/produkty/produkt/6878/rucni-myti-skla-twin-go-t