Oběhová soustava člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SRDCE.
Advertisements

Název Oběhová soustava člověka
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Patologie srdce a cév.
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Opakování - krev a krevní cévy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Oběhová soustava člověka
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
VY_52_inovace_PRV.5.24 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
SRDCE (COR).
Srdce Velký a malý krevní oběh Procvičování
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
Oběhová soustava.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Zpracoval: Ondřej Boček
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Oběhová soustava a krev
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Oběhová soustava.
Tělní tekutiny Krev a míza.
Srdce.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_52_INOVACE_PŘ.36 Vytvořeno: únor 2013 Základní škola a mateřská škola.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Oběhová soustava srdce a cévy
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Srdce a jeho funkce v těle
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_SOUSTAVA OBĚHOVÁ_P1-2
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Oběhová soustava člověka autor: David Hainall

Krev a její funkce Zajišťuje oběh látek po těle. Ke tkáním přináší kyslík, živiny a další látky (např. hormony). Z tkání odvádí odpadní látky a oxid uhličitý. Skládá se z plazmy a krevních buněk (červené a bílé krvinky, krevní destičky).

Složení krve Plazma Tekutá složka krve. Asi 91% plazmy tvoří voda, 1% chlorid sodný a 9% tvoří různé ústrojné látky. Složení plazmy se mění pouze u některých onemocněních. Vykazuje i stálý osmotický tlak, který je nutný pro všechny buňky v krvi.

Vznikají v červené kostní dřeni v krvi se nerozmnožují. Červené krvinky Tvar malých terčíků. Obsahují velké množství červeného krevného barviva hemoglobinu – váží kyslík a oxid uhličitý. Vznikají v červené kostní dřeni v krvi se nerozmnožují. Žijí 3 – 4 měsíce. Po zániku buňky je hemoglobin uvolněn v játrech – vznik žlučového barviva, železo je využito při tvorbě nových červ. Krvinek. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_White_Blood_cells.jpg (30. 9. 2010)

Mají obrannou a ochrannou funkci. Bílé krvinky Různý tvar. Tvoří se ve slezině, v mízních uzlinách, v kostní dření a v mládí i v brzlíku. Mají obrannou a ochrannou funkci. Hubí nežádoucí bakterie, viry a jiné cizorodé látky v našem těle. Hromadí se tam, kde hrozí nákaza a spolu s odumřelými buňkami a mikroby vytváří hnis. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_White_Blood_cells.jpg (30. 9. 2010)

Podílí se na srážení krve. Krevní destičky Nemají jádro. Podílí se na srážení krve. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_White_Blood_cells.jpg (30. 9. 2010)

Krevní skupiny Rozlišujeme čtyři základní krevní skupiny: A, B, AB a 0. Jejich existenci odhalil český lékař Jan Jánský. Jejich znalost je důležitá při případných transfůzích krve – pacientovi je možné podat pouze krev, která mu „neublíží“, tj. krev stejné nebo kompatibilní krevní skupiny.

Krevní oběh člověka vlásečnice žíly srdce ledvina tepny http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Grafik_blutkreislauf.jpg (21. 9. 2010)

Uložení srdce v dutině hrudní Srdce je uloženo v dutině hrudní. Nalezneme ho za hrudní kostí mezi pravou a levou plící, bránicí a páteří. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Heart-and-lungs.jpg (21. 9. 2010)

Stavba srdce srdečnice (aorta) horní dutá žíla plicní tepna levá síň pravá síň chlopně chlopně levá komora dolní dutá žíla přepážka pravá komora http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Diagram_of_the_human_heart_%28multilingual%29.svg (21. 9. 2010)

Činnost srdce Srdce je do jisté míry samostatný orgán. Nervové impulzy řídící stahy svaloviny vznikají přímo v ní. Nejsilnější zdroj těchto vzruchů leží v oblasti pravé předsíně a odtud se šíří na pravou a levou komoru – vznikají pravidelné stahy srdce. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Heart-and-lungs.jpg (21. 9. 2010)

V činnosti srdce rozlišujeme dvě fáze: Klidová tepová frekvence dospělého člověka je přibližně 70 – 80 tepů / minutu. Srdeční sval je zásobován krví, kyslíkem a živinami systémem tzv. věnčitých tepen. Při jejich ucpání dojde k tzv. infarktu myokardu. diastolu – ochabnutí svaloviny systolu – stah svaloviny http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Heart_diastole.png (21. 9. 2010) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Heart_systole.png (21. 9. 2010)

vyústění hrudního mízovodu do dolní duté žíly Mízní soustava mízní uzliny mízní uzliny plíce bránice srdce vyústění hrudního mízovodu do dolní duté žíly slezina mízní uzliny http://media.photobucket.com/image/lymphatic%20system/magicallmadison/lymphaticsyste.gif?o=2 (30. 9. 2010)

Význam a funkce mízní soustavy Je tvořena mízními cévami a mízními uzlinami. Mízní cévy odvádí přebytečný tkáňový mok (mízu) z mezibuněčných prostor. Mízní uzliny čistí mízu před vstupem do žil. Slezina Důležitý orgán krevní i mízní soustavy. Dozrává zde část červených krvinek. Vzniká zde část bílých krvinek.

Krev – shrnutí Zajišťuje oběh látek po těle. Ke tkáním přináší kyslík, živiny a další látky (např. hormony). Z tkání odvádí odpadní látky a oxid uhličitý. Skládá se z plazmy a krevních buněk (červené a bílé krvinky, krevní destičky). Krevní skupiny – A, B, AB a 0.

Krevní oběh – shrnutí Člověk má uzavřenou cévní soustavu. Srdce – funguje jako tlaková pumpa, dvě komory a dvě předsíně, klidová teplová frekvence je asi 70 -80 tepů za minutu. Tepny vedou okysličenou krev. Žíly vedou odkysličenou krev.

Mízní soustava – shrnutí Mízní cévy vedou mízu. Mízní uzliny čistí mízu čistí mízu před vstupem do žil. Slezina – produkce bílých a červených krvinek.