RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
STEROIDNÍ ANABOLIKA.
Civilizační choroby a výživa
Plíce po 20 letech kouření
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Biopotraviny ve školním stravování
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HOBITI.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
Choroby a onemocnění srdce.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Projekt ATRACTIV: design, cíle, výsledky
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cév Trombóza v tepně způsobuje přerušení zásobování některého důležitého orgánu. Důsledky mohou být infarkt,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
„ Ryba je kámoš, né žrádlo“.  vegetariánství je způsob stravováni, kdy člověk nejí některé živočišné produkty  odmítají i některé druhy oblečení i kosmetiku.
TUKY (LIPIDY).
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NUTRILITE™ ALL PLANT PROTEIN
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
= přeměna látek a energií
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Maso a masné výrobky Dodatky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví

Nahrazování velké spotřeby jiných druhů masa velkou spotřebou rybího masa přispívá ke snižování hladiny cholesterolu - a přináší tak srdci zdravotní prospěch. Je to proto, že v porovnání s ostatními produkty živočišného původu má rybí maso příznivější (vyšší) poměr obsahu polynesaturovaných a saturovaných mastných kyselin (P/S). Ryby mají rovněž méně saturovaných tuků (kterých je naopak hodně v jiných druzích masa, plnotučném mléce, vejcích a kokosovém a palmovém oleji).

ALE V porovnání s konzumací prakticky vegetariánské stravy přináší konzumace ryb zvýšení obsahu cholesterolu ve stravě - a často i obsahu saturovaných tuků.

Studie z nedávné doby potvrdily, že konzumace rybího oleje přináší u většiny lidí zvýšení hladiny LDL, tedy „špatného“ cholesterolu.

Rybí maso, jako produkt živočišného původu, obsahuje cholesterol. Mezi obsahem cholesterolu v rybím mase a v mase kuřecím, hovězím nebo vepřovém není velký rozdíl.

Rybí maso zvyšuje hladinu krevního cholesterolu méně než maso červené nebo drůbeží. V porovnání s produkty rostlinného původu však rybí maso hladinu cholesterolu zvyšuje!

Když autoři nizozemské studie z roku 1985 publikovali snížení úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění o 50%, uvedli jeden důležitý fakt, který byl často přehlížen: jedlíci rybího masa i jedlíci červeného masa měli prakticky stejnou hladinu krevního cholesterolu!

OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY  snižují lepivost krevních destiček (srážlivost krve)  mají tendenci snižovat krevní tlak  mají tendenci snižovat triglyceridy  dojde-li k infarktu, mohou snížit poškození srdečního svalu  zřejmě snižují riziko, že se krevní céva po angioplastice či operaci bypassu opět ucpe

Snížení rizika o 50% je jistě významné, ale k ještě mnohem většímu snížení rizika dochází u úplných vegetariánů. Studie na adventistech, úplných vegetariánech, prokázala snížení o plných 86%!

Muži, kteří jedli rybí maso několikrát týdně, měli stejné riziko onemocnění srdce jako ti, kteří je jedli jednou za měsíc! Dokonce se ukázalo, že muži, kteří jedli ryby šestkrát a více týdně, měli o něco vyšší riziko koronární nemoci srdeční než muži, kteří jedli ryby maximálně jednou měsíčně.

Ve studii, která zahrnovala kuřáků, mužů ve středním věku, se ukázalo, že ti, kteří jedli nejvíce ryb, měli o 30% vyšší riziko úmrtí na koronární nemoc srdeční v porovnání s těmi, kteří měli nejmenší příjem rybího masa.

ZÁVĚR Shrneme-li situaci ohledně problematiky konzumace rybího masa a onemocnění srdce: EXISTUJÍ SILNÉ DŮKAZY PRO TO, ŽE RYBY POUZE ZHORŠUJÍ V OSTATNÍCH OHLEDECH VÝBORNOU STRAVU (a že u kuřáků má strava s větším množstvím ryb škodlivé účinky)

Na shledanou se těší Robert Žižka!