PČ_035_Příprava pokrmů a stolování_Pečeme pizzu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pří_265_Živá příroda_Mapa Chřibů Autor: Mgr. Marie Pížová
Advertisements

Houbový koláč s parmezánem
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Neživá příroda – Slunce
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Závěs ze špejlí Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Obrázek s motýly Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Rašplování, pilování a broušení dřeva
KOŘENOVÉ A MECHOVÉ PATRO CHŘIBSKA
Autor: Mgr. Helena Nováková
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Podzimní lucerna Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Petra Zdráhalová
Neživá příroda - vzduch
Autor: Mgr. Helena Nováková
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí
Maňásek - hračka Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
PČ_020_Lyžaři a snowboardisté Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
PČ_008_Práce z přírodnin – ježek
Podzimní lucerna Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Helena Uhříková
PČ_015_Práce s papírem – korálky
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Autor: Mgr. Petra Zdráhalová
Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Pří_229_Savci_Králík domácí Autor: Mgr. Martina Vaculová
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Hospodářství Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PČ_024_Zvířátka z kolíčků Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
PČ_012_Kombinovaná technika – obrázek s motýly
PČ_011_Práce s papírem – vánoční přání
PČ_024_Zimní 3D obrázek Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Náhrdelník Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Autor: Mgr. Pavla Martincová
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Pečeme pizzu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Zvířátka z kolíčků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
CELOSVĚTOVÁ TĚŽBA Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vánoční svícen Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Lasaně zapečené se zeleninou
Zimní 3D obrázek Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Anděl Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
PČ_010_Práce s papírem – baňka na stromeček
PČ_016_Vánoční medvídek Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PČ_038_Příprava pokrmu_Výroba pomazánky
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
PIZZA VY_32_INOVACE_2C_06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

PČ_035_Příprava pokrmů a stolování_Pečeme pizzu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. PČ_035_Příprava pokrmů a stolování_Pečeme pizzu Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení se zásadami správného stolování a přípravou pokrmu Materiál rozvíjí znalosti o stolování, vaření a na fotografiích se stručným komentářem vysvětluje přípravu jednoduchého a dětmi oblíbeného pohoštění - pizzy Je určen pro předmět Pracovní činnosti a 5. ročník

Slavnostní tabule

Desatero správného stolování Správné stolování je ukázkou kultury a hygieny každého člověka! při jídle nemá být hluk, spěch, rozruch, nervozita vše potřebné před jídlem čistě a vkusně připravíme, i sebe! první usedá nejváženější člen společnosti nebo oslavenec, po skončení jídla vstaneme až po nejváženější osobě sedíme vzpřímeně, neopíráme se tělem o stůl, ruce máme opřené o stůl v místech nad zápěstím, lokty držíme u těla držíme správně příbor, nůž používáme na krájení, nevkládáme jej do úst lžíci neseme k ústům šikmo, do polévky nefoukáme, nesrkáme, talíř s polévkou nenakláníme nemlaskáme, nemluvíme s plnými ústy, nečteme a nesledujeme televizi, nekouříme, netelefonujeme … pokud si u stolu povídáme, vybíráme téma pro všechny příjemné používáme ubrousek, před napitím a po jídle si otřeme ústa, ubrousek položíme na talíř při jídle a po jídle správně odkládáme příbor na talíř

Pravá Neapolská pizza Margherita

Pizza a historie Pizza je velký kruhový koláč světlého těsta nahoře s náplní vyrobenou z rajčat, sýra a jiných ingrediencí. Peče se v peci nebo troubě. Původem pochází z Itálie a stala se oblíbeným jídlem po celém světě. Restaurace, ve kterých se pizza připravuje se nazývají pizzerie. Středně tuhé těsto vyrobíme z vody, mouky, soli a kvasnic. Na horní vrstvu použijeme rajčata, sýr (nejlépe Mozzarellu) a další suroviny podle druhu pizzy, např. žampiony, cibuli, sardinky, olivy, kukuřici. Pizza se připravuje v různých druzích pecí. Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další suroviny. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe.

Pečeme pizzu Připravíme si těsto na pizzu – kynuté, linecké, mražené, a vše, co máme na pizze rádi – salám, šunku, sýr, kečup, zeleninu, houby …

Zpracování těsta Připravené těsto rozválíme válečkem na těsto na pomoučené podložce nebo válu na požadovanou tloušťku. Aby se nám těsto nelepilo, tak jej také pomoučíme hladkou moukou.

Přenesení na plech Rozválené těsto přeneseme opatrně na plech. Podle druhu těsta buď plech vymažeme nebo použijeme pečičí papír. Listové těsto dáváme bez vymazání.

První vrstva Připravené těsto na plechu můžeme potřít kečupem, olejem (olivovým), rozmačkaným česnekem, posolíme a posypeme kořením (oregáno, pizza, aj.).

Druhá vrstva Ve druhé vrstvě dáme na pizzu vše, co máme rádi. Někdo si dá salám vysočinu, šunku, tvrdý sýr, mozzarelu, žampiony,…

Třetí vrstva Zapneme si troubu na 200ºC, aby se nám již předehřála.V poslední vrstvě přidáme zeleninu – cibuli, kukuřici, papriku, rajčata, olivy atd.

A šup do pece!

Pečení S pečením by nám měla pomoci dospělá osoba. Do rozehřáté trouby vložíme pizzu, pečeme při teplotě 180 – 220ºC, průběžně kontrolujeme, po 15 – 20 minutách, kdy těsto začíná po okrajích růžovět, vyndáme opatrně rukavicí nebo utěrkou z trouby a položíme na prkýnko.

Mražená pizza Pokud spěcháme nebo se nám nechce s pizzou tak moc „hrát“, můžeme pizzu různých chutí koupit mraženou, připravenou k upečení, předem nerozmrazujeme, vkládáme do trouby, samozřejmě si přečteme návod k přípravě.

A máme upečeno! Mraženou pizzu pečeme podle návodu. Jakmile je pizza upečená, vyndáme ji opatrně z trouby, nakrájíme nožem nebo speciálním nožem na pizzu a servírujeme. Dobrou chuť, milí šikovní kamarádi!

Dobrou chuť!

Je libo dezert? Jako úplnou tečku za naším „kuchtěním“ si připravíme výborný zmrzlinový pohár s jahodami, se šlehačkou, ozdobený oplatkou, lentilkami, nastrouhanou čokoládou a cukrářskou ozdobou. Nechte si chutnat!

Nebo něco zdravějšího?

Použité zdroje a citace: Fotografie vlastní KOCIÁNOVÁ, Ludmila a kol. Praktické činnosti. Praha: Fortuna, 1997, ISBN 80-7168-441-4. RAINER ZENZ. wikimedia commons [online]. [cit. 11.9.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pizza#mediaviewer/File:Eq_it-na_pizza-margherita_sep2005_sml.jpg ANDREASPRAEFCKE. wikimedia commons [online]. [cit. 11.9.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Stolov%C3%A1n%C3%AD#mediaviewer/File:Silbertafel_Reiss_2_rem.jpg JEAN FREDERIC. wikipedia [online]. [cit. 11.9.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BD%C5%BEiva#mediaviewer/File:Foods.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana http://commons.wikimedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana?uselang=cs Klipart - Microsoft