Systém komercializace poznatků VUT Ing Petr Holec, CSc, ÚTT VUT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Inovace, inovační projekty a úloha klastrů (obecný náhled) Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Praha Realizátor projektu: AC.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Výstupy projektu Ing. Jaroslav Jasanský.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Obsah vzdělávacích modulů projektu TS Ing.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Úvodní slovo předsedy MV OPPI Vystoupení zástupce DG Regio Informace ŘO o plnění úkolů z minulého jednání výboru Informace o aktuálním stavu OPPI Informace.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Příprava projektu v praxi Shrnutí Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Brno 2009.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Klastr OMNIPACK ClusterForum pro inovace, Praha
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
This project is implemented though the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Institut experimentálních.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Praha Realizátor projektu: AC.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Personální plán pro podnikatelský plán
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Biology Park Brno a.s.. Brno – Bohunice, ulice Studentská 812/6 LOKALITA PROJEKTU.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Transkript prezentace:

Systém komercializace poznatků VUT Ing Petr Holec, CSc, ÚTT VUT

Inovace Vysoké učení technické v Brně Krátká charakteristika: 8 fakult (FA, FAST, FSI, FEKT, FIT, FCh, FP, FVU) studentů, 4 tisíce zaměstnanců Útvar transferu technologií: – existuje od 1997 – fakticky činnost 3 roky – Technologičtí poradci (cca 30, většinou doktorandi) 2. česká universita mezi top 500

Inovace Útvar transferu technologií Problematika od 1993, 1 pracovník Impulsem: projekt Technologického parku (Český technologický park Brno, Bovis + Magistrát města Brna + VUT v Brně) Rozšíření útvaru od 1997, provoz z EC projektů (Tempus, PHARE, 5. a 6. RP) Formální ustavení: 2004 Od 2006: vedoucím prof Vrbka (bývalý rektor), interní projekty podporující jeho činnost, tč. 5+1 pracovníků 2007: zaškolení Technologických poradců (cca 30 osob, 3 denní kurs, většinou doktorandi – odbornost v celé škále výzkumu, činnost: identifikace zajímavých výsledků výzkumu, + podíl na marketingu, funguje špatně pro neprovázanost s jejich profesní kariérou

Inovace Schválený postup „technology push“ (1) Marketing 1, vzdálenost od trhu Existují zájemci o využití?

Inovace Schválený postup „technology push“ (2) Technologicky orientovaná firma Právní analýza Marketing produktu Podnikatelský plán Spin off? Založení firmy s účastí VUT Založení TOF Uzavření licenční smlouvy s VUT Licenční smlouva Společný výzkum Jednání o licenční smlouvě Implementace Specifikace zadání Příprava kontraktu Provedení projektu Evaluace výsledků projektu, Licenční dohoda na „background technology“ M O N I T O R O V Á N Í P R ů B Ě H U A V Ý S L E D K ů P R O J E K T U Z Ú T T. Doporučení Rady pro komercializaci

Inovace Zlomová situace Velké a střední projekty ze Strukturálních fondů, cca 12 mld/5 let Požadavek udržitelnosti – povinnost hradit odpisy a provozní náklady Finanční toky srovnatelné s rozpočtem VUT (1 mld Kč, + 50 mil Kč z průmyslu) Nezbytnost do 3 let výrazně zvýšit prostředky získané prací pro průmysl

Inovace Zlomová situace (2) Bylo by iluzí spoléhat na to, že výsledky V&V náhodně generované (zaměření výzkumu na základě „zvědavosti“ výzkumníků) vyvolají zájem průmyslu potřebného rozsahu Plánuje se výrazný zásah již do způsobu plánování výzkumu Cílové zaměření předkomerčního a komerčního výzkumu cca 1:1 Těžiště spolupráce s průmyslem přesunout na fakulty (za odbornou kompetencí) ÚTT: metodické a školící středisko, první kontakt pro firmy přinášející mezioborové úkoly Po změně vedení Fakulty podnikatelské šance rozvinout spolupráci a nalézt nové formy zapojení jejích odborníků do řešení praktických problémů

Inovace Zlomová situace (3) Na úrovni vedení fakulty: Manažer vědy, Manažer přenosu poznatků Ku pomoci: Technologičtí poradci (většinou doktorandi) Odpovědnost děkanů za spolupráci s průmyslem, stanovit indikátory spolupráce Výhledově: souhrnným indikátorem budou finanční toky z průmyslu Zavedení systému trojicí provázaných projektů: OP VK2.3 – příprava odborníků pro MV a PP, OP VaVpI – vybudování systému včetně seed fondu a patentového fondu OP VK 2.4 – vybudování sítí spolupráce s podniky a zřízení problémově orientovaných klastrů

Inovace Řízení fakulty děkan Proděkan pro spolupráci s průmyslem proděkani Manažer řízení vědy Proděkan pro studijní záležitosti firmy Technologičtí poradci ÚTT klastry

Inovace Podmínkou úspěchu Vedení školy se se systémem ztotožní a podpoří jeho vytvoření Komunikace s firmami, vyšší orientace výzkumu na jejich potřeby Nalezení vhodných partnerů na VUT (podle charakteru problému) Budování osobních vztahů, podmiňujících vzájemnou důvěru Ověřování kompetence řešitele, rozšiřování spolupráce, růst závažnosti řešené problematiky Nalezení vhodného ekonomického modelu (VUT bude ve smluvním výzkumu účtovat i nepřímé náklady metodou FP7 „Full Costs“) Vytvoření vzorových smluv (ochrana duševního vlastnictví, smluvní a společný výzkum, zakládání firem spin-off, licenční smlouvy) běh na dlouhou trať, trpělivost!!

Inovace Děkuji za pozornost