Minerály a stopové prvky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Látkové složení lidského těla- prvky
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
Minerály a stopové prvky
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Minerální látky a stopové prvky
BÍLKOVINY Proteiny.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
Minerální látky a stopové prvky.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Minerály a stopové prvky Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc

Minerály a stopové prvky, ač nejsou stejně jako vitamíny nositeli energie, jsou zcela nezbytnou složkou naší stravy. Vzhledem k tomu, že většina minerálů je v dostatečném množství obsažena ve stravě, setkáváme se zřídka s jejich nedostatkem (výjimkou jsou rozvojové země). Koncentrace minerálních a stopových látek v potravinách často závisí na jejich množství v půdě, na níž byly pěstovány rostliny a na níž se pásl dobytek.

Krátkodobě si tělo dokáže udržet rovnováhu minerálních látek samo Krátkodobě si tělo dokáže udržet rovnováhu minerálních látek samo. Pokud je však jejich příjem dlouhodobě nízký, tělo čerpá ze zásob uložených ve svalech, játrech, kostech. Nejvýznamnější z hlediska nutričních defektů je nedostatek vápníku, železa a jódu. V posledních letech je také dáván důraz na dostatečnou suplementaci hořčíkem a zinkem.

Nejdůležitější minerály lidského těla: sodík draslík vápník fosfor chlór hořčík Nejdůležitější stopové prvky lidského těla: síra železo zinek jód selén fluór měď chróm mangan hliník

SODÍK ZDROJE: Většina sodíku se v našem jídelníčku nachází ve formě běžné kuchyňské soli - chloridu sodného. VÝZNAM V ORGANIZMU: Tvoří základ elektrolytu, ve kterém probíhají všechny životní projevy buněk. Společně s draslíkem regulují vodní rovnováhu v těle, podílí se na udržování homeostázy krve, je nezbytný pro nervovou a svalovou činnost. NEDOSTATEK: vzácně, může vést k nízkému TK, dehydrataci a svalovým křečím významné množství se z těla ztrácí pocením NADBYTEK: Zadržování tekutin, vysoký krevní tlak, selhání srdce, ledvin.

DRASLÍK ZDROJE: suš. fíky, avokádo, semena, ořechy, banány, obil. klíčky, meruňky, brambory, luštěniny VÝZNAM V ORGANIZMU: Buňky, nervy a svaly by bez draslíku nemohly správně pracovat, je hlavním intracelulárním iontem, vyrovnává účinky nadměrného příjmu sodíku, např. otoky a vysoký krevní tlak. Je nezbytný pro šíření nerv. vzruchů. NEDOSTATEK: slabost, pomatenost NADBYTEK: ochrnutí, srdeční selhání, svalová paralýza

VÁPNÍK ZDROJE: mléko a mléčné výrobky, sardinky v konzervě i s kostmi, zelená listová zelenina, sezamová semínka Je obsažen i v zelenině (špenát, rebarbora), ale pro přítomnost kyseliny šťavelové se v organizmu špatně vstřebává. VÝZNAM V ORGANIZMU: Stavba kostí a zubů, nezbytný pro přenos nerv. vzruchů, srážení krve a činnost svalů. NEDOSTATEK: svalová ochablost, křehké kosti, patologické zlomeniny, osteoporóza, křeče – tetanie Pokud tělo potřebuje více vápníku, než kolik ho potravou získá, vyvazuje vápník z kostí. Nedostatek vápníku může také plynout z nedostatku vitamínu D.

FOSFOR ZDROJE: ve všech rostl. a živočišných bílkovinách, tmavé maso, drůbež, ryby, plody moře, ořechy, semena, celozrnné obiloviny, mléko, žloutek VÝZNAM V ORGANIZMU: tvorba kostí a zubů, nezbytný pro uvolnění energie v buňkách Sloučeniny fosforu (fosfáty) jsou hlavní složkou tkání všech rostlinných a živočišných buněk. NEDOSTATEK: vzácně Fosfáty se přidávají do celé řady potravin (coca-cola k regulaci kyselosti nápoje, maso a mražené drůbež - zadržují vlhkost a tak maso změkčují).

Chlór ZDROJE: stolní sůl VÝZNAM V ORGANIZMU: udržování rovnováhy tekutin, nezbytné pro tvorbu žaludeční kyseliny NEDOSTATEK: vzácně Fosfáty se přidávají do celé řady potravin (coca-cola k regulaci kyselosti nápoje, maso a mražené drůbež - zadržují vlhkost a tak maso změkčují).

HOŘČÍK ZDROJE: celozrnné obilniny, luštěniny, ořechy, sezamová semínka, zelená listová zelenina, kakao VÝZNAM V ORGANIZMU: důležitá složka kostí a zubů, nutný pro přenos nerv. vzruchů, svalové stahy NEDOSTATEK: křeče a svalový třes (tetanie) NADBYTEK: nevyskytuje se

ŽELEZO ZDROJE: vnitřnosti, libové maso, sardinky, žloutek, zelená list. zelenina vstřebávání železa z rostlinné potravy je podmíněno dostatkem vitamínu C, vstřebávání snižují oxaláty (špenát, rebarbora). Železo a vitamín E se vzájemně znehodnocují – nutno mít 8-hodinový odstup. VÝZNAM V ORGANIZMU: nezbytná složka hemoglobinu a mnoha enzymů účastnících se energetického metabolismu nezbytné pro tvorbu myoglobinu, který slouží k ukládání kyslíku ve svalech. NEDOSTATEK: únava, chudokrevnost, snížená obranyschopnost organizmu

ZINEK ZDROJE: ústřice, tmavé maso, arašídy, slunečnicová semínka, kakao nejlepším zdrojem jsou korýši a měkkýši, zvláště ústřice. Snadněji se vstřebává ze živočišných zdrojů. Vegetariáni často trpí jeho nedostatkem. VÝZNAM V ORGANIZMU: antioxidant, nezbytný pro zdravý růst, rozmnožování a činnost imunitního systému, důležitý pro funkci řady enzymů, syntéze inzulínu působí shodně s vitamínem C u virových a bakteriálních infekcí, je součástí více než 200 enzymů. zvyšuje stabilitu inzulínu v krvi, a tím se udržuje stabilní hladina cukru v krvi. z hlediska sportovního výkonu se podílí na tvorbě hormonu testosteronu.

ZINEK NEDOSTATEK: ztráta chuti k jídlu, u dospívajících zpomalení růstu, poškození kůže, nehtů, vypadávání vlasů, špatná funkce pohlavních orgánů, oslabený imunitní systém NADBYTEK: nehrozí, pouze při příjmu z potravinových doplňků

JÓD ZDROJE: mořské řasy, plody moře, sůl obohacená jódem nejlepšími zdroji jodidů jsou mořské ryby, plody moře, řasy a mořská voda. některé látky v potravě - strumigeny- brání využití jodu (dusičnany, dusitany a také léky - sulfonamidy). VÝZNAM V ORGANIZMU: nezbytná součást hormonů štítné žlázy NEDOSTATEK: struma, kretenismus, hrubá kůže, vlasy, apatie NADBYTEK: hypertyreóza - zvýšená činnost štítné žlázy

SELÉN ZDROJE: mořské produkty, mléčné výrobky, para ořechy, avokádo, čočka dostatek v mořských rybách, ale z neznámých důvodů se z nich velmi špatně vstřebává. V potravě ho přijímáme hlavně v mase a v zelenině, pěstované na půdě s dostatkem selenu - česnek, cibule, pórek, pažitka, houby a některé ořechy. VÝZNAM V ORGANIZMU: Antioxidant, nezbytný pro správný pohlavní vývoj, pro zdravou kůži a vlasy a pro zachování dobrého zraku Patří mezi nejdůležitější stopové prvky pro lidský organizmus. Je součástí antioxydativního enzymu, který se podílí na odstraňování volných radikálů. Je nezbytný pro tvorbu aktivní formy hormonu štítné žlázy.

SELÉN NEDOSTATEK: vzácně, zastavení růstu, opožděný pohlavní vývoj, snížená plodnost při nedostatku selenoproteinu v obalu spermie vznikají abnormální spermie. hladina selenu je nízká u kuřáků a chronických alkoholiků, kteří trpí i nedostatkem vit. E. NADBYTEK: vypadávání vlasů, depigmentace kůže, únava